Delad pott på Olympiafältet – Granen tillbaka i spel

210313 Förbundskapten Janne Andersson på läktaren under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Mjällby den 13 mars 2021 i Helsingborg. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0071

Andreas Granqvist spelade en halvlek när HIF mötte Listerlandets stolthet allsvenska Mjällby AIF i det snöblandade regnet på Olympiafältet. Matchen var en viktig värdemätare mot tufft motstånd, och HIF gjorde en mycket bra insats när man spelade 2-2, i en match som man kunde vunnit om man inte fått en utvisning med tjugofem minuter kvar.

Häckenmatchen förra söndagen var ett fall framåt för HIF, framförallt när det gäller försvarsspelet och det  defensiva mittfältet. Sen känns det tryggt att man har en så bra målvaktsreserv som Alexander Nilsson, som gjorde många fina räddningar och bl a tog en straff på Bravida arena. Ravy Tsouka fick spela högerback eftersom Andreas Landgren inte var med i Göteborg. Tsouka har varit bäste HIF-spelare som mittback så långt under försäsongen, men han håller inte samma klass som ytterback. Victor Göransson gjorde en bra insats som defensiv mittfältare, när Brandur Hendriksson inte kunde spela, och Casper Widell och Charlie Weberg höll ihop mittförsvaret med stabila insatser.

Framåt såg det lika andefattigt ut som i tidigare matcher, med en ensam van den Hurk som inte fick många bollar att jobba på. Wilhelm Loeper tryckte på framåt så gott han kan för att ge understöd, men Rasmus Jönsson och Max Svensson har fortfarande mycket att bevisa. Därför var det inspirerande att se Dennis Olssons inhopp med tio minuter kvar. Inte nog med att han kvitterade till 1-1 när han hade varit på planen i två minuter, han gjorde en riktig stark offensiv insats. Sen följde han upp sitt mål i Göteborg med två mål i träningsmatchen mot Lunds BK på måndagen. En match som kom till stånd med kort varsel och som HIF vann med hela 6-1, efter att Noel Mbo (2 mål), Daniel Bergman och Alhaji Gero gjorde de övriga målen.

Därför var det spännande att se hur Jörgen Lennartsson skulle formera laget mot Mjällby. Han var så klart beroende av om Andreas Granqvist, Viktor Lundberg, Brandur Hendriksson och Anders Lindegaard var spelklara. Det senaste nytillskottet i truppen, den isländske vänsterbacken Bödvar Bödvarsson är spelklar i nästa vecka.

210313 Mjällbys Kadir Hodzic och Daan Klinkenberg i duell med Helsingborgs Wilhelm Loeper under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Mjällby den 13 mars 2021 i Helsingborg.

AoH:s skribent Anthony Thörn som bevakar varje träning rapporterade den glada nyheten att Andreas Granqvist var redo att spela efter sin långa frånvaro. Alla som följer svensk fotboll håller sina tummar för att Granens återkomst ska hålla, eftersom han betyder väldigt mycket för såväl HIF, som för fotbollsintresset nationellt. På fredagens matchförberedande träning spelade Alexander Nilsson, Andreas Landgren, Ravy Tsouka, Andreas Granqvist, Emil Hellman, Vladislav Kreida, Jakob Voelkerling Persson, Wilhelm Loeper, Rasmus Jönsson, Max Svensson och Anthony van den Hurk. Det verkade vara den tänkta startelvan mot Mjällby. Övriga spelare i truppen var Nils Arvidsson, Charlie Weberg, Alhaji Gero, Dennis Olsson, Casper Widell, Noel Mbo och Adam Kaied.

Startelvan var det lag som hade spelat ihop på träningen. HIF öppnade matchen som ett annat lag än det man hade sett i de tidigare matcherna. Man passade bollen tryggt inom laget, och hade ett fint bolltempo med stor rörlighet. Presspelet såg också riktigt bra ut. Det märktes att det betydde mycket att Andreas Granqvist fanns med på planen. Mjällby skapade den första vassa målchansen i tredje minuten när Jacob Bergström blev helt ren framför mål efter en miss av Tsouka, men Alexander Nilsson räddade. I den sjunde minuten tog så HIF ledningen genom Wilhelm Loeper. Han blev frispelad av Andreas Granqvist som slog en underbar djupledsboll, som Loeper kyligt lyfte in i bortre hörnet.

HIF var det bättre laget. Kreida och Voelkerling Persson stoppade de flesta kontringsförsöken, och mittlåset i försvaret Granqvist-Tsouka fungerade bra ihop. Två spelare som verkligen stack ut var Wilhelm Loeper som sprang över stora ytor och fanns överallt, och Andreas Landgren som jobbade kopiöst upp och ner på sin högerbacksposition. HIF kändes stabilt på alla positioner, även om van den Hurk och Max Svensson kunde vara mer aktiva i spelet. Rasmus Jönsson sprang mycket på djupet och var svårfångad med sin fina teknik. Emil Hellman blev varnad efter en kvart. Mjällby försökte lyfta upp spelet och Moro låg och högg centralt men sprang oftast offside. I den 19:e minuten slog Kreida en hörna som Landgren nickade i ribban.

210313 Helsingborgs Andreas Granqvist, Rasmus Jönsson och Wilhelm Loeper jublar efter 1-0 av Wilhelm Loeper under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Mjällby den 13 mars 2021 i Helsingborg.

Idag var det riktigt roligt att se HIF spela. Laget kändes grundtrygga, och alla visste vad de skulle göra med eller utan boll. I den 33:e minuten blev Loeper varnad när han kapade en Mjällbyspelare vid en kontring. Olyckligtvis kvitterade Mjällby till 1-1 genom nyförvärvet från Aalesund, holländaren Daan Klinkenberg  som nickade in en hörna efter att HIF-försvaret hade missat att markera honom. Första halvleken var ett stort fall framåt för HIF, som var det bättre laget.

HIF började andra halvlek lika bra som man hade spelat i den första, och redan i den 48:e minuten gjorde van den Hurk 2-1 till hemmalaget, när han sprang sig fri ute till vänster, och kyligt placerade bollen vid sidan av Mjällbymålvakten. HIF fortsatte med sitt höga presspel och vann mycket boll. Landgren och Loeper var bäst på plan, bägge sprang oavbrutet och kämpade om varenda boll. Det som imponerade mest var nog att de gjorde nåt vettigt med bollen varje gång de hade den. Casper Widell ersattes Granqvist med den äran. Rasmus och van den Hurk var mycket mer aktiva i spelet i den andra halvleken. Nu jobbade HIF som ett lag där lagdelarna och individerna klickade i varandra.

Mjällby försökte kontra men kom inte till några avslut, endast ett par halvchanser och hörnor, som inte blev särskilt farliga. HIF var snabba i sina omställningar och i den 63:e minuten sköt Max ett fint skott som målvakten tippade till hörna. HIF var det klart bättre laget, därför var det synd att Emil Hellman drog på sig sitt andra gula kort i den 65:e minuten och blev utvisad. Den kändes lite billig, men han drog i armen på en Mjällbyspelare som var på väg att bli helt ren med Alexander Nilsson, så den var väl befogad. Det röda kortet får väl skyllas på orutin.

Efter utvisningen pressades ett decimerat HIF tillbaka av Mjällby som ville vända och vinna matchen. I den 72:a minuten bytte en aktivt dirigerande Jörgen Lennartsson in Charlie Weberg, Alhaji Gero, Dennis Olsson, Noel Mbo och Adam Kaied. HIF sjönk allt djupare och Mjällby matade på med inlägg. Kvitteringen till 2-2 kom i den 80:e minuten genom Victor Gustafsson som snyggt placerade in bollen vid Nilssons högra stolpe på en passning från höger. Ändå var HIF närmast ett segermål på enn jättefin kontring när Mbo snurrade upp en försvarare och lyfte bollen i ribbans underkant. Noel Mbo, Dennis Olsson och Charlie Weberg gjorde starka inhopp. Det här var en rolig match sett med HIF-ögon. HIF var bättre än Mjällby och borde vunnit den här matchen. Med fullt manskap hade man nog gjort det. Toppbetyg till Wilhelm Loeper, Vladislav Kreida, Andreas Landgren och Andreas Granqvist.