Efter ett spännande kval är HIF tillbaka i Sveriges högsta division 2022

Helsingborgs IF har säkert haft mer framgångsrika tider. Klubben har varit svensk mästare sju gånger mellan 1928 och idag, senast 2011. 2011, och fyra gånger dessförinnan, var klubben också cupvinnare. De var också vinnare av Super Cup 2011 och 2012. Men det var slutet på en period av stora framgångar, och 2018 säkrade klubben mästerskapet i den andra svenska ligan och uppflyttning till den första ligan. Laget blev omedelbart nedflyttat från första divisionen nästa säsong. Men laget lyckades alltid komma på fötter igen, och genom nedflyttningen lyckades man återigen ta sig upp till första divisionen för säsongen 2022. På grund av de två spännande nedflyttningsmatcherna fanns det också en trevlig extra möjlighet, till exempel på oddsbonus360.se, att lägga ett spel på hur matcherna skulle sluta och med lite tur och motsvarande odds göra en ganska attraktiv vinst.

Ligasystemet i svensk fotboll

Ligasystemet i sin nuvarande form har funnits i Sverige sedan 2008. 16 lag finns i den första ligan (Allsvenskan), exakt lika många som i den andra ligan (Superettan), där HIF också slutade trea i slutet av säsongen. En division lägre finns den tredje ligan, som spelas under två säsonger, och därunder finns flera regionala ligor.

Nedflyttning

Som vanligt i de flesta ligor är de två sist placerade lagen från den högre divisionen nedflyttade till den lägre divisionen. De två lediga platserna fylls av de två första platserna i den lägre divisionen. Två så kallade nedflyttningsmatcher spelas mellan det tredje sist placerade laget i den högre divisionen och det tredje placerade laget i den lägre divisionen.

Förra säsongen drabbade detta HIF, som slutade trea i Superettan, och Halmstads BK, som avslutade säsongen som 14:e i Allsvenskan. Nedflyttningsmatcherna spelades i Helsingborg den 11/12/2021 och i Halmstad den 14/12/2021. Tyvärr kunde hemmalagen inte vinna sina matcher i samtliga fall. Resultatet den 11.12. blev 0:1 för Halmstad och den 14.12. lyckades Helsingborg vinna på bortaplan. Resultatet blev 1:3.

Eftersom bortamålen har dubbel viktning är den direkta jämförelsen 6:3 för Helsingborg. HIF kan därmed återigen ta sig in i den högsta divisionen i svensk fotboll till nästa säsong.

Svensk fotboll i allmänhet – hur allt började

Svenskarnas första landskamp var mot Norge den 12 juli 1908. Då hade svenskarna en 11:3-seger. Svenskarna kom då in i de olympiska fotbollsturneringarna på ett mycket tidigt stadium, men fick betala ett högt pris till en början. Den första matchen i de olympiska spelen 1908 var en seger för s B . År 1924 var det dock bättre läge när det svenska laget vann bronsmedaljen. Den kanske största pinsamheten i svensk fotbollshistoria inträffade i Berlin 1936, då det svenska laget förlorade mot de grova underdogs från Japan i den allra första matchen och sedan fick åka hem. På 996 landskamper har Sverige vunnit 493, förlorat 291 och spelat 212 oavgjorda matcher.

Den svenska tröjan

Hemma i Sverige är det svenska lagets smeknamn Blågult. Detta kan översättas till gul-blått. Laget har alltid haft Adidas eller Umbro som klädsel. Inget av företagen var dock ansvarigt för färgsättningen av tröjorna. Svenskarna brukar spela i gula tröjor, blå shorts och gula strumpor. Ibland har tröjorna tidigare varit dekorerade med applikationer. Den svenska bortamatchen används däremot mycket sällan. Den användes till exempel i en vänskapsmatch mot Finland i Qatar i januari 2015. Spelet spelades i svart. Svenskarnas hemmatröja för VM i Ryssland 2018 producerades av Adidas och var klassisk och enkel gul med blå applikationer. I det kommande världsmästerskapet kommer bortatröjan att vara blå igen. Landslagets fans kommer säkert att bli glada.

Deltagande i europeiska mästerskap och världsmästerskap

Världsmästerskapet hade redan vid tiden för nederlaget mot Japan ersatts av den olympiska fotbollsturneringen som det viktigaste evenemanget för de nationella fotbollslagen. Svenskarna beslöt att inte delta i Uruguay 1930, men lyckades ändå kvalificera sig tre gånger i rad. Sverige stod sedan värd för VM i fotboll 1958. Det dröjde dock till 1970 innan det svenska laget lyckades kvalificera sig igen i Mexiko. Detta följdes av deltagande i Tyskland 1974 och Argentina 1978, varefter svenskarna kvalificerade sig för ytterligare fyra VM-slutspel. Dessa var turneringarna i Italien 1990, USA 1994, Japan och Sydkorea 2002 och Tyskland 2006.

Vid EM var balansen däremot snarare den motsatta, eftersom de åtta första EM-finalerna tyvärr ägde rum utan svenskt lag. Sverige kvalificerade sig som värdland 1992. Nu har de dock varit ständiga gäster i Europamästerskapen sedan 2000 års slutspel i Belgien och Nederländerna. Svenskarna kvalificerade sig också till EM-slutspelet i Frankrike 2016. Här fick dock svenskarna ta en omväg via två slutspelsmatcher mot Danmark.

Vid Sveriges hemma-EM 1992 upprepades den tysk-svenska semifinalen från 1958, som Tyskland hade vunnit med 3-2. Det svenska laget skapade sedan en överraskning vid VM 1994 i USA. Här tog sig svenskarna till semifinal. Här mötte det svenska laget brasilianarna och lyckades länge hålla 0-0. Men i den 80:e minuten gjorde Romario det avgörande målet.

Svenskarna i Euro 2020/2021

Tidigare levde det svenska landslaget till stor del på hypen kring superstjärnan Zlatan Ibrahimovic. Det betyder dock inte att man ska bortse från att det svenska laget har några bra fotbollsspelare. Även om det svenska laget var något överraskande slog det italienarna i nedflyttningen till VM 2018, och lagets framgångsrika kval till EM 2020 får inte glömmas bort.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*