AOH minns Europaäventyret

Kvalet till Europa drar igång och HIF saknas bland deltagarklubbarna. AOH-redaktionen minns tillbaka i bild och text en fantastisk höst alla Helsingborgare fick uppleva under fjolåret.

Champions League

I kvalomgång 1 föll lottningen på The New Saints FC från Wales. Efter en svag mållös bortamatch blev det ett målfyrverkeri hemma på Olympia, 3-0 skrevs siffrorna till och det var Walid Atta, Thomas Sörum och Alvaro Santos som stod för målen.

I kvalomgång 2 ställdes HIF mot polska mästarna Slask Wroclaw, än en gång inledde vi borta men det hindrade inte Åge Hareides manskap. Alfreð Finnbogasson hade börjat hitta sin målform och gjorde det första målet, Christoffer Andersson såg till att utöka ledningen och Daniel Nordmark satte punkt för matchen i den 85:e minuten med 3-0 målet. Ett fantastiskt resultat att få med sig från bortaplan, i returmötet kom de mesta av diskussionerna inför att handla om tv-rättigheterna, Tv10 som sände matchen fick matchstarten ändrad till 18 vilket medförde problem för många supportrar att hinna i tid till matchen. Men HIF:arna på planen såg till att göra ett nytt fantastiskt resultat och vann med hela 3-1 och Thomas Sörum gjorde för första (och sista gången) ett hattrick i HIF tröja.

Loret täcker ut bollen3
Loret täcker ut bollen.

I kvalomgång 3, den direkt avgörande omgången för att nå ett gruppspel i Champions League, ställdes “Di Röe” mot skotska mästarna Celtic FC. Med andra ord ställdes “Henkes” HIF mot “Henkes” Celtic, ett intressant möte som engagerade media i hela Europa. För första gången i kvalspelet inledde man på hemmaplan och kunde styra och ställa matchbilden, men det hjälpte inte när Celtic såg till att göra det som fotboll går ut på, nämligen mål, det slutade 0-2 på Olympia. Med en “inget att förlora” mentalitet reste grabbarna till Glasgow för att komma hem med samma resultat i baken, 2-0 till Celtic och detta Champions League äventyr var över. Smått glädjande var ändå att Europa äventyret skulle fortsätta då alla lag som når play-off (kvalomgång 3) i turneringen tilldelas en plats i gruppspelet av Europa League istället. Helsingborg lottade i samma grupp som Hannover 96, FC Twente och Levante UD, på pappret en tuff lottning men oerhört inspirerande att locka så bra lag till staden.

Europa League

I den första gruppspelsmatchen gästade HIF:arna den spanska klubben Levante, det främsta minnet från den matchen fastnar på en frispark och lagets fokus. Tjafs om en frispark som Levante utnyttjade och satte matchens enda mål, 1-0 efter en annars väldigt god insats av grabbarna.

I den andra gruppspelsmatchen väntade Twente på hemmaplan, de dåvarande holländska ligaledarna blev en aning chockerade när Nikola Djurdjic satte 1-0 för HIF redan i den sjunde matchminuten. Hemmasupportrarnas glädje blev än större när han i minut 43 kunde utöka ledningen med sitt och lagets andra mål för dagen. Men i andra halvlek ryckte Twente upp sig, svensken Rasmus Bengtsson blev inbytt och fick Olympia i skakning efter att han nickat in ett reduceringsmål. Som så många gånger under fjolårets säsong blev det väldigt snöpligt i slutminuterna när bortalaget kunde kvittera HIF:s ledning.

I den tredje gruppspelsmatchen kom 3.500 tyska fans till Olympia och såg till att skapa en fin atmosfär, deras favoritlag Hannover 96 gästade Olympia och såg till att ta ledningen redan i den tolfte minuten.

3000+ supportrar på norra stå hjälpte till att skapa en härlig atmosfär.

Som så många gånger förr kom frälsaren och lagets räddare i nöden (Alvaro Santos) in slutskedet av matchen och såg till att kvittera deras ledning i den 91:a minuten med en mycket kylig lobb. Hela stadion jublade och sjöng hyllningssånger till vår hjälpte, vår gud, vår Alvaro, åtminstone fram tills Hannover lyckas göra 2-1 i den 93:e minuten, då tystnade den större delen av Olympia – den delen som inte var fylld av tyskar.

I den fjärde gruppspelsmatchen åkte vi, och ett par hundra andra HIF:are till Tyskland för att visa att vi höll samma nivå, men lyckades coola ner oss med en kalldusch tidigt i matchen. I tredje minuten sätter Mame Biram Diouf det första målet, det var även han som rullade in 2-0 för hemmalaget i den 50:e minuten. Men man ska inte glömma bort att HIF ger aldrig upp, Lindström gjorde årets assist när han på volley skickar in bollen till Djurdjic som reducerar till 2-1, kort därefter får Bedoya turligt bollen efter en frispark och borrar in den i nät på halvvolley. 2-2 på bortaplan och de flesta tillresta supportrarna sliter av sig tröjorna och vrålar ut sin glädje, sångerna som ekade från hörnan vi stod i sjöngs som om där inte vore någon morgondag. Sen kom det, förmodligen årets tabbe, domaren Fredy Fautrel blåser straff, efter en tillsynes klockren tackling av mittbacken Peter Larsson. Domaren delade ut rött kort till fel man när han visade ut Walid Atta, sedan rätt man när han visade Peter Larsson det röda också, HIF:arna ville att han då tog tillbaka Atta på banan, men fransmannen vägrade erkänna sitt misstag. Hannover mittfältaren Huszti satte straffen i mål, trots att Pär Hansson var på den och den lilla chans till avancemang man hade före matchen var nu i princip helt borta.

Avspark efter Sörums tröstmål.

I den femte gruppspelsmatchen väntade Levante på hemmaplan, förmodligen var det inte många som återhämtat sig från “baksmällan” förlusten i Tyskland medförde, inte gjorde det saken lättare att allsvenskan sen tre veckor tillbaka var avslutad. Levante fick vinna, tämligen enkelt, med 3-1 där Thomas Sörum sensationellt gjorde målet för HIF.

I den sjätte och sista gruppspelsmatchen reste laget ner till Holland för att möta Twente, det enda lag man hitintills tagit poäng emot. Avancemang var inte längre möjligt att nå och spelarna hade ingenting mer än sin heder att spela för, kanske var det därför man lyckades göra en jättematch och spela ut hela sitt register. Nikola Djurdjic såg till att än en gång göra ett tidigt mål mot holländarna, en kvart senare utökade hans anfallskamrat Bedoya på ledning till 2-0. HIF:s tredje mål gjorde Thomas Sörum, som med det målet också gjorde sitt sista i den röda tröjan innan flytten hem till Norge igen, på slutet reducerade Twente med ett 1-3 mål. Första segern och HIF slutade på fyra poäng i gruppspelet.

Fler bilder från Europaäventyret hittar du HÄR.