Delad pott på Bravida Arena

200208 Helsingborg jublar efter att Mohammed Abubakari gjort 1-1 under en träningsmatch mellan IFK Göteborg och Helsingborg den 8 februari 2020 i Göteborg. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån / kod DS / 59455

På lördagen bar det, för Helsingborgs IF:s del, av till Bravida Arena för att möta IFK Göteborg tillsammans med runt 50 stycken trogna HIF:are som hade tagit sig till Göteborg denna lördag. De fick se HIF ta sin första “poäng” för säsongen efter en sen kvittering av Brandur Hendriksson

HIF hade inför matchen spelat två försäsongsmatcher som båda tyvärr resulterade i förluster mot Odense respektive Lyngby. IFK Göteborg hade inte lyckats bättre i sina två första träningsmatcher dock, då de förlorades mot danska Aalborg respektive norska Sarpsborg.

29. Alex Timossi

Nyförvärvade högerbacken Ravy Tsouka ingick alltså i matchtruppen för första gången tillsammans med nyinlånade Alex Timossi. Utöver detta var truppen betydligt mer seniorbetonad än tidigare matcher då många U19-spelare som tidigare ingått i truppen nu fick stanna hemma, vilket är förståeligt ju närmre Allsvenskan man kommer.

Helsingborg ställde i enlighet med tidigare matcher under försäsongen upp med en 433-uppställning i dagens match. Startelvan löd: Lindegaard – Tsouka, Bejtulai, Granqvist, Figueroa – Gigovic, Abubakari, Hendriksson – Ceesay, Jönsson, Svensson. Bänken såg ut som följande: Joelsson (mv), Randrup, Weberg, Hafsteinsson, Mbo och Gero.

Matchen inleddes aggressivt och kvickt av HIF som förflyttade bollen i ett väldigt högt tempo så fort man fick tag på den samt satte hög press på Blåvitts backlinje. Ju längre första halvleken led dock, desto mer kontroll tog Göteborg över matchen. På ett bekvämt sätt rullade man runt bollen, dock utan att komma till allt för många farliga målchanser. HIF slarvade en del och fick se sig försvara för det mesta. Efter strax under en halvtimmes spel tog IFK ledningen genom Robin Söder efter att man spelat sig fram snyggt längs vänsterkanten. Efter målet tog HIF sig dock tillbaka in i matchen och började skapa fler målchanser. Efter att ha lyckats fixa sig ett par hörnor kvitterade man också då Abubakaris skott styrdes in i mål, så när klockan slog 30 minuter var ställningen 1-1. Vid halvlekens slut kunde man summera att IFK Göteborg totalt sätt var det bättre laget, trots att HIF spelat upp sig ordentligt mot slutet av halvleken. Där fanns dock mycket att vara positiv kring vad gäller försvarsinsatsen av HIF.

200208 IFK Göteborgs Kristopher Da Graca och Helsingborgs Rasmus Jönsson under en träningsmatch mellan IFK Göteborg och Helsingborg den 8 februari 2020 i Göteborg.

Andra halvleken inleddes med ett HIF-byte då Abubakari byttes ut till förmån för Alex Timossi som därmed gjorde sin debut i återkomsten till Skånes Stolthet. Vad gäller matchbilden inleddes andra halvleken väldigt avvaktande av båda lag. HIF förde bollen på ett bra sätt men inget av lagen lyckades skapa några chanser inledningsvis. Matchen låg och vägde på detta sätt fram till ungefär en timmes spel, då Göteborg började skapade en del chanser. 2-1-målet kom efter att Tobias Sana frispelats i samband med en snabb omställning från Blåvitts sida. Precis efter målet gjorde HIF ytterligare två byten när man tog in Hafsteinsson och Randrup i utbyte mot Gigovic och Tsouka. Efter detta böljade matchen en del, och Göteborg var med ungefär en kvart kvar ytterst nära 3-1 då ett skott passerade precis utanför stolpen. Dessförinnan hade HIF gjort ytterligare ett byte då Jönsson byttes ut mot Sjöberg. Under matchens sista tio minuter växlade HIF upp och satte Göteborg under stor press vilket fick utdelning så småningom. Med under tio minuter kvar vann Timossi bollen i offensiv zon och kunde slå in den till Hendriksson som nickade in HIF:s andra kvittering för dagen. Efter detta gjorde HIF ännu ett litet försök framåt för att eventuellt kunna ta sin första seger för året men så blev det inte.

Matchen som bjöd på mycket bra fotboll, speciellt för att vara en försäsongsmatch, slutade 2-2. Resultatet får ändå ses som ganska rättvist i slutändan, och tydligt är att det finns mycket positivt att bygga på för båda lagen. HIF:s intensiva presspel fortsätter att ge bra utdelning och försvarsmässigt gör man det redan nu mycket bättre än många gånger under förra säsongen. När årets säsong väl kommer omkring finns det all anledning för HIF:are att vara optimistiska.