15 år sedan Henrik Larsson var kung på Stade de France…

060506 Fotboll, Spansk liga, Barcelona - Espanyol: Henrik Larsson, Barcelona, sista match på Nou Camp. © Bildbyrån - 70208

Årets CL-final närmar sig – och detta utan svenska medverkan. Men det kan det väl ändå vara värt att uppmärksamma det faktum att det, på dagen idag, är 15 år sedan som en HIFare spelade huvudrollen i världens främsta klubblagsturnering…

Att försöka sig på att sammanfatta Henrik Larssons karriär skulle ta extremt lång tid. Få, om än någon, spelare har kunnat leverera en sådan makalös karriär som den förre HIFaren gjorde under sina år inom den absoluta toppfotbollen. Under många år var Henrik Larsson symbolen för svensk fotboll med klubbar som Feyenoord, Celtic, Barcelona och Manchester United på sitt cv. Och bortser vi från den magiska tiden i Skottland, och de otaliga landskamper, han briljerat så är det en speciell match som, för evigt, etsat sig fast i minnet hos fotbollsälskare världen över. Champions League-finalen 2005/2006. Skådeplatsen var Stade de France någon mil strax norr om Paris. Barcelona och Arsenal på var sin sida om mittlinjen…

Dramatiken började redan i den första halvleken. Redan i den 18:e minuten blev Arsenals ordinarie målvakt Jens Lehmann utvisad sedan han dragit ner en fri Eto’o. Att Larsson skulle få spela var absolut ingen självklarhet men efter att Sol Campbell, trots en man mindre,  gett engelsmännen ledningen i den 37.e minuten så ökade möjligheterna till att få se ett svenskt inhopp. Och inte blev det sämre av att Barcelona hade extremt svårt att få hål på Arsenal under inledningen av den andra halvleken. Larsson ersatte van Bommel efter en timmes spel och låg sen bakom spanjorernas vändning.

– Det var ett otroligt sätt för mig att avsluta karriären i Barcelona. Jag har haft en fantastisk tid här med två ligatitlar. Det är otroligt, sade Larsson till Reuters.

1–1 kom i matchens 76:e minut. En djupledsboll skarvades vidare av Larsson i straffområdet till Eto’o som i vänsterläge kunde överlista Arsenals målvakt Manuel Almunia. Segermålet, fem minuter senare, kom efter ett ännu vackrare förarbete av Larsson. I högerläge öppnade han vägen för inhopparen Juliano Belletti med ett genialt pass in i straffområde. Ur dålig vinkel kunde Belletti skjuta bollen mellan benen på målvakten Almunia.

I den andra halvleken strilade regnet ner över Stade de France och länge såg det ut som om tårarna skulle få rinna ner på kinderna på Barcelonas fans. Men i stället blev det glädjetårar för spanjorerna efter två geniala framspelningar av ”Henke” Larsson.

– Jag såg ingen Ronaldinho och jag såg ingen Eto’o, men jag såg Henrik Larsson, Thierry Henry till Sky Sports.