Genrep HIF-FC Köpenhamn

190321 Helsingborgs Wanderson do Carmo jublar med Adam Eriksson efter 1-1 under en träningsmatch i fotboll mellan Helsingborg och Köpenhamn den 21 mars 2019 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / Cop 178 /

HIF är obesegrade på försäsongen efter 2-2 i det allsvenska genrepet mot FC Köpenhamn med två mål av Wanderson.

Det kändes lite speciellt att få göra premiär som skribent på Olympias nya pressläktare, när HIF genrepade inför sin allsvenska återkomst mot Skandinaviens bästa lag, FC Köpenhamn. Adrenalinet bubblade och hjärtat slog ett eller annat extraslag nu när jag var på plats på Olympia live, och de allsvenska och internationella fotbollsvibbarna infann sig. Dagens motståndare FC Köpenhamn har tio segrar i danska superligan, fem segrar i danska cupen, två Royal League-vinster och fyra framträdanden i gruppspelet i Champions league, bara under 2000-talet. Inför säsongen 2018/2019 sålde man Mattias Jörgensen till Huddersfield och värvade bl a Michael Luftner från Slavia Prag, Pierre Soutirio från Apoel, Pierre Bengtsson från Mainz och  Soutirious Papagianopoulus från Östersund.

Nu har FCK sju spelare på landslagsuppdrag, så man hade lyft upp sju spelare från sitt U 19-lag och lånat in två spelare utifrån till kvällens match, men det borde ändå  vara en hyfsad värdemätare som HIF ställdes inför. Skånes stolthet fick avvara kaptenen Andreas Granqvist som är på landslagssamling för två EM-kvalmatcher. Utmaningen för HIF i kvällens match på Olympias sköna gräsmatta var att fortsätta på försäsongens förlustfria matchserie.

Startelvan var densamma som mot Värnamo senast förutom att Charlie Weberg ersatte Andreas Granqvist bredvid Markus Holgersson i mittförsvaret. HIF ställde upp med Kalle Joelsson i mål, Adam Eriksson som vänsterback, Anders Randrup som högerback, defensiva mittfältare var Alexander Farnerud och Mohammed Abubakari, offensiva var Wanderson, David Boysen och Rasmus Jönsson, och Andri Bjarnason spelade på topp. Det såg ut som en tänkt startelva mot IFK Norrköping men då med Andreas Granqvist tillbaka i laget.

Efter en avvaktande inledning visade FCK prov på ett snabbt och rörligt anfallsspel då de var på väg igenom HIF-försvaret ett par gånger. Redan i den fjärde minuten gjorde danskarna 1-0 efter ett fint kortpassningsspel där Mohamed Daramy enkelt kunde placera in ledningsmålet vid Joelssons vänstra stolpe. HIF lyfte upp spelet direkt efter baklängesmålet, och i sjätte minuten skapade man ett fint anfall på vänsterkanten som Wanderson avslutade elegant genom att lyfta in 1-1 i bortre hörnet via en touch på en FCK-försvarare. Efter den målglada matchöppningen jämnades spelet ut och lagen avlöste varandra med att bygga upp anfall. FCK var närmast ett lednngsmål när de tråcklade sig igenom HIF:s mittförsvar i 21:a minuten, men skottet smet strax utanför. HIF visade också prov på några fina anfallskombinationer.

I den 27:e minuten var man beredd att notera 2-1 för HIF när Boysen ryckte sig loss till höger och frispelade Rasmus Jönsson som sköt strax utanför i ett bra läge. I stället gjorde FCK 2-1 i anfallet direkt efter i den 30:e minuten genom Nicolaj Thomsen, efter ännu ett snyggt kortpassningsspel. Första halvlek var ganska underhållande, HIF-spelet såg rörligt ut och passningsspelet fungerade bra mellan lagdelarna, men visst märktes det att Andreas Granqvist inte var med när det uppstod luckor i mittförsvaret.

190321 Helsingborgs Andri Bjarnason under en träningsmatch i fotboll mellan Helsingborg och Köpenhamn den 21 mars 2019 i Helsingborg.

HIF startade med samma lag i andra halvlek. I 48:e minuten slet sig Bjarnason loss och revs ner helt ren efter att ha rundat målvakten, med straff som följd. FCK:s Antonio Rocco Romeo blev frilägesutvisad. På straffen gjorde Wanderson snyggt sitt andra mål för dagen så ställningen var 2-2. Även om HIF var en man mer var matchbilden fortsatt ganska jämn efter kvitteringen. I 60:e minuten samspelade Bjarnason och Boysen snyggt och var nära att skapa ett friläge. I 65:e minuten gjorde HIF ett trippelbyte när Boysen, Farnerud och Rasmus Jönsson ersattes av Johan Persson, Mamudo Moro och Kundai Benyu. Efter bytet fick HIF lite mer tryck i anfallsspelet, dock utan att komma till några särskilt vassa avslut. I den 75:e minuten gjorde HIF ett nytt trippelbyte när Abubakari, Bjarnason och Wanderson ersattes av Max Svensson, Andreas Landgren och Noel Mbo. Moro och Randrup hittade varandra bra på högerkanten där man skapade några fina anfall.  I den 79:e minuten sköt Moro över i ett hyfsat läge. Annars märktes det inte att HIF var en man mer på plan under nästan hela den andra halvleken.

Sett till matchen som helhet var detta ett helt okej genrep inför den allsvenska återkomsten av HIF. Grundspelet sitter bra och man hittar varandra bra i passningsspelet. Tempot, snabbheten och försvarsspelet behöver snäppas upp något. Men HIF är obesegrade på försäsongen efter 2-2 mot FC Köpenhamn.