Brage-HIF: ”Ett ineffektivt temposvagt HIF spelade 0-0”

210509 Helsingborgs Vladislav Kreida och Brages Noa Williams under fotbollsmatchen i Superettan mellan Brage och Helsingborg den 9 maj 2021 i Borlänge. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / COP 173 / DE0052

HIF åkte till Borlänge utan både Anthony van den Hurk och Andreas Granqvist, och gjorde en temposvag, ineffektiv match med slarvigt passningsspel mot Dalarnas stolthet Brage, och fick en poäng efter 0-0.

Det var upp till bevis på många plan för HIF i söndagens bortamatch mot Brage i Borlänge. Kunde man fortsätta förbättra spelet, som i stora drag fungerade bra senast i segermatchen mot AFC ? Kunde man steppa upp i bolltempo och passningsspel ? Kunde man visa att man var mogna för att dominera en match där man var klara favoriter ? Höll försvaret samma höga standard utan Andreas Granqvist, och fanns det fler anfallsspelare som tog chansen att visa att man vill konkurrera om platserna på topp på allvar, när Anthony van den Hurk inte kunde vara med? Många spännande frågor som jag sökte svar på inför dagens match.

Andreas Granqvist, Anthony van den Hurk, Dennis Olsson och Assad al Hamlawi fanns inte med i truppen som reste till Borlänge. I stället tog Adam Kaied, Noel Mbo och Alhaji Gero plats i truppen. I startelvan spelade Anders Lindegaard, Andreas Landgren (lagkapen för dagen), Ravy Tsouka, Charlie Weberg, Bödvar Bödvarsson, Vladislav Kreida, Brandur Hendriksson, Rasmus Jönsson, Wilhelm Loeper, Viktor Lundberg och Max Svensson. På bänken satt Kalle Joelsson, Casper Widell, Nils Hellman, Adam Kaied, Noel Mbo och Alhaji Gero.  Charlie Weberg som har gjort starka insatser vid de tillfällen han har hoppat in i de senaste matcherna ingav förtroende som ersättare för Granqvist. Men den som hade extra mycket att bevisa idag var Max Svensson. Kunde han plocka fram den kapacitet vi vet att han besitter nu när han fick chansen från start ?

210221 Helsingborgs Max Svensson under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Gauthiod och Helsingborg den 21 februari 2021 i Vänersborg.

Matchen startade rätt så avvaktande med ett HIF som hade mest boll och som försökte bygga upp en trygg spelrytm. Brage stack upp i ett par kontringar, och kom till ett skott långt utifrån som Lindegaard räddade enkelt. I den nionde minuten knorrade Brandur en frispark från 25 meter i ribbans överkant. Viktor Lundberg som spelade på van den Hurks position var rörlig och ofta spelbar. HIF:s bolltempo var emellertid lågt, och man hade för långt mellan lagdelarna, och slog mest långbollar när kortpassningsspelet inte fungerade. Man hade svårt att bita sig kvar på offensiv planhalva och skapa tryck på Brage.

Brage stack upp i ett  par anfall, och  i den 24.e minuten och fick man en hörna från höger som blev resultatlös. HIF lät dalmasarna ha bollen en hel del nu, utan att ta hand om initiativet. HIF skapade en vass målchans i den 28:e minuten när Max slog ett fint inlägg som Rasmus nickade mot mål, men Bragemålvakten kunde rädda. Annars var det ett ganska geistlöst HIF nu en period. I stället lyfte hemmalaget upp spelet och i nästa anfall var Anton Lundin på väg igenom, men Tsouka räddade till hörna. Det är i det här lägena det märks att pådrivarna Granqvist och van den Hurk saknas. Men man kan samtidigt kräva av rutinerade spelare som Jönsson, Hendriksson, Lundberg och Landgren att de började dirigera spelet. I den 36:e minuten hittade Max Rasmus igen med ett inlägg, men han nickade svagt över målet.

HIF flyttade dock upp spelet de sista sju-åtta minuterna av första halvlek, och man fick bl a sin första hörna.     I den 41:a minuten kapades Max fult på gränsen till straffområdet med gult kort som följd. Brandur sköt frisparken i muren. Lundberg blev varnad för gruff i en rörig situation i Brages straffområde. Efter en halvlek med ganska blekt HIF-spel överlag, om än med perioder av anfallslusta stog det 0-0.

210509 Brages Noa Williams och Helsingborgs Brandur Hendriksson Olsen under fotbollsmatchen i Superettan mellan Brage och Helsingborg den 9 maj 2021 i Borlänge.

HIF startade med något högre tempo i andra halvlek med samma uppställning som i den första. Känslan var att man hela tiden slog en passning för mycket i anfallsspelet, och tappade boll på den sista fjärdedelen, utan att komma in i boxen. Brage flyttade fram sina positioner, och hade tålamod i passningsspelet. Rasmus Jönsson var dessvärre än en gång misslyckad både när det gällde teknik, tempo och passningsspel. Brandur hade inte heller någon av sina bättre dagar, även om han sköt från distans några gånger. Loeper, Kreida, Landgren och Lundberg var de som försökte få till stånd ett fungerande anfallsspel. Max sprang mycket och försökte få ordning på inläggen men kom sällan till avslut. HIF måste kunna prestera mycket bättre bolltempo, passningsspel och anfallsspel, om man vill vara med i den absoluta toppen på serien. Loeper tog saken i egna händer och drog på ett bra skott i stolpen ur svår vinkel i den 67:e minuten.

Andreas Landgren klev fram som en fighter i det här skedet av matchen, vann mycket andrabollar, kom i många ruscher på sin högerkant, och hade ett fint samspel med Loeper. I den 77:e minuten var alla beredda att notera 1-0 för Brage men Lindegaard tippade till hörna efter ett friläge. Hemmalaget gjorde ett trippelbyte och skapade tryck på HIF. I den 79:e minuten gick en trött Lundberg ut och ersattes av Alhaji Gero, som blev varnad efter en halv minut när han sprang på målvakten i Brage. HIF fick till stånd ett anfall i den 87:e minuten som utmynnade i hörna från höger. Gero nickade mot mål på hörnan men målvakten räddade. HIF försökte anfalla på slutet, och Gero missade precis en passning in framför mål av Loeper. Det här var en ganska temposvag ineffektiv match av HIF med ett slarvigt passningsspel, även om man glimtade till i perioder. Slutresultatet 0-0 speglade matchbilden väl.