Degerfors – HIF 1-1

171021 Helsingborgs Darijan Bojanic under fotbollsmatchen i supperettan mellan Degerfors och Helsingborg den 21 oktober i Degerfors. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN / kod FK / Cop 185

Säsongen var, i det närmsta, över för HIF som, med två raka förluster, slarvat bort möjligheten till att haka på Trelleborg och Öster i jakten på kvalplatsen. Men när man begav sig till Stora Valla så fanns ändå en mikroskopisk chans att nå kvalet men man fick göra det utan en handfull spelare.En nog så tuff utmaning…

Adam Eriksson, Micke Dahlberg, Edwin Gyimah och Oke Akpoveta saknades när HIF ställde upp för spel mot Degerfors. Däremot var Andreas Landgren tillgänglig och kunde således ta hand om högerbacken samtidigt som Alexander Anchinoti-Jönsson tog vänstra sidan. Pga det stora bortfallet så hade tränartrojkan fått fylla bänken med en del yngre spelare såsom Casper Seger, Calle Thulin och Niklas Svensson. Bortser man från åldermannen Martin Christensen så var snittåldern, på bänken, 18,67.

Hemmalaget hade egentligen inget alls att spela om då man, i praktiken, säkrade sin Superetta-status redan förra omgången. Ändå var det Degerfors som inledde piggast och hade en riktigt fin chans redan efter två minuters spel. Som vanligt hade HIF svårt att organisera något eget spel utan det blev hemmalaget som fick föra spelet och HIF satsa på kontringar. Det innebar dock några halvchanser för både Timossi och Abdu. I den 27:e minuten kunde HIF tom tagit ledningen när Timossi, frispelad av Bojanic, var nära att lobba bollen över den utrusande målvakten men 0-0 stod sig halvleken ut.

Att halvleken både varit händelsefattig och intetsägande blev än tydligare när domaren valde att blåsa av efter exakt 45 minuter. 6-3 i avslut, till hemmalaget, skvallrar väl om att HIF, åter igen, hade svårt att få till de avgörande lägena. Dock ansåg PeO att spelet så bra ut, på många delar, och vår tränare verkade relativt nöjd med spelet och den offensivlusta som bjöds.

HIF vaknade till liv i början på andra och hade samarbetet mellan Timossi och Abdu fungerat bättre så hade man öppet mål när Jesse Ost var och härjade utanför sitt straffområde. Ett missförstånd innebar dock att chansen rann ut i sanden. Man märkte dock tydligt att HIF fått direktiv om att gå mer offensivt för att kunna plocka tre poäng. Det innebar dock att man blev något mer sårbara bakåt – något som Degerfors försökte utnyttja vid några tillfälle.

I 58:e minuten kom matchens första mål när Landgren och Larsson, samtidigt, gick upp i en nickduell med Hasani. Degerforsaren lyckades bäst och satte bollen i stolpen. På returen höll sig sedan Abraham framme och liggnickade in 1-o till hemmalaget. HIFarna protesterade dock då man menade att anfallaren drog i bollen med handen men målet godkändes och uppförsbacken var total för gästerna.

HIF var nu tvungna att satsa ännu mer framåt och hade bla ett riktigt fint skott, av Surprise, som Ost tippade till två resultatlösa hörnor. Som vanligt var det Timossi som höll Degerforsförsvaret upptaget medan det, i övrigt var rätt tamt när man kom fram till straffområdet.

I 75:e minuten kom Bojanic fri in i straffområdet och klämde i för kung och fosterland med resultatet att bollen flög 5 meter utanför mål.

I 89:e minuten, från ingenstans, kvitterade så HIF när Surprise, på en vacker nedtagning och bakåtpassning, sköt 1-1 i nättaket. Det var Surprise sjätte mål för säsongen. Pär Hanssons vackra räddning i slutet innebar att HIF lyckades hålla undan och undvek säsongens sjunde förlust. Nu skiljer dock fem poäng till Trelleborg som kan utökas till, ointagliga, åtta poäng när Åtvidaberg kommer till Söderslätt imorgon.

Degerfors – HIF 1-1 (0-0) Superettan

Mål: 1-0 Abraham (58 min)  1-1 Surprise (89 min)

HIF: Hansson – Landgren, Larsson, Johansson, Anchinioti-Jönsson – Samuel, Persson, Bojanic, Timossi, Surprise – Abdu

Byte: Svensson IN – Abdu UT (64 min)

Varningar: Landgren (HIF) Bojanic (HIF)