Allsvenskan – En produkt som inte ens riskkapitalisterna vågar värdera.


Fjolårets segrare i allsvenskan Malmö FF må ha firat välförtjänt åt framgångarna på plan, men när det ekonomiska resultatet på minus trettio miljoner tillkännagavs, lär baksmällan ha känts extra mycket. Hur mycket är ett SM-Guld värt och hur mår egentligen klubbarna inom svensk fotboll?

Flera allsvenska klubbar blöder ekonomiskt. Förutom Malmö, så kommer såväl Djurgården, som Kalmar och Halmstad att uppvisa miljonförluster i år. Även AIK hade ett tungt år, men beräknas genom en nyemission att få in tillräckligt med kapital för att täcka årets förlust. Där utöver har vi en handfull klubbar som gör ett nollresultat, däribland HIF, samt någon enstaka förening som faktiskt redovisar vinst.

Klubbar som AIK, Djurgården och Malmö gör brakförluster i år, men har samtliga ändå sparkapital, samt starka investorer i periforin. Desto värre då för klubbar som Halmstad och Gefle för att nämna några. Halmstad som i år beräknas göra en förlust på ca tio miljoner kronor står inför en utmaning. Likaså Gefle som trots diverse spelarförsäljningar ifjol ändå uppvisar ett negativt resultat. Dessa två föreningar lär få svårt att överleva, om det ekonomiska resultatet inte förbättras väsentligt inom en snar framtid. Och det finns betydligt fler klubbar i allsvenskan som ligger i riskzonen.

Publiktappet under föregående års säsong har blivit kostsamt. Speciellt för de föreningar som inför säsongen inte förutspådde nedgången. Kombinationen av en tidigarelagd allsvensk premiär och en kylig vår, resulterade i horribelt dåliga planer, som uppenbarligen skrämde bort publiken. Vädrets makter lär vi inte kunna påverka, så det gäller för klubbarna i samarbete med förbundet att försöka göra produkten mer attraktiv och tillgänglig för åskådarna. Arbetet är i full gång och ett av förslagen kommer att redovisas här inom kort.

Allsvenskan har en säregen charm.

I flera andra europeiska ligor är det oftast ett till tre lag som gör upp om guldet. Lika lätt är det inte att på förhand förutspå segraren i allsvenskan. En serie där mer eller mindre alla kan slå alla. Men frågan är om vi upplever en förändringsfas just nu, där mindre klubbar kommer att tvingas att sälja sina talanger till större klubbar inom landet, för att klara sin ekonomi.
Just en sådan försäljning var Alexander Gerndt, som under fjolåret lämnade Gefle för Helsingborg. En klubb som verkligen varit ute o seglat på de ekonomiska haven, men som på senare år gjort en tydlig satsning på egna talanger. Dessa talanger förädlas under ett par år i föreningen, under ständig bevakning från utländska klubbar och genererar förhoppningsvis i slutändan en god avkastning.

Föreningar med god talangutveckling och utan tvång på att sälja får mer betalt än klubbar i kris. Malmö FF är ett bra exempel på detta. Och om vi tittar lite närmare på Alexander Gerndt så har hans värde mer än mångdubblats sedan ankomsten till Helsingborg.

4 kommentarer

  1. Mycket bra artikel.
    Halmstad är verkligen på hal is och inte blir det bättre genom att spela med lånade spelare som ju aldrig kan ge transfernetto.
    Motsatsen är Mjällby AIF. Den klubb i allsvenskan som har sämst förutsättningar med ett närområde som motsvarar Bjuvs kommun!
    Trots det har klubben oavbrutet tillhört svensk elitfotboll i över 30 år.
    Hemligheten är:
    IDEELLT ARBETE
    FULL SATSNING PÅ EGNA PRODUKTER.

  2. Tror nog att MFF med tanke på hur mycket deras nya arena fortsätter att kosta så är dom snart också i en position av att behöva sälja sina spelare, även om de nekade ett bud på Daniel Larsson nyligen så likt vi måste pröjsa kommunen måste MFF betala av en arena utan större potential att dra in kosing än vid fotbollsarrangemang…

    Visste inte Mostapha El Kabir eller Juan Robledo var “sillastrypare” sedan födseln -:)

  3. Kan du nämna något lag som fostrat större del av sin trupp under 30 år??
    Alla behöver ju inte vara födda listerlänningar.

  4. Så tolkar jag ordet FULL i alla fall…

    Kan erkänna att jag inte har direkt koll på Mjällbys A-trupp men ligger nog i paritet med vad både MFF & HIF kan erbjuda vad gäller killar med från knattenivån eller Tipselitalaget som man brukar räkna som “egen-produkt-nivå” – och att det är bra och satsa på egna produkter visar båda dessa lags resultat förra året men också ju Mjällby som klarade kontraktet med råge och höll på plocka en Europacupplats vilket nog inte någon expert trodde om dom med tanke på Pekings insats året innan…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*