AOH summerar omgång 28

181027 Helsingborgs Andreas Granqvist, Markus Holgersson, Jonathan Larsson, Adam Eriksson, Andri Runar Bjarnason och mŒlvakt Daniel Andersson jublar i omklŠdningsrummet šver det allsvenska avancemanget nŠsta Œr efter fotbollsmatchen i Superettan mellan …ster och Helsingborg den 27 oktober 2018 i VŠxjš. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 92138

Ödet ville annorlunda för de skånska lagen. Den 28:e omgången av Superettan innebar nämligen att HIF blev klara för Allsvenskan medan BoIS trillar ut serien och får börja om i Division 1

Redan i fredags tjuvstartade omgången med att Landskrona BoIS tog emot AFC Eskilstuna hemma på Landskrona IP. Båda lagen hade möjligheter att spräcka nollan men när domaren blåste av så innebar det delad pott, 0-0, och BoIS får nu starta om i Division 1 den kommande säsongen

Oavgjort i Landskrona innebar att HIF blev klara för Allsvenskan 2019. Laget var dock i Växjö för mötet med Öster. Efter en trevande första halvlek gick HIF fram till 4-1 och alla, inkl bortalaget, trodde att segern var säkrad. Öster ville dock annat och under matchens sju sista minuter gjorde hemmalaget tre mål och slutresultatet skrevs till 4-4

Frej, och Degerfors, delade på poängen 2-2 efter att hemmalaget kvitterat, på straff, i den 93:e minuten. Stockholmarna är, trots poängen, fortfarande inblandade i ett ev kvalspel även om man nådde något säkrare mark

Falkenberg öser på och lär fokusera på att ta upp kampen med HIF om seriesegern. Klara 3-0, hemma mot Värnamo, innebär att laget, i praktiken, undviker kvalspel och kniper den andra direktplatsen. För Värnamos del så är det stor risk att man får förbereda sig på ett negativt kvalspel

Brage hade bara placeringar att spela om medan hemmalaget, Halmstads BK, vid en ev vinst kan fortsätta sin jakt på kvalplatsen. Kosuke Konishitas 1-0 blev också slutresultatet och med två omgångar kvar har HBK fyra poäng upp till AFC på tredjeplatsen

Alexander Jallow satte båda målen när Jönköping Södra, i mötet med Gais, tog sista chansen att undvika en kvalplats. Därmed är även göteborgarna, tillsammans med sex andra lag, inblandad i kampen om att undvika negativt kval

Jumbon Gefle spelade ut för fullt när man vann med 3-1 mot Norrby. Segern innebär att hoppet fortfarande lever för Gävlelaget som har fem poäng, med sex poäng kvar att spela om, till säker mark. Även Norrby riskera att hamna på en negativ kvalplats

Chansen att Örgryte når kvalplatsen är, i det närmsta, obefintlig men i teorin är det möjligt. Efter 5-2, i hemmamötet med Varberg, så verkar ÖIS, till skillnad mot gästerna, toppat formen om än lite väl sent. För Varbergs del ser det väldigt mörkt ut och det lär krävas full pott, och en rejäl uppryckning, om laget skall undvika ett negativt kval