U17 landslaget vann sin första match i EM-slutspelet

Elias visar vägen med landslaget. Foto: Bjarki Tordarson

Den 17 åriga A-lags spelaren Elias Andersson är iväg med P17 landslaget och spelar U17-EM. Sverige spelade igår sin första match i turneringen och vann med 1-0 mot Schweiz. Elias var tyvärr avstängd och såg den första matchen från läktaren.

Det var dock Schweiz som inledde matchen i Zilina bäst. Ett högt tempo och ett vägvinnande passningsspel samtidigt som de unga svenskarna såg ut att vara tagna av stundens allvar och slog bort på tok för många bollar. Det innebar att Schweiz enkelt kunde vinna tillbaka bollen gång efter annan och starta sina anfall på den svenska planhalvan.

Elias (2)

Efter en darrig inledning växte Sverige in i matchen och även om Schweiz även under resten av matchen hade ett större bollinnehav var det svenska försvarsspelet stabilt och man skapade också egna heta lägen i omställningsspelet. Valmir Berisha var ytterst nära att ge Sverige ledningen i den 19:e minuten efter att vänstermittfältaren Mirza Halvadzic hittat anfallarens panna med ett perfekt inlägg. Berishas nick tippades till hörna (via ribban) av den schweiziska målvakten Fabian Fellman.

När det återstod två minuter av halvleken fick Sverige en chans till, Gustav Engvall bröt en schweizisk passning strax utanför straffområdet, bollen gick till Berisha som i sin tur frispelade Engvall till vänster i straffområdet. Engvall gjorde inget misstag utan överlistade Fellman i målet.

Direkt i inledningen av den andra halvleken var Engvall nära att öka på till 2-0, han såg att Fellman stod långt ut från mållinjen och drog iväg ett avslut, men den schweiziske målvakten kunde med nöd och näppe tippa bollen till hörna. Schweizarna fortsatte med sitt bollinnehav och spelade ett bra passningsspel, men de kunde inte komma förbi ett perfekt svenskt kollektivt försvarsspel. Om och när de väl kom till någon ”halvchans” kunde Sixten Mohlin i det svenska målet agera lugnt och behärskat och hålla undan för kvittering.

eliasandersson

Några fler mål blev det inte i matchen och Sverige kunde istället hålla undan till en 1-0 seger, vilket förstås är en bra start på EM-slutspelet. Segern kan förvisso visa sig bli dyrköpt då anfallaren Valmir Berisha utgick efter att ha skallat ihop med Marko Drakul, samt att tre spelare – Gustav Engvall, Linus Wahlqvist och Anton Jönsson Salétros – drog på sig gula kort.

I gruppens andra match vann värdnationen Slovakien mot Österrike med 1-0. Martin Slaninka segerskytt på tilläggstid i den andra halvleken. Sverige nästa match spelas på onsdag, den 8 maj, klockan 16:00 (lokal tid), då lär vi se HIF:aren Elias Andersson med en kaptensbindel om armen och från start på det centrala mittfältet igen.

Hör förbundskapten Roland Larsson efter 1-0 vinsten på länken nedanför.