Det var inga varma vindar som blåste över Olympiafältet denna eftermiddag. Tyvärr kunde inte spelet värma i någon större utsträckning heller.

Alvaro Santos spelade från start i dagens match Foto: Samone Falkman
Alvaro Santos spelade från start i dagens match

Redan när jag såg laguppställningarna så insåg jag att det skulle bli en tuff eftermiddag för HIF. Det fanns mycket Allsvensk rutin i det lag som Kalmar mönstrade. Helsingborg mönstrade en elva där den mest meriterade var Álvaro Santos som spelade ensam på topp.

Kalmars Jonathan McDonald sysselsatte HIFs backlinje rejält hela matchen och det var inte speciellt svårt då försvaret många gånger agerade ganska tafatt och sömnigt.

Ledningsmålet kom redan i den 10e minuten när backlinjen stod och väntade på en offsideavblåsning och Ismael Silva Lima ostört kunde komma bakifrån, snappa åt sig bollen och slog in den bakom en chanslös Andreas Linde i HIF kassen.

Yonathan Getachew visade prov på bra teknik

Framåt för HIF fanns inte mycket som fungerade mycket tack vare den rutin som fanns i motståndarlaget. Men Yonathan Getachew visade upp sig på sin högerkant och snurrade med försvararna på små ytor. Tyvärr stannade det oftast vid den sista passningen eller inlägget.

Istället kunde Kalmar utöka genom Erik Israelsson som på en något turlig studs på en hörna kunde nicka bollen över Linde till 0-2. Bara fem minuter senare var han framme igen när han sprang i från sin försvarare och slog in 0-3 som till slut också blev slutresultat.

HIFs bästa målchans kom på en hörna i slutet av första halvlek som Nordmark slog. Santos var högst men nådde inte bollen och den rann förbi alla och ut till inspark.

Andra halvlek blev en tämligen avslagen historia. HIF säkrade bakåt och Kalmar var mest intresserade av att spela av matchen. Santos blev tämligen isolerad där framme och fick inte speciellt många bollar att jobba med.

De som stack ut positivt var Yonathan Getachew och Rasmus Lindgren. Den senare kämpade och slet och verkade kunna springa hur mycket som helst. Calle Johansson gjorde en okej insats i försvaret och avstyrde ett par frilägen under andra halvlek.

Får Rasmus chansen på mittfältet i cupmatchen?
Rasmus Lindgren gjorde en bra match förlusten till trots.

Bolltempot var för lågt och det märktes att Kalmar inte var speciellt hågade att gå framåt under andra halvlek. Något som Erik Edman höll med om efter matchen.
“Jag tycker killarna gör sitt bästa, de gör så gott de kan och förlorar mot ett lag som är mycket bättre. Kalmar spelar runt i andra halvlek och spelar av matchen, de är bra mycket bättre på det mesta kan man väl säga.”

Jag frågade om Jere Uronen i och med att det pratats innan match om att det fanns en möjlighet att finländaren skulle vara med.
“Han jobbar på, han ska hem till Finland nu i nästa vecka, så får vi se om han kan vara aktuell till nästa match, så får vi ta det därifrån.”

Nästa match för U21-lagets del är den 1/10 då man återigen ställs mot Kalmar, denna gång på bortaplan.