AOH summerar omgång 28

BP är klara för Allsvenskan och det skall mycket till om Dalkurd inte gör dem sällskap. Trelleborg har snott åt sig kvalplatsen och ett under skall till om Åtvidaberg och Syrianska skall kunna undvika Division 1-spel kommande säsong. Det står klart när AOH summerar den 28:e omgången av Superettan.

I kvällens seriefinal så var det BP som drog det längsta strået och därmed är klara för Allsvenskt spel 2018. Det dröjde dock till den 83:e minuten innan Gerbino Polo kunde nicka in segermålet.

Syrianska hade chansen att krypa närmare platserna som ger kval om fortsatt spel i Superettan. Men efter att ha förlorat med hela 6-1 borta mot Värnamo ser sitsen nu ännu värre ut för Södertälje-laget. Hemmalaget däremot imponerade och kanske stod 37-åriga anfallaren, Pär Cederqvist, för den främsta insatsen som, med två mål, nu är uppe på 12 i årets seriespel. Med andra ord så spelar alltså inte åldern någon roll…

Söndagens sena match mellan Öster och Falkenberg, på Myresjöhus Arena, var avgörande för vilket lag som skulle bli det sista att kunna tampas om tredjeplatsen i tabellen som innebär kval till Allsvenskan. På en usel plan tog bortalaget ledningen men i den 83:e minuten kom så kvitteringen genom Fritiof Björkén. Målet innebar 1-1 och en poäng var. Öster har nu sex poäng upp till Trelleborg på tredjeplatsen, medan Falkenberg inte längre kan nå högre än fjärde plats i tabellen.

Mattias Håkansson öppnade målskyttet för Trelleborg efter en kvarts spel i hemmamötet med Åtvidaberg. 20 minuter senare skrev Zoran Jovanovic in sig i målprotokollet då han rullade in 2-0 i friläge. Slutresultatet skrevs till 4-0 och innebär att TFF tog ett stort steg mot att säkra tredjeplatsen medan Åtvidaberg måste nu vinna sina två kvarvarande matcher – samtidigt som övriga resultat måste gå lagets väg för att man ska kunna få kvala för att hålla sig kvar i Superettan.

Varbergs halkar ned på kvalplats efter att man fått 0-0 hemma mot Örgryte. ÖIS var nära att ta hem segern i slutminuterna, men i en kaosartad situation i Varbergs straffområde fick man inte iväg något riktigt farligt avslut. 0-0 gör dock att Örgryte nu har tre poäng ned till Varberg på den översta av två negativa kvalplatser.

Matchen på Stora Valla mellan Degerfors och HIF bjöd på något bättre underhållning. Efter 0-0 i paus tog hemmalaget Degerfors ledningen då Sargon Abraham reagerade snabbt på en stolpretur och nickade in 1-0 från nära håll. Helsingborg fick sedan in en sen kvittering då Bradley Ralani skickade upp en imponerande halvvolley i närmsta krysset i den 89:e minuten, men Helsingborg hade hoppats på mer i kampen om att nå tredjeplatsen. Skåningarna är nu helt bort från chansen till en snabb återkomst till högsta serien. Det blir Superettanspel även kommande säsong.

Gefle tog tidigt ledningen hemma mot Frej Täby då specielle målskytten Bajram Ajeti tryckte in 1-0 redan i den andra spelminuten på Gavlevallen. Hemmalaget kunde sedan spela kontrollerat med självförtroende, och efter en dryg halvtimmes spel utökade Deniz Hümmet till 2-0 från nära håll efter att ha slagit in en retur i mål. Även om slutresultatet skrev till 3-0 så är båda lagen fortsatt inblandade i kampen om att undvika negativt kvalspel.

På Gamla Ullevi tog GAIS tre tunga poäng och kravlade sig därmed upp ovanför kvalstrecket efter 2-1 hemma mot Norrby. Bortalaget hade ledningen i paus men GAIS reducerade i början på andra halvlek. På stopptid sköt sedan Luka Mijaljevic in sitt sjunde mål för säsongen då han med en högervolley frälste hemmafansen med sitt avgörande 2-1-mål. GAIS går därmed, med ett måls marginal, om Norrby i tabellen.