Inför Mjällby med P-O Ljung

Endast ett träningstillfälle kvarstår innan det är dags för allsvensk premiär. Vi tog tillfället i akt och frågade P-O Ljung en klassisk sportfråga: Hur känns det?

– I grund och botten känns det bra. Vi har en positiv känsla och harmoni i laget och känner inte alls samma osäkerhet som vid samma tidpunkt ifjol. Då hade vi tappat Henrik (Larsson), samt hade en helt ny tränarkonstellation. Istället ser vi med tillförsikt fram emot söndagen.

På dagens träning avstod Hannu Patronen från de avslutande spelövningarna, medan Mattias Lindström och Erik Wahlstedt som båda är på väg tillbaka från skadebekymmer, sannolikt inte heller kommer att vara aktuella för startelvan. I övrigt bedöms truppen vara skadefri.

Med såväl allsvenskt spel som deltagande i Europaleague väntar ett hektiskt spelschema.

– Vi är bra förberedda med tre etablerade spelare, samt minst en god backup på varje position. Sist vi var ute i Europa  hade vi 28 spelare som någon gång under året spelade i A-laget, medan vi i år har en trupp med fem/sex spelare färre. Det är viktigt att samtliga är beredda att prestera när chansen väl kommer.

Vad för intryck har då P-O av sin forne lagkamrat från IFK Hässleholm, Peter Svärdh?

– Det är en skarp kille med en tydlig spelidé. Trots turbulensen inom HIF under hans period så gjorde han det bra. Därefter har han skaffat sig mer erfarenhet, först hos Åtvidaberg och nu på senare tid i Mjällby. Det var inte många som på förhand ifjol trodde att Mjällby skulle sluta sexa.

Hur bra är årets Mjällby i jämförelse med ifjol?

– Ett topplag som dessutom förstärkt truppen i år med hemvändaren Pavel Zavadil. En duktig passningsspelare med god speluppfattning och som är väldigt farlig vid fasta situationer.

– Det är ett passningskickligt lag som spelar med en tydlig spelidé och med individuellt skickliga spelare på många positioner, däribland målskyttar som Markus Ekenberg.

Reine Almqvist, HIF:s utsände spion, har vid tre olika tillfällen i år sett Mjällby spela. Och enligt P-O, har hans rapportering om listerlandets stolthets styrkor och svagheter gjort att man har en tämligen god bild av motståndet. Grahn och Zavadil, har i Patrick Osiakos frånvaro styrt det centrala mittfältet. Deras kantspelare, Peter Gitselov och Moestafa El Kabir tar ofta löpningar in centralt i banan, något som HIF måste se upp med på söndag, även om just El Kabir med stor sannolikhet börjar på bänken.

Planerna inför fjolårets premiäromgång var ett hett samtalsämne. I år har Trelleborg drabbats av så stora problem att premiären fått flyttas till Swedbank arena i Malmö. Men på strandvallen lär det inte vara tal om några liknande problem, åtminstone inte om man skall lita på förhandsrapporterna.

På Strandvallen i Hällevik, på söndag kl.1630, inleds starten på en lång och förhoppningsvis underbar säsong. Och med två spelande lag på plan, lovar det gott för en underhållande match. Vi hoppas det blir gott om rödblåa på plats.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*