Tack och adjö till fortsatt cupspel

190822 Helsingborgs Alex Sjöholm deppar efter fotbollsmatchen i Svenska cupen mellan Oskarshamn och Helsingborg den 22 augusti 2019 i Oskarshamn. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN / COP 170

För andra året på rad missade HIF att kvala in till gruppspelet i svenska cupen efter att ha förlorat  den viktiga kvalmatchen borta mot bottenlaget i division 1 södra Oskarshamn, med ett rekordungt lag.

Kvalmatchen till gruppspelet i svenska cupen mot Oskarshamn var viktigare än man kunde tro för ett sargat HIF. Det fanns flera olika ingångar på hur tränaren Henrik Larsson skulle se på den här matchen. Han kunde välja att vaska runt i spelartruppen för att låta flera av truppspelarna få chansen till speltid, och att låta flertalet av de som varit ordinarie i allsvenskan vila, eller så kunde han låta stommen av den allsvenska uppställningen spela ihop sig ännu mer för att få självförtroende inför den viktiga slutspurten i serien. Han borde hitta en gyllene medelväg till dessa båda ingångar. Nyförvärven och de unga egna produkterna måste få spela för att komma in i laget på allvar, men samtidigt är det viktigt att spela ihop  ett vinnande lag.

Svenska cupen är viktig, något som en hel del tränare inte tar riktigt på allvar. I slutändan handlar det om att få möjlighet att komma ut i Europa och spela de riktigt stora inkomstbringande internationella matcherna. Med HIF:s debacle i fjol i färskt minne, då man blev utslagna av lillebror Eskilsminne IF efter en plattmatch och missade gruppspelet, borde man åka till Oskarshamn med en helt annan attityd. Oskarshamn som precis som Eskilsminne spelar i division 1 södra, var ett mål ifrån att ta steget upp i superettan i fjol, när man tappade en stor ledning i kvalet mot årets skrällag Varberg. I år har det gått tyngre för Smålänningarna som för tillfället parkerar på nedflyttningsplats. Men det är inget skäl för att underskatta laget. Lag från lägre divisioner lyfter sig ofta flera nivåer i dessa kvalmatcher mot lag från högre serier, så det gällde för HIF att ha en professionell inställning till matchen.

Henrik Larssons trupp såg intressant ut, man kan lugnt konstatera att den hade en ung framtidsprofil med inte mindre än elva spelare ur U 19-truppen, plus de unga nyförvärven Daniel Hafsteinsson och Ibrahim Bance. Därutöver ingick Mattias Almeida, Alexander Nilsson, Tobias Mikkelsen, Charlie Weberg och Alhaji Gero. HIF:s startelva bestod av Alexander Nilsson, Alex Sjöholm, Jacob Volkerling Persson, Charlie Weberg, Emil Hellman, Ibrahim Bance, Daniel Hafsteinsson, Filip Sjöberg, Mattias Almeida, Tobias Mikkelsen, och Alhaji Gero. Drygt hälften av spelarna var debutanter och medelåldern var 20,8 år.

190822 Oskarshamns Edvin Swalling i kamp med Helsingborgs Daniel Hafsteinsson under fotbollsmatchen i Svenska cupen mellan Oskarshamn och Helsingborg den 22 augusti 2019 i Oskarshamn.

De bägge lagen kände på varandra de första tio minuterna och spelet böljade fram och tillbaka, utan någon tydlig matchbild. I den elfte minuten hade Filip Sjöberg sprungit sig fri vid gränsen till målområdet, men Gero valde att skjuta från långt håll i stället för att passa, så att målvakten kunde rädda ganska enkelt. Därefter lyfte det unga HIF-laget upp spelet, och Bance, Almeida, Sjöberg och Hafsteinsson vann mycket boll och satte press på hemmalaget på deras planhalva. Man kombinerade fint  inom laget och visade upp fin bredd och rörlighet i passningsspelet, dock utan att skapa några direkta målchanser. Den unge islänningen, nyförvärvet Daniel Hafsteinsson gjorde så långt en stabil insats som defensiv mittfältare. Det kändes tryggt med tanke på att han borde vara aktuell som ersättare till den långtidsskadade Andreas Landgren. Dansken Tobias Mikkelsen hade däremot svårt hitta rätt i sin position, och slarvade en hel del i passningsspelet.

I den 28:e minuten stack Oskarshamn upp i några anfall och skapade bl a en dubbelhörna utan resultat. Därefter lyfte HIF upp spelet igen men kom inte in i straffområdet utan fastnade i hemmalagets försvarslinje. I den 33:e minuten hade Oskarshamn ett tungt skott strax utanför Alexander Nilssons vänstra stolpe. Så i den 38:e minuten fick HIF en ganska billig straff när Gero föll lätt över ett försvarsben. Charlie Weberg gjorde inget misstag utan gav HIF ledningen med 1-0 på en säker straff. HIF ledde rättvist efter första halvlek efter att ha dominerat matchen, men man får se upp med hemmalagets kontringar i andra halvlek.

Oskarshamn flyttade fram sina positioner i inledningen av andra halvlek, och satte viss press på HIF. I den 56:e minuten var hemmalaget ytterst nära en kvittering på ett instick framför mål men Alexander Nilsson hann först på bollen. Efter en kvart tog HIF tag i spelet och vårdade bollen bättre inom laget. I den 65:e minuten nickade Weberg över på en hård frispark från Hafsteinsson.  I 68:e minuten nickade Eric Persson in kvitteringen till 1-1 för Oskarshamn som varit det bättre laget i andra halvlek, så det var rättvist. Hemmalaget skapade en målchans i anfallet direkt efter målet efter slarv i HIF-försvaret. Därefter lyfte HIF upp spelet och etablerade ett bra rörligt passningsspel på motståndarnas planhalva. Man var på väg igenom i 74:e minuten men försvaret rensade till en hörna som blev resultatlös. I 80.e minuten var Filip Sjöberg några decimeter från att rulla in 2-1 till HIF när han kom loss framför mål. I 83:e minuten fick Oskarshamn straff efter att Weberg dragit en anfallare i armen.  Christoffer Christensson satte straffen stensäkert. Därefter skapade HIF ett par halvchanser utan att vara riktigt farliga.

190822 Helsingborgs Filip Sjöberg och Charlie Weberg jublar efter att Charlie Weberg gjort 0-1 på straff under fotbollsmatchen i Svenska cupen mellan Oskarshamn och Helsingborg den 22 augusti 2019 i Oskarshamn.

Det känns som att Henrik Larsson spelade för högt med ett alltför orutinerat lag. Ingen av ungdomarna gjorde bort sig och laget spelade hyfsat men man bjöd in Oskarshamn för lätt i matchen. Daniel Hafsteinsson, Filip Sjöberg, Mattias Almeida och Victor Göransson var bäst i HIF.