Falkenberg-HIF ”Lindegaard räddade HIF”

200719 Helsingborgs målvakt Anders Lindegaard jublar efter 2-2 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Falkenberg och Helsingborg den 19 juli 2020 i Falkenberg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0029

Anders Lindegaard blev något oväntat poängräddare i en annorlunda roll i bottenmötet mot Falkenberg. Anders gick nämligen upp på en hörna och nickade in 2-2-målet som räddade en poäng till sitt lag. Lindegaard berättade efteråt att det var hans första mål i karriären. Trots det var han besviken över poängtappet.

HIF hade en konstant press i slutet av matchen och då valde Falkenberg att försvara sig med en sexbackslinje. De hade dock inte räknat med HIF-målvakten och tappade markeringen på honom vid hörnan. Mindre lyckad var Ravy Tsouka som dessförinnan överlistat sin egen målvakt.

Förutsättningarna inför matchen var givna. Båda lagen var i stort poängbehov och en seger mot bottenkurrenterna skulle vara perfekt. Olof Mellberg hade gjort två ändringar i startelvan. Noel  Mbo fick chansen frän start och på mittfältet tog Brandur Hendriksson plats. Timossi hade skadekänning och Rasmus var petad.

HIF-försvaret var inte riktigt på tårna i starten och höll på att ställa till det direkt, men det blev inget av Falkenbergs chans.Men kallduschen kom strax efteråt. Efter knappa fyra minuter tog hemmalaget ledningen. Med ett kanonskott i krysset ordnade Sylusifay 1-0. Lindegaard var chanslös. Några minuter senare var målskytten på väg att ordna 2-0 men prickade stolpen. HIF hade stora problem i inledningen i försvaret. Falkenberg tog tag i taktpinnen och rörde om rejält. HIF lyckades få ett par hörnor men de ledde inte till något.

I 12e minuten fick Diskerud på en bra träff på halvvolley men Falkenbergs målvakt lyckades tippa bollen över. Strax efter kom Max fram i bra läge men skottet gick över. Spelet jämnade ut sig och HIF kom fram till några hörnor och ett par halvchanser.

Efter en dryg halvtimma tvingades hemmalaget till sitt första byte. Jacob Eriksson gick ut och ersattes av Karl Söderström. Efter det hade HIF en hyfsat bra period men utan att skapa några riktigt vassa chanser. I 43e minuten tvingades Lindegaard till två riktigt bra räddningar i följd efter en hörna.

Olof Mellberg var inte nöjd med anfallsspelet i första halvlek. Förre HIF-aren Calle Johansson var däremot belåten med att HIF envisats med att slå höjdbollar in mot Falkenbergs straffområde. Där hade hemmalaget ett övertag. I andra halvlek byttes Abubakari in och ersatte BrandurHendriksson. Armin Gigovic kom till skottläge men skottet blev lätt för Falkenbergs målvakt.

200719 Helsingborgs Brandur Hendriksson och Falkenbergs Carl Johansson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Falkenberg och Helsingborg den 19 juli 2020 i Falkenberg.

HIFs anfallspel blev inte bättre i inledningen av andra halvlek. Det gick alldeles för långsamt och anfallarna var alldeles för orörliga och anfallen stoppades upp eftersom bollhållaren hade svårt att hitta mottagare. I de flesta fall envisades spelarna med att stanna upp spelet i stället för att slå på en touch.

I 60e minuten drog van den Hurk på sig ett gult kort som innebär att han är avstängd i nästa match. Han var sent in i en situation och råkade sparka Falkenbergs målvakt i ansiktet. I 63e minuten kom Rasmus Jönsson in och ersatte Anders Randrup.  I 65e minuten ökade Falkenberg på sin ledning genom att Tsouka kom fel på ett inlägg och slog bollen i eget mål.

I 71e minuten gjorde Mellberg ett dubbelbyte. Max och Nbofick lämna plats för Gero och Assad AlHamlawi. I 74e hade van den Hurk en nick, på passning från Rasmus, som smet precis utanför stolpen. HIF pressade nu på och skapade chanser. Laget tog över matchen helt och det kändes som att det var en tidsfråga innan HIF skulle få utdelning.

I 81 minuten kom så reduceringen. Det var van den Hurk som snyggt slet sig loss och rullade in bollen. Då väcktes hoppet om att HIF åtminstone skulle kunna få en poäng med sig från Falkenberg. Martin Olsson fick ett tillfälle vid en frispark strax utanför straffområdet men drog skottet rakt i muren. Mot slutet parkerade hemmalaget bussen framför mål – med en sexbackslinje.  Då grep HIF –målvakten in i handlingen. Lindegaard stack upp på en hörna och nickade in kvitteringsmålet. Det var en spelare som Falkenbergs-försvaret glömde att markera.

Al Hamlavi gjorde ett bra inhopp och bidrog till att skapa ett par chanser att avgöra för HIF. Den killen kommer HIF att få stor nytta av och det är väl bara en tidsfråga innan han får plats i startelvan. Bristen på mittbackar är dock ett fortsatt problem. RavyTsouka är på tok för ojämn och osäker. Det hjälper inte att Martin Olsson håller hög klass. Skönt i alla fall att van den Hurk kommit igång med målskyttet. HIF har de senaste omgångarna varit betydligt bättre än motståndarna i andra halvlek men har haft förtvivlat svårt att komma igång.