En imponerande premiärseger…

HIF tog en tung skalp mot en av allsvenskans guldfavoriter IFK Norrköping. Slutresultatet skrevs till 3-1 efter ett imponerande spel i premiären på ett soldränkt Olympia

Jag smakade på meningen “allsvensk återkomst på Olympia med seriepremiär HIF-IFK Norrköping”. Smaklökarna vibrerade som vid en femstjärnig gourmetmiddag, eller som när en liten men naggande god single malt whiskey smeker strupen på sin väg ner. Detta var inte bara en vanlig fotbollsmatch, det var mycket mycket mer. Det var den första allsvenska matchen med HIF på nya Olympia som invigdes 2017. Det var HIF:s återkomst i allsvenskan efter två år i Superettan. Det var en nystart för ett nybygge som andas framtidstro, trygghet och glädje, vilket HIF av 2019 gör på alla plan, med ett lag som är en blandning av äldre rutin, ung framåtanda och internationella impulser,  med en stabil  organisation och med en ledning som tänker långsiktigt.

Det var en fotbollsfest med en fantastisk stämning på ett  Olympia med stor publik i vårsolen , och det var ett möte med AoH:s egen guldfavorit Peking från Norrköping, med Helsingborgs egen flyktade son Jordan Larsson som fått en rivstart på säsongen och öst in mål i cup- och träningsmatcher, och en annan flyktad Helsingborgare Jens Gustafsson som tränare, i motståndarlaget. Supportrarna på södra stå sjöng taktfast och bjöd på ett fantastiskt tifo, och förväntningarna låg i luften över Olympia som en kollektiv eufori. Skånes stolthet är tillbaka!

Rasmus Jönsson visade vägen i premiären! Anfallaren noterades för en imponerande insats som kröntes med två mål Foto: Johan Lilja

En del av de tilltänkta startspelarna hade haft skadekänningar och sjukdom i veckan som gick, men kunde ge grönt ljus för spel på matchdagen. I premiärelvan stod den allsvenske debutanten Kalle Joelsson i mål, i backlinjen spelade Adam Eriksson, Andreas Granqvist, Markus Holgersson och Anders Randrup från vänster till höger, Mohammed Abubakari och Alexander Farnerud spelade defensiva mittfältare, Mamudo Moro, Rasmus Jönsson och Wandersson offensiva, och Andri Bjarnason spelade ensam toppforward. Det kändes som en väntad uppställning.

Matchen startade i ett bra tempo med anfallsförsök åt bägge håll. I tredje minuten sköt Bjarnason utanför från långt håll, och i femte minuten tråcklade sig Rasmus Jönsson igenom Pekingförsvaret, men bollen slogs ut till hörna. Efter en fin start med fint och rörligt passningsspel från HIF, höll sig Rasmus Jönsson framme på nästkommande hörna och tryckte in 1-0 till HIF i sjunde minuten helt ren i mitten. De första femton minuterna visade HIF upp ett fint rappt och rörligt passningsspel där man var trygga i sitt grundspel, och i sina positioner, och Rasmus Jönsson, Wanderson och Moro dominerade spelet.

I 19:e minuten lyfte Norrköping upp spelet och Alexander Fransson hittade Jordan Larsson med en fin crosspassning. Adam Eriksson tappade markering, och Jordan tryckte upp kvitteringen till 1-1 i bortre hörnet av målet på sin förra hemmaplan. Nu hade Peking en bra period när man fick press på HIF under ca tio-femton minuter. HIF lyckades återta initiativet efter en halvtimme, och byggde upp  flera anfall på vänsterkanten med Adam Eriksson och Wanderson. Så i 35:e minuten sprang Rasmus Jönsson sig fri i mitten och när passningen kom på djupet från Wandersson var han helt ren, rundade målvakten och gjorde kyligt sitt andra mål för dagen till 2-1 för HIF. Sista tio minuterna av halvleken skapade bägge lagen ett par fina chanser, bl a hade Peking en nick i stolpen. HIF gjorde en mycket stark halvlek mot en av guldfavoriterna, visade upp ett väldigt stabilt grundspel och ledde rättvist.

Jordan Larsson målade i sin återkomst till Olympia! Men Peking fick ändå vända hemmåt utan poäng i bagaget Foto: Johan Lilja

Norrköping ägde mycket boll i inledningen av andra halvlek, och var på väg att komma igenom med ett väggspel efter fem minuter. HIF skapade ett par kontringar med Bjarnason, Wandersson, Moro och Rasmus Jönsson. Nu tog lagen ut varandra skickligt så att det inte skapas några vassa chanser åt något håll. I 60:e minuten gjorde Peking ett dubbelbyte när Sead Haksabanovic och Kalle Holmberg gick ut och ersattes av Christoffer Nyman och Johannes Vall. Tre minuter senare ersattes Alexander Farnerud av Johan Persson i HIF. Det är mycket spel på mittplanen hela den första halvtimmen. I 72:a minuten bytte Peking ut Filip Dagerståhl mot Alexander Jacobsen. I 73:e minuten fick Norrköping en farlig frispark strax utanför straffområdet men Andreas Granqvist täckte Jordan Larssons skott. Muhammed Abubakari gjorde en stormatch i det tysta, och bromsade upp många av Norrköpings anfallsförsök. I 77:e minuten byttes Wanderson ut mot Max Svensson, som direkt skapade ett fint HIF-anfall från vänsterytterposition, när han gick runt IFK-försvaret och passade in i mitten så att bollen hamnade hos Andri Bjanason som elegant lyfte in 3-1 till HIF i 79:e minuten i bortre hörnet. Direkt efter målet gick Bjarnason ut och ersattes av Andreas Landgren.

HIF vann premiären hemma på Olympia mot en av gulfavoriterna IFK Norrköping med 3-1 helt rättvist tack vare ett stabilt tryggt eget grundspel.