Årets bottennapp på Olympia

190729 Helsingborgs Alhaji Gero deppar efter en missad målchans under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Örebro den 29 juli 2019 i Helsingborg . Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / Cop 178 /

Plattmatch mot ett ganska svagt Örebro och storförlust med 1-4 för HIF inför hemmapubliken när det gällde som mest.

Det gällde för HIF att studsa tillbaka efter förlusten senast borta mot AIK i måndagens sexpoängsmatch hemma mot Örebro SK. De här matcherna mot lagen på nedre halva av tabellen är jätteviktiga, eftersom man skapar sig ett trepoängsförsprång vid en seger. I den senaste hemmamatchen mot Sirius, som är ett av dessa lag, lyckades HIF bärga hem en vinst trots att spelet lämnade mycket i övrigt att önska. Nyförvärven var inte spelklara vid 1-0-segern mot Sirius, och både Alhaji Gero och målvakten Anders Lindegaard visade senast mot AIK att de blir viktiga tillskott i laget under hösten. Många var också sugna på att få se nyförvärvet Daniel Hafsteinsson debutera.

Även om HIF spelade bra borta mot AIK saknades den riktiga spetsen framåt, och även speed och rörlighet i omställnings- och anfallsspelet. Det senare förväntas islänningen Hafsteinsson kunna bidra med. HIF vände en negativ trend när man vann med 1-0 borta mot Örebro för några veckor sedan, i Henrik Larssons återkomst som tränare. Alla hoppades på en ny vinst i dagens hemmamatch men då krävdes en bättre prestation sett över hela matchen än i den senaste hemmamatchen mot Sirius.

Örebro är ett svårspelat lag som hade en 4-0-seger över Falkenberg med sig i bagaget från förra omgången. Laget har legat lågt på värvningsfronten i sommar och bara förlängt lånet av Carlos Strandberg från Malmö FF, samt sålt Michael Omoh till Mjällby. För att ta till en sliten klyscha måste HIF se varje match som en ny utmaning och vara förberedda på att jobba stenhårt 90 minuter i varje match, givetvis också mot Örebro. I startelvan spelade Anders Lindegaard, Markus Holgersson, Fredrik Liverstam, Andreas Granqvist, Adam Eriksson, Anders Randrup, Mohammed Abubukari, Andreas Landgren, Wanderson, Max Svensson och Alhaji Gero. Nyförvärvet Daniel Hafsteinsson var med i truppen i dag.

190729 Örebros Carlos Strandberg och Helsingborgs Mohammed Abubakari under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Örebro den 29 juli 2019 i Helsingborg .

HIF tog tag i taktpinnen från start och tryckte tillbaka Örebro på deras egen planhalva. Andreas Granqvist dirigerade spelet från från mittförsvaret, och Landgren, Abubakari och Max Svensson styrde spelet från sina mittfältspositioner. Gero låg och lurpassade för att få instick i mitten och gå på mål när han fick bollen. I den femtonde minuten tog HIF ledningen på nick av Fredrik Liverstam. Max Svensson slog ett fint inlägg på frispark långt ute på högerkanten som nådde Liverstams panna. I den 22:a minuten kvitterade Carlos Strandberg till 1-1 på straff efter att Markus Holgersson spelat handboll i straffområdet. Det var efter Örebros första riktig anfall.

HIF lyfter upp spelet igen efter baklängesmålet och fick press på Örebro. Carlos Strandberg var i händelsernas centrum. I 27:e minuten blev han varnad och i minuten efter gjorde han 2-1 till Örebro när han vände bort HIF-försvaret och sköt under Lindegaard i HIF-målet. HIF spelade ganska bra offensivt men försvaret blev väldigt lätt överspelade. Det visade sig i den 31:a minuten när Carlos Strandberg fullbordade ett äkta hattrick gjort inom loppet av nio minuter, när han fick stå omarkerad vid Lindegaards högra stolpe. Därefter fick tremålsskytten lämna planen skadad och ersattes av Egon Mehmeti, den tidigare MFF-spelaren.

HIF tappade spelet efter Örebros vändning och hade en svag period  de sista femton minuterna av första halvlek. Man mäktade bara med två anfall. I 41:a minuten gjorde Gero en fin prestation när han vände bort en ÖSK-försvarare och sköt ett tungt skott strax utanför den högra stolpen. I nästa anfall sköt Landgren utanför den vänstra stolpen. Trots att HIF hade haft mest boll i den första halvleken och tagit ledningen med 1-0 låg man under med 3-1 mot Örebro som inte skapat särskilt mycket utöver målen. Kundai Benyu ersatte Anders Randrup i paus.

190729 Örebros Carlos Strandberg jublar och Helsingborgs målvakt Anders Lindegaard deppar efter 1-3 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Örebro den 29 juli 2019 i Helsingborg .

I 46:e minuten knorrade Max Svensson en frispark strax över från 25 meter. HIF inledde andra halvlek med att äga mycket boll men utan att få nån ordning på passningsspelet eller försvarsspelet. Så stack Örebro upp i sitt första anfall i i andra halvlek i den 58:e minuten och Jake Larsson kunde göra 4-1 på ett billigt avslut som Lindegaard borde tagit. I anfallet efter såg det ut som det var hands på en ÖSK-försvarare i straffområdet, men domaren friade och Gero blev varnad för protest. HIF såg vilsna ut och var för långt ifrån motståndarna i presspelet, och slarvade för mycket i passningsspelet. Om HIF spelar så här ser det ut att bli en tung höst om man ska undvika nedflyttningshotet. I 70:e minuten byttes Wanderson ut mot Filip Sjöberg och i den 76:e minuten fick Daniel Hafsteinsson debutera när han ersatte Abubakari. I 78:e minuten blev Benyu varnad efter en tackling med dobbarna efter nytt HIF-slarv.

Totalt sett var detta en av årets sämsta HIF-insatser när det egentligen gällde som mest. Man skapade en enda vass målchans på hela matchen och såg väldigt oorganiserade ut i samtliga lagdelar.