Ett decimerat HIF föll tungt

191019 Häckens Alexander Faltsetas och Helsingborgs Alhaji Gero i kamp om bollen under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Häcken den 19 oktober 2019 i Helsingborg. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / Cop 178 /

HIF hade säkrat kontraktet vid en poäng mot Häcken hemma på Olympia, men fick det tungt efter Abubakaris tveksamma utvisning i 30:e minuten och föll tungt med 0-2

HIF skulle vid minst oavgjort mot Göteborgslaget BK Häcken från Hisingen definitivt säkra det allsvenska kontraktet inför nästa år, så matchen var guld värd för di röe. Även om Häcken inte hade mer än äran att spela för så är de gulsvarta ingen favorit-motståndare för HIF, som brukar ha svårt att få stopp på de kvicka, tekniska lirarna i Hisingslaget. De senaste sex allsvenska mötena mellan de båda lagen sedan 2014 har slutat med fyra vinster för Häcken och två oavgjorda matcher. I vårens möte på Bravida arena blev HIF utspelade i 60 minuter, men gjorde en riktigt bra slutforcering den sista halvtimmen och var nära att spela oavgjort men föll med 1-2.                                                                                                                                                                 BK Häcken är ett lag med flera snabba tekniska spelare som Paulinho som lämnar klubben efter säsongen, Ali Youssef som var skadad och inte kunde spela idag, Ahmed Yasin och Daleho Irandust, Kwame Kizito plus att man har en av seriens bästa målvakter i Peter Abrahamsson, så HIF-försvaret skulle få en svettig eftermiddag plus att det krävdes mycket för att få hål på motståndarna. Men matcherna mellan de här lagen brukar ha ett bra underhållningsvärde i ett högt tempo, så jag bänkade mig på Olympia med stora förhoppningar. Det räckte med en pinne för att di röe skulle säkra det allsvenska kontraktet, så jag hoppades att HIF såg till att fixa det av egen kraft inför sin trogna hemmapublik, även om man skulle hänga kvar om AIK skulle ta minst en poäng i Falkenberg på söndagen, efter att AFC vunnit mot Sundsvall igår.
I dagens startelva spelade Anders Lindegaard, Markus Holgersson, Fredrik Liverstam, Andreas Granqvist, Adam Eriksson, Mohammed Abubakari, Armin Gigovic, Mamudo Moro, Alexander Farnerud, Max Svensson och Alhaji Gero.

Matchinledningen var jämn spelmässigt. I den femte minuten skapade HIF en fin målchans när Holgersson frispelade Max Svensson till vänster men bollen slogs ut till hörna, där det blev en vass målchans när bollen landade framför mål, men Häckenförsvaret kunde slå undan. HIF:arna såg hungriga ut och ägde en hel del boll men Häcken är inget lätt lag att dyrka upp. Så på Häckens första ordnade anfall fick de gulsvarta straff när Granqvist kapade Irandust i tionde minuten. Paulinho satte säkert 1-0 i Lindegaards höga hörn på straffen.

HIF lyfte upp spelet efter målet och i nästa anfall nickade Gero i ribban, därefter trycktes Holgersson ner i straffområdet och HIF-publiken ropade på straff utan respons från domaren. I nästa anfall sköt Granqvist över efter att Farnerud lyft in en frispark framför mål. HIF hade fin rörlighet inom laget och pressade Häcken högt när man lågt tätt på sina motståndare. Gigovic, Gero, Moro och Max Svensson rörde sig över stora ytor och ytterbackarna Holgersson och Eriksson fyllde på bra på sina kanter. I 23:e minuten spelade Holgersson in till Gero som sköt på målvakten.

191019 Häckens målvakt Peter Abrahamsson håller undan Helsingborgs Mohammed Abubakari som reagrerar under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Häcken den 19 oktober 2019 i Helsingborg.

Matchen var helt jämn eftersom Häcken var farliga i sina omställningar och inte bjöd HIF på några ytor. Domaren drog till sig missnöje när han friade incidenter som Häckenspelarna orsakade, men blåste frispark mot HIF vid några tillfällen. I 30:e minuten fick Abubakari först gult kort efter en ful kapning i Häckens straffområde, men blev sedan utvisad efter att domaren konfererat med sin linjeman. Gero blev varnad för protest efter händelsen. Med en man mindre sjönk HIF allt djupare men man försökte skapa anfall på kontringar. Häcken kunde ganska bekvämt dirigera spelet med en man mer på plan under slutet av första halvlek.

Andreas Granqvist ersattes av Anders Randrup i paus, så Holgersson gick in som mittback och Randrup blev högerback. Tyvärr tappade spelarna i bägge lagen fokus och lade för mycket energi på att klaga på domslut i stället för att etablera något spel i början av andra halvlek, allt föranlett av en mycket ojämn insats från domarteamet. I 55:e minuten gjord Kizito 0-2 efter att en Häckenspelare först skjutit i stolpen och sen rullade de gulsvarta upp HIF-försvaret.

191019 Helsingborgs Mohammed Abubakari lämnar plan efter att ha fått rött kort under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Häcken den 19 oktober 2019 i Helsingborg.

Givetvis var det tungt för ett decimerat HIF men man verkade håglösa och lät Häcken dominera spelet. Domaren drog på sig mer missnöje när han i 70:e minuten inte blåste straff för HIF när det såg ut som att Adam Eriksson fälldes i straffområdet och i sekvensen efter missade en HIF-hörna. I 75:e minuten gjorde Lindegaard en fin räddning på ett skott från Paulinho, och i sekvensen efter uppstod nytt palaver p g a att domaren agerade tveksamt. I 78:e minuten ersattes Gero av Wandersson, och i 84:e minuten ersattes Adam Erikson av Tobias Mikkelsen. De sista tio minuterna var intetsägande och sammanfattningsvis kan man dessvärre konstatera att en mycket ojämn insats av domarteamet förstörde mycket av matchbilden i HIF:s förlustmatch mot Häcken.