2000-talets derbyn i Malmö

Från Zlatan Ibrahimovics avskedsmatch till den avbrutna matchen för ett år sedan. Sportal.se sammanfattar de elva senaste derbyna i Malmö-land.

Helsingborg: 4 segrar
Oavgjort: 3
Malmö FF: 4 segrar

24/5-11 0-3
Matchen avbruten redan i den 30e minuten efter inkastade föremål mot Pär Hansson i Helsingborgs mål. Helsingborg tilldelades sedermera segern med 3-0.

15/9-10 2-0
Dardan Rexhepi gjorde 1-0 redan i den 17e minuten från snäv vinkel. På övertid fastställde Wilton Figueiredo slutresultatet till 2-0 framspelad av nämnde Rexhepi.

31/8-09 0-0
Efter två raka förluster försökte Roland Nilsson att ändra om i laget – 4-2-3-1 blev 4-4-2 och en pinne mot Helsingborg. Spelet stabiliserades men udden framåt var katastrofal inför 22 822 åskådare på plats.

30/9-08 1-2
15 666 åskådare fick se MFFs Edward Ofere ge hemmalaget ledningen på pass från Guillermo Molins, men det här var Helsingborgs afton. Henrik Larsson kvitterade när han tog ner Rene Makondeles boll på bröstet och tryckte den förbi Dusan Malicharek i mål. Efter en dryg timmes spel fastställde Rasmus Jönsson slutresultatet till 1-2 när han på Larssons delikata framspelning dribblade sig fri och satte bollen.

7/8-07 1-1
Derbyt på sensommaren var tänkt att ge något av lagen häng på guldstriden, men 1-1 gynnade varken Malmö FF eller Helsingborg. Lagen dominerade varsin halvlek. Junior gav MFF ledningen i den 34e minuten på ett friläge innan Razak Omotoyossi sprintade ifrån Anders Andersson och Jon Inge Höiland och rullade bollen förbi Jonas Sandqvist i hemmamålet.

8/5-06 3-1
23 571 åskådare var på plats denna afton och fick se ett Malmö FF vakna på rätt sida. Jari Litmanen hade lekstuga långa stunder. Det var också på finländarens skott som Edward Ofere kunde trycka in en retur från Daniel Andersson och ge MFF ledningen. Babis Stefanidis kvitterade i början av den andra halvleken när han fri med Mattias Asper inte gjorde några misstag. Men det här var hemmalagets match, och Litmanens. 2-1 låg han också bakom genom att finta Andreas Jakobsson och ge Afonso Alves fritt utrymme att sätta 2-1. Markus Pode fastställde slutresultatet till 3-1 i den 88e minuten på pass från inhopparen Emil Hallfredsson.

20/9-05 2-0
Det skulle krävas ett slumpmål för att ge Malmö FF ledningen mot Helsingborg denna septemberkväll. Efter en helt jämn match blev Fredrik Björck syndabock när han spelade hem bollen till målvakten utan vetskapen om att Daniel Andersson dröjt sig kvar i anfallsläge. Andersson gjorde inga misstag när han placerade in 1-0. HIF jagade sedan furiöst en kvittering men Afonso Alves hittade Yksel Osmanovski på övertid, 2-0 till Malmö FF.

24/8-04 1-1 Malmö FF hade flest målchanser och Helsingborg det bästa av spelet när rivalerna spelade 1-1 på Malmö Stadion. 22 920 åskådare fick se Afonso Alves ge MFF ledningen i den första halvleken. Brassen fick en magnifik passning från Daniel Majstorovic och kunde på sitt tredje försök få bollen över mållinjen. I den andra halvleken kom kvitteringen genom notoriske Gustaf Andersson som höll sig framme på Jesper Janssons inlägg.

30/6-03 5-0
Hela 27 477 åskådare hade letat sig till Malmö Stadion den här kvällen – tredje flest någonsin – och de fick se en explosion av hemmalaget. 5-0-segern var odiskutabel och Niklas Skoog tremålsskytt. Andreas Yngvesson gjorde 1-0 i den 13e minuten innan Skoog med två mål såg till att punktera matchen innan och efter paus. Yngvesson satte 4-0 med en kvart kvar innan Skoog fick avsluta målfyrverkeriet på övertid. Det ska tilläggas att Helsingborg inte alls gjorde någon dålig match den här kvällen.

11/9-02 0-2
Det här var Helsingborgs match mot ett för stunden formsvagt MFF. 1-0 stod Alvaro Santos för när han sprang på Gustaf Anderssons nickskarv, Daniel Majstorovic tvekade och brassen tryckte in ledningsmålet. MFF hade en del chanser att kvittera men istället fastställde Andersson slutresultatet till 2-0 på övertid. Ska tilläggas att Helsingborgs målvakt Fredrik Larsson räddade Niklas Skoogs straff i den första halvleken.

19/6-01 0-1
Zlatan Ibrahimovics avskedsmatch blev inte alls vad de 26 500 åskådarna på plats hade hoppats på. Istället var Helsingborg det klart bättre laget på Malmö Stadion och vann med 1-0 efter ett mönsteranfall regisserat Hans Eklund, Michael Hansson, Alvaro Santos och till slut Christoffer Andersson som överlistade Jonnie Fedel i mål.