Akademichef Mikael Dahlberg -“Jag kände mig mogen att axla den här rollen när jag fick förfrågan”

Det blev fyra säsonger i HIF och drygt 70 matcher. Sen var spelarkarriären över och Mikael Dahlberg försvann från rampljuset. Men när klubben, efter knappt två år, lockade med en roll som Akademichef kunde den förre anfallaren inte motstå frestelsen att återvända till fotbollen…

Under våren stod det klart att Jonas Ohlander, efter drygt 14 år i klubben, lämnade sin post som Akademichef i HIF. Tämligen omgående kom beskedet att erbjudandet, att ta över den framgångsrika ungdomsavdelningen, gått till den förre HIF-anfallaren Mikael Dahlberg. 36-årige Dahlberg hade avslutat sin aktiva karriär inför 2019 för att istället satsa på en civil karriär. Intresset för att jobba med barn och ungdomar har dock alltid funnits där och när han fick chansen att kliva in i HIF organisation tvekade han inte en sekund. AOHs Mats Fuchs, och Anthony Thörn, satte sig ner med vår nya ungdomsansvarig för ett längre samtal om ledarskap. ungdomsfotboll och vikten av att bygga relationer.

Vad kände du när du fick frågan om att bli ansvarig för HIF:s akademi?

Jag är uppvuxen med en släkt av lärare, så det har alltid varit ett stort intresse kring att jobba med barn och ungdomar bland människor i min absoluta närhet. Så efter att ha varit utan några direkta uppdrag i HIF under en period, kände jag mig mogen att axla den här rollen när jag fick förfrågan. Den enda direkta ledar- och organisationserfarenhet jag har är att jag har tränat min sons pojklag. Men jag har många tankar om vad vi kan göra för att utveckla verksamheten.

Hur vill du skapa bra relationer, nätverksarbete och samverkan med övriga klubbar i nordvästra Skåne?

Det är viktigt att vi har väl fungerande relationer med alla fotbollsklubbar i närområdet. Spelare i alla åldersgrupper mår bäst av att spela i en miljö, där de trivs bäst. Det innebär att enskilda spelare kan lånas ut till andra klubbar under en period, och vice versa att spelare från andra klubbar kan få provträna hos oss. På så vis strävar vi mot att killarna ska få bästa möjliga förutsättningar för att utvecklas.                                                  Jag vill gärna bygga upp ett nätverksarbete med regelbundna träffar, med så många klubbar som möjligt i nordvästra Skåne.

Hur fungerar samarbetet med seniortränarna Jörgen Lennartsson och Mattias Lindström, runt de spelare som har fått chansen att träna och spela med A-laget?

Det är Alvaro Santos som håller i den biten. De tre tränarna träffas flera gånger i veckan, och utbyter tips och idéer om vilka behov var och en av dessa spelare har, för att kunna utvecklas och bli bättre och bättre. De har ett mycket nära och konstruktivt samarbete.

Hur ser du på förhållandet mellan individtänk och laganda, i barn och ungdomars utveckling som fotbollsspelare?

Jag följer till stora delar de tankar som Mattias Lindström har haft i våra samtal. Vår roll är att se varje spelares individuella förutsättningar, för att ge honom och/eller henne rätt vägledning till att utvecklas och bli allt bättre. Men en bra spelare är också en lagspelare, och måste se sin uppgift och roll i i gruppen. Så man måste tänka brett. Sen är grunden för alla barn och ungdomars välbefinnande, att de känner att de befinner sig i en miljö där de trivs, och där de får rätt anpassad träning och uppbackning i stort.

Intervjun i sin helhet kan ni lyssna på i det senaste avsnittet av AOH-podden som ni bla hittar nedan

https://shows.acast.com/AOH-Podden/aoh-podden-8-den-forlorade-sonen

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*