Gais-HIF: ”En efterlängtad 1-0-seger efter mål av Max Svensson”

210523 Helsingborgs Max Svensson jublar med lagkamrater efter att han gjort 0-1 under fotbollsmatchen i Superettan mellan GAIS och Helsingborg den 23 maj 2021 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0137

HIF åkte till Göteborg för en viktig sexpoängsmatch mot GAIS, och alla ville ha svar på om man kunde vända en mållös period med dåligt spel. Efter en tidig GAIS-utvisning och mål av Max Svensson tog di röe en ångestlösande bortaseger med 1-0.

Matchen mot GAIS var spännande ur många olika infallsvinklar. Några frågor som skulle få svar var, vilka av dessa historiska giganter i svensk fotboll har bäst chanser att komma tillbaka i högsta serien, kunde HIF visa vinnarinstinkt, kampmoral, målhunger, spelsinne, vilja att komma tillbaka och att man har käkat taggtråd sen de två raka förlusterna utan mål framåt. Det var ett HIF med kniven på strupen som reste till Göteborg.

Anthony van den Hurk och Andreas Landgren fanns inte med i truppen, som innehöll två unga debutanter i form av de två 17-åringarna Leo Frigell Jansson och Ervin Gigovic, lillebror till Armin. I övrigt var det samma trupp som senast i 0-2-matchen mot Norrby, förutom att lagkapten Andreas Granqvist åter fanns med, och att Bödvar Bödvarsson och Brandur Hendriksson var avstängda.

I startelvan spelade Anders Lindegaard, Ravy Tsouka, Andreas Granqvist, Charlie Weberg, Emil Hellman, Adam Kaied, Vladislav Kreida, Rasmus Jönsson, Viktor Lundberg, Wilhelm Loeper och Max Svensson. GAIS inledde klart bäst de första fem minuterna och pressade tillbaka HIF. De skapade ett par vassa målchanser direkt, som Lindegaard med nöd och näppe kunde avvärja. HIF stack upp i några enstaka kontringar, och kunde jämna ut spelet efter tio minuter. Max och Loeper sprang mycket på fria ytor och var hela tiden spelbara.

210403 Helsingborgs Wilhelm Loeper gör 2-1 under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Öster den 3 april 2021 i Helsingborg.

I den 20:e minuten nickade en GAIS-spelare strax utanför Lindegaards högra stolpe på en  hörna. HIF lyfte upp spelet direkt och Lundberg sköt på målvakten, när han fick bollen efter fint passningsspel av Loeper och Max. Så i nästa sekvens kom äntligen det ångestlösande ledningsmålet för HIF. Än en gång spelade Loeper in på Lundberg som hittade Max Svensson, som kyligt skapade sig ett bra läge, och distinkt sköt 1-0 för HIF i bortre hörnet. Så skönt för Max som gjorde sitt första seriemål för i år, och för ett HIF som haft så förtvivlat svårt med målskyttet.

Efter målet lyfte GAIS upp spelet, och fick en trippelhörna men man kom inte till avslut. I en rörig situation på mittplanen drog Malkolm Moenza i GAIS på sig ett direkt rött kort och utvisning, när han sänkte Loeper med en armbåge, efter en tuff närkamp där Loeper blev varnad. Nu fick HIF spela med en man mer den resterande timmen av matchen. Man skapade ett par anfall och avslutade med ett par distansskott, men utan direkt några vassa avslut. Som vanligt anföll HIF ofta på högerkanten med Tsouka och Loeper. GAIS visade att man är ett spelskickligt lag, när man kombinerade fint när de hade boll, men de fick inte till några längre anfall. Det var kul att se Max Svensson idag, han var på riktigt bra spelhumör. Rasmus Jönsson var ganska osynlig, Lundberg såg något  tung och klumpig ut, Kaied rörde sig fint över stora ytor och visade upp en fin teknik, Kreida gjorde sitt jobb som sittande, och försvaret var som vanligt rätt stabilt. Men Loeper och Max var matchens lirare så långt. Efter en bra andra halva av första halvlek ledde HIF med 1-0 i paus.

210523 GAIS Boris Lumbana och Helsingborgs Andreas Granqvist under fotbollsmatchen i Superettan mellan GAIS och Helsingborg den 23 maj 2021 i Göteborg.

Med en man mer försökte HIF skapa längre anfall på motståndarnas planhalva i inledningen av andra halvlek. Men GAIS-spelarna låg rätt i sina positioner och skar av löpvägarna effektivt. Tsouka som gjorde en mycket bra match och sprang över stora ytor, fick ont efter en närkamp, men kunde fortsätta. Loeper som var fortsatt het, fixade på egen hand en dubbelhörna i den 55:e minuten. Rasmus Jönsson blev varnad i den 59:e minuten när han drog ner en GAIS-spelare bakifrån. HIF lyckades inte skapa tryck på GAIS, utan spelet böljade åt bägge hållen även om di röe ägde mest boll. Man ledde bara med ett mål och det är alltid osäkert, även om GAIS var en man mindre. HIF skapade inte mycket, även om man borde gå för 2-0, med en man mer. Kreida sköt över från distans. Loeper och Tsouka sprang outtröttligt, men Max, Rasmus och Lundberg hade mattats. GAIS tilläts operera ganska ostört på HIF:s planhalva en period nu. I den 80:e minuten blev Max ren i mål-området men fick inte grepp på bollen.

I den 82:a minuten ersattes Adam Kaied som kom ifrån matchen med bra betyg efter att ha jobbat hårt över stora ytor, av Noel Mbo. Lindegaard gjorde en fantomräddning på en nick i den 85:e minuten. HIF borde kunna förlägga spelet på offensiv planhalva med en man mer på planen, och lyfte också upp spelet de sista fem minuterna. GAIS stack upp i ett par farliga kontringar på övertid, och Lindegaard blev varnad för maskning. Efter en stabil insats lyckades HIF till slut vända förlusttrenden och vinna mot GAIS på bortaplan med 1-0. Matchens lirare var Wilhelm Loeper och Ravy Tsouka. Startdebutanterna Nils Hellman och Adam Kaied fick med beröm godkänt.