AOH summerar omgång 29

Dalkurd säkrade det Allsvenska avancemanget och Trelleborg blev klar för kvalspel. Syrianska och Åtvidaberg spelar Division 1-fotboll kommande säsong och kring det negativa kvalet hårdnar det. Detta är AOHs summering av Superettans 29:e omgång

Om Gästande Trelleborg tog poäng, mot Frej Täby, skulle man säkra kvalplatsen till Allsvenskan – en bedrift som klarades av efter att man nått 2-2 i den 29:e omgångens öppningsmatch

Dalkurd firar avanvcemanget till Allsvenskan Foto: Dalkurd.se

Dalkurd behövde en poäng för att bli bli helt klart för uppflyttning till Allsvenskan. Men det blev istället tre hemma mot Gais efter att Rawez Lawan avgjort i den andra halvleken. Mittfältaren tog en djupledslöpning in i straffområdet och avslutade behärskat ett väldigt fint anfall som innebar 1-0.

Varberg, som inför omgången låg på kvalplats, tog tre viktiga poäng hemma mot Åtvidaberg. BoIS vann med 3–0 vilket också betyder att ÅFF åker ur Superettan.

Det blev en dramatisk avslutning på Gavlevallen. Matchen, mellan Gefle och Degerfors,  var nämligen mållös i 79 minuter innan Deniz Hümmet slog till för hemmalaget. En kvittering låg dock i luften. Efter att en Degerfors-frispark skickats strax utanför målramen kom målet istället några minuter senare, i 87:e. Sargon Abraham gjorde då sin elfte fullträff för säsongen när han fastställde slutresultatet till 1-1. Resultatet innebär att Gefle ligger på tionde plats i tabellen, med två poäng ner till Gais under strecket. Degerfors hittar vi på åttonde plats.

HIFs Alex Timossi jublar med målskytten till 0-1 Monday Samuel under mötet med Örgryte

I mötet mellan Örgryte och HIF hände det mesta under matchens sista halva. Gästande HIF gjorde två mål genom Darijan Bojanic och Lumala Abdu, medan Örgryte fick Hannes Sahlin utvisad. Den första fullträffen i 3-0-segern gjordes av Monday Samuel.

Syrianska hade behövt vinna mot Falkenberg i söndagskvällens sena match, men istället förlorade man med 1-2. Laget har därmed fem poäng upp till Frej, på den nedre kvalplatsen, med en omgång kvar att avverka. Det innebär att man spelar i division 1 nästa säsong.

IFK Värnamo vann med 3-2 borta mot Norrby IF under måndagskvällen, ett resultat som gör att hemmalaget halkar ned på kvalplats.

På gamla Värendsvallen tog Öster emot BP, som hade en säkrad serieseger i sikte. Planen i Växjö var dock svårspelad och inget av lagen fick igång det spel som de önskat, och matchen slutade 0-0.

Redan nu står det också klart att Frej kommer att kvala mot Akropolis och att antingen Landskrona el Mjällby kniper den andra kvalplatsen. Efter 29:e omgången så ligger flera lag i riskzonen för negativt kval. Örgryte, Gais, Norrby, Varberg och Gefle kan alla få kvala för fortsatt Superettan-status.