Förlust för Akademin i säsongsavslutningen

På ett soldränkt Olympia tog HIF Akademin emot Eskilsminne i årets sista Helsingborgsderby. Att matchen bara var av Akademisk karaktär märktes knappast på spelet utan det var full fart från början.

Efter en tung vårsäsong så har Akademin spottat upp sig rejält och, om man bortser från förlusten mot Fässberg, placerat sig på en fin 5:e plats under sitt första år i Div 2. Ett derby är alltid ett derby och nu hade man chansen att avsluta på ett fint sätt och ta med sig  vinnarkänslan in i nästa säsong.

För Eskilsminnes del så handlade det främst om att säkra en tredje plats i serien. Inför dagens match stod laget på samma poäng som Assyriska men kunde, oavsett slutresultat i dag, titulera sig Helsingborgs nästa bästa lag efter HIF. För Eskilsminne var det även sista matchen med tränarparet Niklas Nilsson/Johan Paulsson som klev in efter den dåliga vårstarten och de herrarna har verkligen fått fart på laget från Harlyckan.

Det blev en tät tillställning i säsongens sista Helsingborgsderby Foto: Samone Falkman
Det blev en tät tillställning i säsongens sista Helsingborgsderby

Redan i matchens 2:a minut testade Niklas Hermansson Akademimålvakten, Andreas Linde, med ett hårt skott. Den gången var dock Linde på sin vakt och plockade skottet ganska enkelt. Några minuter senare kom HIFs första möjlighet då Eskils, Nikola Stojikovic, slarvade med en rensning. Erik Kronholm hann fram och störa så att bollen gick rakt ut till Elias Andersson. Hans skott gick dock rakt på Stojikovic som fångade bollen utan problem.

Efter ställningskriget första tio tog gästerna över spelet något mer, dock utan att skapa så mycket framåt. Men när Eskilsminne väl kom fram så blev det dess farligare. I den 16:e minuten fick bortalaget  två riktigt farliga hörnor. På den första lyckades HIF få undan bollen på mållinjen efter att Filip Egger fått en tå på bollen och på den efterföljande hörnan blev det lite flipperspel på mållinjen men där var det faktiskt en Eskilsminne spelare som själv stod i vägen och hindrade att bortalaget hade tagit ledningen.

I den 23.e minuten så rensade HIF bort ännu en hörna och denna gången kontrade Fredrik Widlund blixtsnabbt. Bollen letade sig fram till Anton Kinnander som blev neddragen strax utanför motståndarnas straffområde. Den efterföljande frisparken tog Kinnander själv men tyvärr blev resultatet årets högsta spark på Olympia.

Matchen blev allt tuffare ju längre halvleken led. Redan i den 11:e minuten hade Kinnander fått ett gult kort och i ärlighetens namn borde domaren nog halat upp några till under de första 45. I stället blev det bara två kort då Egger fick ett i den 29:e minuten när han drog ner Widlund. Tyvärr blev den efterföljande frisparken, precis som tidigare, resultatlös.

Efter en halvtimmes spel drog Robin Book på ett rejält skott ,strax utanför straffområdet, som Linde lyckades peta till hörna. Eskilsminne visade, åter igen, sin farlighet på fasta situationer när Christoffer Levi lyfte in en perfekt boll. Gott om bortaspelare i straffområdet skapade oro och  hade det inte varit för Lindes reflexräddning på Hermanssons skott så hade matchens första mål fallit.

I den 38:e minuten fick Akademin sin först hörna och kanske borde Mattias Freij gjort 1-0 då. Försvararen fick stå helt omarkerad i straffområdet och när bollen väl nådde honom fick han på ett perfekt volleyskott. Bollen strök dock strax över ribban och den träffen lär säkerligen Freij gräma sig över ett tag framöver.

Strax innan pausvilan räddade åter Linde HIF från påhälsning. Denna gången var det ett fint växelspel av Eskilsminne som helt friställde förre HIFaren, Emil Åberg. Åberg placerade bollen perfekt vid Lindes högra stolpe men HIF målvakten sträckte ut sig några extra centimeter och lyckades styra undan bollen till en resultatlös hörna.

Andreas Linde övertygade i sista matchen Foto: Samone Falkman
Andreas Linde övertygade i sista matchen

Ett oavgjort resultat i paus var nog HIF mest glad för då moståndarna var något starkare i första. Man märker att Eskilsminne ligger högre i serien och har rutinen från Div 2 spel. Ett tryggt försvarsspel och löpvillig anfallare är melodin.

HIF började andra halvlek betydligt piggare och redan efter två minuter hade Hampus Agerström en boll som räddades på mållinjen.  Det var ett rörligare Akademilag som de 302 på läktaren fick se och när Eskilsminne blev lite osäkra med bollen så kom även chanserna. Dock hade man oerhört svårt att komma till avslut och det dröjde ända till den 64:e minuten innan halvlekens första riktiga målchans resulterade i en ribbträff av Elias Andersson

I den 71:e minuten kom ändå matchens första mål och det var Akademin som noterades för det.Målskytten, Anton Kinnander, drev själv upp bollen och hittade Yonathan Getachew på kanten. Mittfältaren gjorde bort sin försvarare och spelade in bollen i straffområdet där Kinnander mötte med en perfekt träff. Bollen satt rakt upp i nättaket och detta var den unga anfallarens 15 mål för säsongen.

I stället för ett hemmalyft så satte  målet fart på Eskilsminne som nu satsade full framåt. I samband med att målen uteblev så blev det lite irriterat inom laget, både medspelare och domare fick sig en känga,  och detta utnyttjade HIF istället till att kontra. Dock utan att kunna avgöra matchen.

Med åtta minuter kvar av ordinarie matchtid så kom dock kvitteringen. Efter en fin passning av Mattias Hermansson så fick Emil Åberg fritt blås i straffområdet. Två steg och ett stenhårt skott i Lindes vänstra hörn. Otagbart för den annars stabile Akademimålvakten.

Strax efter målet borde HIF tagit ledningen igen när Kronholm satte bollen i ribban efter att han fått öppet mål på en passning av Getachew men istället var det gästerna som fick sista ordet i den jämna matchen.

I den 89:e minuten fick Eskilsminne en hörna från vänster. Olyckligtvis så var det en HIFare som nådde högst på bollen och gav gästerna ledningen genom ett självmål.  En lite tråkig avslutning på en, för övrigt, imponerande säsong av det unga Akademilaget.

I och med dagens resultat så knep Eskilsminne tredje platsen i serien och Akademin nådde en fin femte plats. Höganäs är klara för DIV 2 nästa säsong vilket garanterar minst tre “Helsingborgslag”. Ser nu bara Högaborg, som har ett kval framför sig, att klara sig kvar så kan Division 2 Västra Götaland bli en riktigt spännande serie 2014.

Notera även att Akademins kapten, Måns Ekvall, blev vald till ”Årets spelare” i klubben. Detta var första A-lags året för Ekvall som under säsongen gått från klarhet till klarhet. Sen ska det bli kul att följa vad som händer med Anton Kinnander. 15 mål under sin första seniorsäsong imponerar och man ser att när han väl får bollen så har han ett helt annat driv och spelkänsla än många av hans lagkamrater. Hade jag varit Div 1 alt Superettan tränare hade jag inte tvekat att testa den unga talangen under en säsong.