Helsingborgs IF – Åtvidabergs FF
3-0 (2-0)
Olympia, Helsingborg

Det börjar bli en trend att ex-tränare kommer till Olympia för att resa hem utan poäng, den tredje för året var Peter Swärdh som idag gästade Olympia med sitt Åtvidabergs FF.

Matchen med temat #GrillaÅtvid drog igång 16:00 på Olympias gröna gräs och till strålande sol, det här med att införa teman till matcherna har verkligen bidragit till att öka såväl intresse som publik till matcherna, idag kom hela 11106 till arenan för att stötta stadens lag. Laget tackade genom att leva upp till dagens tema, bortalaget Åtvidaberg fick se sig upprullade matchen igenom och redan från matchminut ett tog HIF:arna tag i taktpinnen och förde spelet.

När den första kvarten var spelad tog man ledningen genom Alejandro Bedoya, det var ett fint anfall från hemmalaget där Robin Simovic skarvade bollen till Bedoya som drev den några meter och laddade vänsterbössan. Skottet var lågt och ute vid målvaktens vänstra stolpe, 1-0 var ett faktum och sjungande 37:an brast ut i sång “Stay Bedoya, Stay Stay Bedoya” som en uppmaning åt amerikanaren att skriva på ett nytt kontrakt och stanna i klubben. Huruvida han stannar eller inte får tiden utvisa, men han har visat att hans betydelse för laget är stor, den amerikanska vinnarmentaliteten likaså.

Efter målet tog man över än mer, det var egentligen bara ett lag på planen och det motståndet Åtvidaberg bjöd på var av lägre tempo än Helsingborgarna är vana vid på träningarna. Det kändes därför fullt rättvist att hemmalaget utökade sin ledning i den 26:e minuten, denna gången var det Gashi som gjorde ett sånt där mål som bara norrmannen kan göra. Han drev förbi tre spelare för att sedan dra ett skott rakt upp i nättaket, helt fantastiskt vackert mål som man bara vill se om och om och om igen. Det enda tråkiga var att tempot slogs av efter målet och matchen blev rätt avslagen, det hände inte särskilt mycket innan halvtid mer än att Accam gick ut med känningar i sin vänstra vad i matchminut 38.

De inledande tjugo minuterna av den andra halvleken var ett sömnpiller utan dess lika, visserligen bjöd Åtvidaberg aldrig upp till något märkbart motstånd. HIF kunde enkelt ta sig igenom dem och skapa några halvchanser men mycket mer än så blev det inte, först efter 25 spelade minuter in i halvleken låste man fast sig rejält på deras planhalva och släppte i princip aldrig bollen till bortalaget. Att Alejandro Bedoya blev matchens spelare i hemmalaget kändes helt rättvist, det är få spelare i både HIF och allsvenskan som betyder så mycket enskilt för sitt lag som Bedoya gör, med sin uppoffrande spelstil var han involverad i nästan allt framåt för “di röe”.

När derbyhjälten Alvaro Santos byttes in istället för en trött Mattias Lindström i den 81:a minuten bjöds han på den hyllning han förtjänade efter onsdagens nickmål på Swedbank Stadion. Hans passion för klubben är oändligt stor och trots väldigt få spelminuter säsong efter säsong ger han alltid 110 % för laget när han väl ges chansen. Med Santos i anfallskedjan får man dessutom upp Robin Simovic några metrar till i banan då Alvaro oftast blir den mötande anfallaren, hans förmåga att hålla undan försvarare och portionera ut bollarna är fortfarande magisk.

Just Alvaro skulle ha en nyckelroll i 3-0 målet, det kom till i den 86:e minuten efter att han frispelat Bedoya i straffområdet, amerikanen brukar väldigt ofta vara osjälvisk när han kommer i goda lägen och det var han även idag, en passnings i sidled gjorde det enkelt för Christoffer Andersson att skjuta in det tredje målet för dagen. Matchens sista byte stod den 17 åriga talangen Elias Andersson för som bytte av Erlend Hanstveit, Chrisse tog därmed över vänsterbacksplatsen och Elias fick spela yttermittfältare de sista fyra minuterna.

Vinsten innebar att HIF:arna rycker ifrån i toppen av allsvenskan, allt jämnt serieledare, men med hela fyra poäng ner till den nya “tvåan” Elfsborg.

Slutresultat: X-X (2-0)

Publik: 11 106

Målskyttar: Bedoya, Gashi, Chrisse

Varningar: Bedoya

Startelva: Hansson – Krafth, Sadiku, Larsson, Hanstveit (89) – Lindström (81), Gashi, Mahlangu, Accam (38) – Simovic, Bedoya

Avbytare: Danne, Santos (81), Baffo, Lindgren, Nordmark, Chrisse (38), E.Andersson (89)