Halmstads BK-HIF 2-1

Det finns olika grader av tyngd på matcher som som betraktas som klassiska möten. Matcherna mellan Halmstad BK och HIF har nog starkast tyngd, direkt efter skånederbyna mot Malmö FF och Landskrona BOIS.

Vår närmaste granne på elitnivå i nordlig riktning, har bjudit HIF på många tuffa och underhållande drabbningar genom årens lopp. Det mest deprimerande mötet är när Halmstad-laget hade fräckheten att skicka ut HIF ur Allsvenskan i kvalet 2016, när man tillråga på allt elände vände ett underläge med 1-0 till seger med 2-1 på de sista tio minuterna, på vår hemmaborg Olympia. Det roligaste mötet är när HIF vann över Halmstad med 9-0 på Olympia 2007.

Örjans Vall är ingen favoritarena för HIF. Halmstad BK har plusstatistik i mötena mellan de här lagen på sin hemmaarena. Så även om årets HIF vid en seger i dagens uppskjutna match skulle gå upp i serieledning, är det en mycket tuff utmaning man står inför.

Årets Halmstadlag har blandat och gett, och efter en tung start med några förluster vaknade man till och hittade fram till ett vägvinnande spel. Jag såg ett fantastiskt roligt Hallandsderby mellan Halmstad och  Falkenberg, som borde slutat 5-5 men som blev 1-1. I den matchen bjöd Halmstad på en mycket underhållande fotboll och skapade massor av målchanser. HIF-bekantingen Hampus Nilsson i Falkenbergs mål hade en riktigt bra dag på jobbet och spikade igen målet.

Men sen såg jag ett annat Hallandsderby mellan Varberg och Halmstad som HBK vann med 3-2 där Varberg skänkte bort tre mål, men trots det var HBK på väg att tappa matchen när Varberg gick upp till 3-2. Här var det öppna gator i Halmstadförsvaret.

För HIF:s del gäller samma koncept som jag brukar rekommendera. Var mentalt starkt förberedda och lita till ett stabilt grundspel med hög press, mycket mindre rullande bakåt och i sidled, och i stället snabba omställningar med fart framåt på djupet och på kanterna. Spela 4-4-2 och ge Bjarnason en friare roll rättvänd som en klassisk center. Om Bojanic spelar måste han ha krav på sig att vara snabbare och säkrare i passningsspelet, och spela enkelt. Matcha gärna Timossi även om Moro kan spela, kanske med dessa båda på var sitt yttermittfält och Max Svensson på topp ihop med Bjarnason. Då kan Bojanic vila en match.

Nu lyssnade P-O och Stoffe inte på mina råd, utan matchade samma startelva som senast förutom att Abubukari gick in, och Dahlgren satt på bänken. En lite mer defensiv startelva än senast.

Matchinledningen präglades av att det var två lag som kände varandras spelsätt väl, som möttes. HIF startade med goda intentioner att spela offensivt med hög press, men mattades av ganska snart. Matchen påminde om två boxare som stod och kände på varandra utan att riktigt våga gå till attack. HIF försökte mest slå långbollar på Bjarnason och rullade som vanligt boll i sidled och bakåt.

Halmstad var lite mer kreativa. De försökte frispela målkungen Kinoshita på djupet. Han är mycket farlig i kraft av sin teknik, snabbhet och kreativitet, och har öst in mål i de senaste matcherna. HBK:s styrka är just de snabba tekniska spelarna Kinoshita, Gunnlaugsson och Tomas Boache på vänsterkanten. De har utmanat, satt fart och vågat göra det oväntade under första halvlek.

HIF har försökt. Abubukari är den som har överblick och försöker etablera ett ordnat passningsspel. Bojanic är lite bättre än senast. Han gör fina instick och vågar hålla i bollen. Max Svensson har hög felprocent i passningsspelet, Timossi springer mycket och pressar bra framåt, men HIF kommer inte in i målområdet. Försvaret håller ihop, men ytterbackarna kommer inte alls med i anfallsspelet. Totalt sett var det en ganska intetsägande första halvlek.

I andra halvlek öppnades matchen upp. Bägge lagen ville framåt och anföll åt bägge håll.

Moro ersatte Timossi Andersson i paus. Det var dock Halmstad som var farligast i sina attacker och i 50:e minuten frispelades Gabriel Gudmundsson i högerytterposition. Han vek in mot mitten, vände lätt bort Adam Eriksson och vinklade elegant in 1-0 till HBK i bortre krysset.

Efter målet var HIF tvungna att lyfta upp laget och det gjorde man med besked. Man tog över matchbilden fullkomligt och skapade anfall efter anfall, man vann andrabollar och tryckte på i våg efter våg. Max Svensson och Bjarnason sköt flera bra skott antingen strax utanför, eller så räddade målvakten. Liverstam nickade strax över efter en hörna, och Bojanic hade några tunga skott nära målramen.

Så i 65:e minuten får HIF en gåva av Halmstadmålvakten. Bojanic slår en frispark från 35 meter som Malcolm Nilsson i HBK-målet backar in i målet med, så det står 1-1.

I 78:e minuten byttes Bojanic ut mot Mikael Dahlberg. Nu dominerar HIF matchen. Bojanic, Max Svensson och Bjarnason trycker på framåt, men Halmstad är alltid farliga i sina kontringar. I 84:e minuten byts Max Svensson ut mot Mattias Almeida, och Adam Eriksson varnas i 85:e minuten.

Moro skjuter utanför i 86:e minuten, och spelet böljar fram och tillbaka. Halmstad skapar några halvchanser och Moro gör en soloattack i 92:a minuten och skjuter över.

Så i 93:e minuten gör HIF samma misstag som man gjort i otaliga matcher under året.

Trots att man äger matchen håller man inte tätt bakåt. På ett Halmstadinlägg från vänster missar Calle Johansson och Adam Eriksson markering på veteranen Johan Oremo som ohotad kan nicka in sitt första mål för året och sänka HIF med 2-1.

Glädjeämnena i kväll är att HIF spelar riktigt bra i en halvlek. Det tråkiga är att man inte spelar bra en hel match, och att man släpper in mål bakåt på övertid för minst femte gången i år. Nu längtar jag väldigt mycket efter en viss Andreas Granquist.