Vill vi ha VAR i Allsvenskan?

VAR - Strakt ifrågasatt runt om i fotbollsvärlden Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170447

“Minimal störning, maximal nytta” Vår skribent, Fabian Månsson, går till botten med för och nackdelarna med VAR. Ännu så länge är detta något som inte kommit till Sverige men frågan har utretts av förbundet och i Danmark inför man systemet under 2020

I ett fotbollsklimat där fler och fler börjar tröttna på de konsekvent dåliga domarinsatserna som äger rum varje vecka växer ett onödigt hat som tycks vara ett oändligt fenomen i både sportbarer, sociala medier och på arenorna i synnerhet. Är det inte dags att försöka göra något åt detta? Någonstans hoppas man ju ändå att likväl supportrar som föreningar och förbund alla strävar efter en miljö där domsluten på fotbollsplanerna ska vara så rättvisa och korrekta som möjligt. Det första riktiga försöket till att ändra saker och ting har ett par år på nacken nu och kallas VAR. Systemet har införts i flera fotbollsligor över Europa men vi har också fått se det användas i bland annat Champions League och VM 2018. Jag är säker på att de allra flesta som följer fotboll har hört talas om VAR vid det här laget, men den stora frågan är om det är något vi vill införa i svensk fotboll. Är det rätt väg till rättvist dömda fotbollsmatcher eller är det bara ett steg mot fotbollens död?

Om man jämför situationen i Allsvenskan med hur det såg ut i engelska Premier League för mindre än ett år sedan så finns där många likheter. Nästan varje match överskuggas av någon form av domarskandal där upprörda supportrar lämnar arenan i besvikelse efter att ännu en gång i deras tycke blivit rånade på ett resultat. Så klart får man ta detta med en nypa salt då de allra flesta supportrar ofta är färgade av sitt lag när de ska bedöma en domarinsats, inte minst i stridens hetta. Trots detta kan man även efteråt se många felaktigheter och situationer som förändrar resultat, och det blir enerverande i längden. I England samt andra länder i Europa beslutade man sig därför för att införa VAR som ett sätt att begränsa antalet situationer och matcher som avgörs av felaktiga domslut. På så vis verkar det kanske inte helt orimligt att VAR skulle införas även i Allsvenskan, men samtidigt måste man också titta på praktiken och hur det faktiskt fungerat i länder som börjat använda systemet.

En av de sakerna som just nu irriterar många vad gäller VAR är att det tar för lång tid att ta beslut med hjälp av domarassistenten. Att spelet ska stoppas i intervaller som kan vara i flera minuter är något som stör atmosfären och upplevelsen av att se fotboll live. Jag kan redan nu föreställa mig buropen som kommer att hagla över domarkåren medan de försöker lista ut om just den situationen förtjänar en straffspark eller inte. Jag tycker personligen att det är helt oacceptabelt att man efter ett mål inte ska kunna fira ordentligt utan istället måste vänta i flera minuter innan man kan släppa loss. Sådana saker bidrar till att döda dynamiken, spänningen och upplevelsen av att gå på fotboll.

VAR har redan använts vid två större mästerskap
Photo: Simon Hastegård / Bildbyrån / Kod SH / 180086

Med tanke på hur lång tid som ofta spenderas på att granska situationer med hjälp av VAR så kunde man iallafall hoppas att domsluten efteråt i princip alltid betraktas som korrekta, men så är tyvärr väldigt sällan fallet. Systemet är trots allt inte faktabaserat utan man förlitar sig fortfarande på de domare som man tidigare kritiserat, och om något verkar många tycka att de beslut domarna tar med hjälp av VAR är mer fel än de var innan. Detta är det som förbluffar mig mest av allt. Istället för att titta på uppenbara fel och rätta till dessa verkar domarna mer intresserade av att forcera fram exempelvis offside-situationer och straffsparkar som aldrig skulle ha blivit något i vanliga fall. Detta uppror också givetvis då det leder till ännu fler spelavbrott för företeelser som de allra flesta fotbollssupportrar inte ens hade lagt märke till och även i efterhand ger mycket tveksamma domslut. Lägg därtill att besluten om vad som ens ska granskas helt saknar konsekvens vid det här laget. Ibland spenderas minuter på att granska en hårfin offside, samtidigt som en solklar straff helt ignoreras. Det är just sådana här saker som får en att ifrågasätta vad de överhuvudtaget försöker åstadkomma med VAR i nuläget.

För att summera är VAR en potentiell lösning på ett oändligt problem med domarstandarden inom fotboll. Just nu är det dock inte en lösning, då teknologin inte är avancerad nog för att inte störa matchens flyt och åskådarnas upplevelse. Dessutom finns där ingen konsekvens i de domslut som tas vilket inte är konstigt då VAR förlitar sig på de domare vi tidigare kritiserat för att hålla för låg nivå. De frågetecken man hoppades skulle försvinna finns kvar, och om något har de bara blivit ännu större. Jag hade lagt mer resurser på att undersöka varför domarnivån inte håller måttet och utveckla denna delen av sporten, och väntat med att eventuellt införa VAR i Allsvenskan tills teknologin blivit bättre och mer anpassad till sporten.

Den assisterande videodomaren, även VAR (Video Assistant Referee), är en assisterande domare inom fotboll vars uppdrag är att granska beslut som har tagits av, eller undgått, huvuddomaren med hjälp av videofilmer.
Efter extensiva prövningar i ett antal olika stora turneringar, skrevs VAR först in i spelreglerna för fotboll av International Football Association Board(IFAB) under 2018. Genom att arbeta under filosofin “minimal störning, maximal nytta”, försöker VAR erbjuda ett sätt för “självklara och uppenbara fel” samt “allvarliga missade incidenter” att korrigeras.

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*