Gulfågeln Arena, Kalmar

Publik: 6682

Efter tre veckors speluppehåll klev återigen HIF i matchstället med chansen att dryga ut sin serieledning. Klacken hördes ordentligt från den välfyllda och för dagen vita kortsidan denna söndag som utlysts som #vitsöndag. Läktarmatchen var således avgjord på förhand.

Att man från SVFFs håll har planerat spelschemat så här uselt är anmärkningsvärt. Förvisso har vi i år både landslagsuppehåll och Dam-EM men det har ju inte kommit som en överraskning för herrarna som lägger matchprogrammet.

Det var något trevande de första minuterna, lagen kände på varandra. Kalmar med sin tredje match på sju dagar medan HIF gick sin första riktiga drabbning på tre veckor. Det märktes till viss del då Kalmar hittade varandra lättare i början. Trots Bedoya och Simovic på topp var det Lindström som fick första farligheten i den sjunde minuten men nicken gick över.

I May Mahlangus frånvaro, han skadade sig på träningen under lördagen, klev Loret Sadiku in på hans plats och Joseph Baffo klev in i försvaret. Det märktes tydligt att Sadiku och Baffo var något ovana vid sina nya positioner även om Sadiku kom in i det ju längre matchen gick. Joseph Baffo kändes mer osäker under den första halvleken och det var även en situation där han var inblandad i som ledde fram till målet. I kamp med en Kalmarit släppte Baffo situationen lite tidigt och uppmärksammade inte den andre Kalmariten som snappade upp bollen och spelade fram Melker Hallberg som i den 21e minuten kunde slå in 1-0 bakom en chanslös Pär Hansson.
Olyckligt för Baffo i sin första match från start på länge och olyckligt för laget som fick en tung start efter uppehållet.

Helsingborg kämpade sig med i matchen, det flöt inte riktigt som vi är vana att se dem, men efter målet började HIF ta tag i matchen mer och mer. Kalmar hängde inte riktigt med och fick ta till oschysstheter för att stoppa Helsingborgarna.

HIFs bästa chans stod Bedoya för när han kom fri mot målvakten till höger i straffområdet, istället för att spela in den på chans mot Simovic i mitten valde han att avsluta själv vilket ledde till en stolpträff i den 35e minuten.

Det var en tuff första halvlek med mycket kamp och det kändes lite som att Lerjeus var på väg att tappa matchen.

Roar var märkbart irriterad i halvtid och förklarade att det skulle vara slut med nästan-fotbollen. Vilket beskriver den första halvleken tämligen väl.
HIF tryckte gasen i botten och kom till en farlighet efter 45sekunder då Accam inte lyckades få bollen på mål. Men redan i den 49e minuten spräcktes nollan då Simovic spelade fram Bedoya med en klacktunnel som friställde amerikanen som inte gjorde något misstag när han slog bollen till höger om målvakten. Allsvenskans målrekord de senaste 50åren lyder nu på 33 matcher och det är HIF som innehar det. Inte undra på att klacken sjunger Bedoyas lov med Stay bedoya, stay, stay Bedoya. Tyvärr krävs det ett  mirakel för att amerikanen ska vara kvar i den röda tröjan till hösten.

Nog skulle Accam haft en straff i 53e minuten när han i kamp med målvakten faller. Men situationen är svårbedömd även med reprisbilder så hörnan som följde fick ses som betalning. Den höll på att resultera i mål men målvakten fick ut en hand på Peter Larssons nick och hindrade HIF från att ta ledningen. Tio minuter in i andra hade Helsingborg skaffat sig fler farligheter än man gjort under hela första halvlek.

Kalmar stack upp med kontringar som kunde blivit farliga, men Peter Larsson och Pär Hansson var stabila bakåt. Däremot är det tydligt att Baffo inte är uppe i matchtempo, det kan bli ett problem om (när) Sadiku försvinner.

Det hårda spelet som funnits under första halvlek lugnade sig något under andra, dock var det inte domare Lerjeus förtjänst.

HIF kontrollerade matchen i andra halvlek och spelade mer på det sätt vi är vana att se dem. Det tog en halvlek och en förbannad Roar för att få ledigheten ur benen. Samtidigt kröp Kalmar ihop framför eget straffområde, det var tydligt att de ville slå vakt om den poäng de hade och drog ner tempot för att få tiden att gå.

Efter matchen var Roar betydligt mycket nöjdare än i halvtid. Det var bara ett nästan som missades, vi gjorde inte tvåan, summerade han halvleken.

Men det är tydligt att trenden håller i sig. HIF har nu tre spelade matcher på bortagräs och samtliga har slutat med oavgjort resultat. Det positiva är att vi vunnit de tre på bortaplast och därmed inte förlorat borta ännu i år. Den andra trenden som håller i sig är att HIF gör mål. I varje match.

Slutresultat: 1-1 (1-0)

Startelva:  Hansson – Krafth, Baffo, Larsson, Hanstveit – Lindström (79), Gashi, Sadiku, Accam – Bedoya, Simovic

Avbytare: D Andersson, Lindgren, C Andersson (79), Nordmark, E Andersson, Svensson

Målskyttar: Bedoya

Varningar: Larsson