AOH summerar omgång 26

Dalkurd går med stora kliv mot Allsvenskan och i bakvattnet skvalpar BP tryggt. Runt kvalstrecket slåss fortfarande fem lag och att förlänga säsongen och i botten ser det allt tuffare ut för Frej, Syrianska och Åtvidaberg.

En seger för antingen Öster eller Örgryte hade gett andrum åt det vinnande laget, men när lagen möttes på Myresjöhus Arena under lördagen fick båda lagen nöja sig med oavgjort. Bortalaget tog ledningen, genom Johan Hammar, men en straffspark på stopptid gav Östers IF en 1-1-kvittering. Poängen innebär att Öster fortfarande är med i jakten om kvalplatsen till Allsvenskan.

Nsima Peter drog igång Frej Täby i lördagens hemmamöte med IFK Värnamo. Anfallaren placerade in 1-0 i bortre krysset på ett långskott i den 27:e minuten, och sex minuter senare lade han in 2-0-målet i friläge efter en långboll från backlinjen. Tillslut så skrevs siffrorna till 5-0 och segern innebär att Frej Täby tog steget upp till den negativa kvalplatsen.

Norrby tog tre tunga poäng borta mot Falkenberg efter att man vänt underläge till en 4-1-seger med en man mer på planen i den andra halvleken. Falkenberg åkte därmed på sin andra hemmaförlust på sina tre senaste matcher på Falcon Alkoholfri Arena och laget riskerar nu att tappa mark i jakten på kvalplatsen.

Gais och BP spelade 0-0 mot varandra på Gamla Ullevi i lördags. Resultatet innebar att BP är fortsatt på Allsvenska plats medan Gais får fortsätta att kämpa för att undvika ett negativt kval.

Det behövdes bara en halvlek för Dalkurd att säkra tre poäng i hemmamatchen mot Syrianska. Redan i den åttonde minuten satte Ahmed Awad tonen med ett välplacerat avslut från straffområdesgränsen, och sedan var det dags för Richard Yarsuvats privata show. Med sina två mål är nu anfallaren uppe i 17 mål den här säsongen. Slutresultatet skrevs till 4-2 och innebär att en Allsvenska plats numera är, så gott som klar, för Dalkurd medan Syrianska riskerar division 1-spel kommande säsong.

Ett annat lag som, troligtvis, spelar i division 1 kommande säsong är Åtvidaberg. I söndags förlorade man med 1-3 hemma mot Degerfors. Östgötarna kommer därmed allt närmare nedflyttning. Degerfors vägrar därmed släppa greppet om topplagen men får svårt att nå en kvalplats med fyra omgångar kvar.

Efter att ha bytt plats med Norrby till och från under de senaste omgångarna behåller Gefle fötterna på säker mark efter den 26:e omgången. Under måndagskvällen besegrade man HIF hemma med 2-1 efter en stark första halvlek.Matchens lirare var Deniz Hümmet som låg bakom båda målen.

HIFs förlust jublade man säkert över i Trelleborg där hemmalaget bara nådde 1-1 mot gästande Varberg. Marcus Pode prickade in 1-0 i den 77:e minuten men bara två minuter senare kunde Oliver Silverholt kvittera. Poängen innebär dock att TFF drygar ut försprånget till lagen bakom.