Som i ett led att tygla abstinensen nu när allsvenskan är till ända tog vi oss den 7/11-2009 till Liberty Stadium i Swansea för att bevittna derbyt mot ärkerivalen Cardiff City.

Med anledning av tidig matchstart så hade vi ankommit med tåg från London redan dagen innan och efter att ha checkat in på hotellet så följde, kanske inte helt oväntat, en liten pubrunda som avslutades nere i marinan på en väldigt trevlig lokalpub.

Vaknade hyfsat tidigt och en av kollegorna såg märkbart nöjd ut med utsikten från hotellrummet varifrån han kunde skåda The Vetch Field, Swanseas tidigare hemmaarena. Arenan är sedan fyra år ej längre i bruk och när vi passerade där denna morgon så kunde man på avstånd konstatera att det inne på planen nu växte mycket ogräs och tom småträd.

Väl framme vid Liberty stadium blev det en obligatorisk tur in i souvenirshopen, där man åter igen konstaterar att utbudet i jämförelse med Sverige är på en helt annan nivå.

Matchstart:

Arenan var för dagen utsåld och visa av erfarenhet sedan tidigare derbyn hade gästernas supportrar, drygt 1800 personer, bussats från Cardiff och direkt in till läktaren på den ena kortsidan. Inklämda i en ring av poliser gjorde de dock sitt bästa för att håna hemmapubliken, som dock snabbt gav svar på tal. Ryktet säger att i samband med ett derby på 80-talet tvingades ett par Cardiffhuliganer fly ner till havet för att undkomma en anstormande Swanseamob och i takt med att en hel arena utövar simultana simtag kan man inte annat än att småle. Roligast T-tröjan med texten SCFC-Lifeguard fram och Swim away Cardiff baktill.

Att det var derby gick inte att ta miste på stämningen var på topp och även matchen fick en flygande start. Hemmalaget var mycket nära att ta ledningen redan efter ett par minuter, men City undkom med blotta förskräckelsen. En hörna i den nionde minuten resulterade dock i att Swansea tog ledningen med 1-0 och ironiskt nog var det planens i särklass kortaste spelare som nickade in ledningen för hemmalaget.

2-0 följde kort därefter och stämningen på läktarna var nu magisk. Dessvärre verkade det också som om hemmalaget slog sig till ro och tillät Cardiff att komma in i matchen. Ett tillfälle de också tog tillvara på i samband med en snabb kontring. En långboll mot duktige Jay Bothroyd följdes av en följsam nedtagning på bröstet och vips var det reducerat. Tre minuter senare var också kvitteringen ett faktum, därefter tycktes de båda lagen mest vänta ut halvlekens återstående minuter.

Andra halvlek tar sin start och spelet känns lite avvaktande från båda hållen. Det är dock bortalaget som får första farliga chansen, men frisparken från nära håll tar i ribban. Kort därefter kommer segermålet genom Darren Pratley som med sitt volleyskott och andra mål för dagen avgör matchen.

Swansea har efter ledningsmålet hyfsad kontroll på matchen och även om man är närmare 4-2 än en kvittering skapas det ändå inte några större chanser. Segern är ett faktum, firandet på plan och på läktarna är underbart att skåda.

Med derbysegern säkrad lämnade man nöjd Liberty Stadium till tonerna av The Levellers – What a beautiful day. Kort därefter fylldes stadens pubar av folk som följde rugbylandskampen Wales-Nya Zealand. En alldeles underbar dag i sin helhet som lämpligt nog avslutades med en sunkig doner kebab.