Stark insats trots förlust mot serieledarna

190916 Djurgårdens Emir Kujovic jublar efter 2-0 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Djurgården och Helsingborg den 16 september 2019 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

HIF stog upp bra men förlorade med 2-0 mot tuffast tänkbara motstånd serieledande Djurgården på bortaplan i nye huvudtränaren Olof Mellberg debutmatch som huvudtränare.

Ibland är det lika bra att ta tjuren vid hornen direkt. Det var den situationen som Olof Mellberg befann sig i när han fick coacha HIF mot serieledarna Djurgården borta på konstgräset Tele 2 arena, i sin premiärmatch som ny huvudtränare. Efter ett lägligt landslagsuppehåll med återhämtning för skadade spelare och återkomst för några som varit avstängda, kunde HIF förhoppningsvis ladda med nytt självförtroende med en stark insats i 2-0-segern i den senaste allsvenska matchen mot Östersund hemma, med sig i bagaget. HIF gjorde en mycket bra match mot Djurgården hemma i våras, när ett segermål av Rasmus Jönsson blev felaktigt bortdömt så att matchen slutade 1-1, i stället för 2-1 till HIF. Men det är historia nu, och i kvällens match var det helt nya förutsättningar.

Djurgården startade serien väldigt ojämnt precis som de övriga tippade topplagen, men sen har man radat upp segrarna och gjort det så bra att man nu leder serien. Laget tillhörde inte guldfavoriterna i förhandstipsen men har visat upp ett imponerande grundspel där man har malt ner motståndarna i match efter match med en stark tilltro till sin laganda och sin fightervilja. Efter en imponerande seger mot Malmö borta sprang man emellertid på pumpen mot AIK senast i Stockholms-derbyt. HIF vände en resultatrad som var i fritt fall med en livsviktig seger mot Östersund senast, så vi hoppades att “di röe” kunde bjuda upp till kamp mot “järnkaminerna” i måndagens match, och inte låta sig skrämmas av motståndet. Alla poäng är guld värda i striden för nytt kontrakt.

I Olof Mellbergs första startelva som HIF-tränare spelade Anders Lindegaard, Markus Holgersson, Fredrik Liverstam, Andreas Granqvist, Adam Eriksson, Armin Gigovic, Mohammed Abubakari, Mamudu Moro, Alexander Farnerud, Max Svensson och Alhaji Gero. Anders Randrup var avstängd, Kundai Benyu och Alexander Nilsson var skadade och så också Andreas Landgren och Kalle Joelsson sen tidigare. Alla var vi nog mest nyfikna på om vi skulle få se några nya ingredienser som Olof Mellberg hunnit sätta sin prägel på i HIF:s spel.

190916 Helsingborgs Adam Eriksson och Djurgårdens Fredrik Ulvestad under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Djurgården och Helsingborg den 16 september 2019 i Stockholm.

HIF skapade ett mycket fint anfall redan i den andra minuten när Max Svensson ryckte sig loss till vänster och snyggt passade över till Moro som sköt ett bra skott strax utanför. HIF inledde med ett tryggt vårdat passningsspel och höll bollen bra inom laget. Gigovic vann en hel del boll på mittplan och visade mycket fint spelsinne.  I åttonde minuten var det dock nära att Curtis Edwards gjorde 1-0 till Djurgården när han blev fri i straffområdet efter att HIF-försvaret gått bort sig. Anders Lindegaard gjorde en jättestark räddning på ett närskott. Inledningen av matchen var ganska jämn även om Djurgården ägde mest boll. Ajdarevic vände bort Granqvist vid gränsen till straffområdet i fjortonde minuten men sköt över. Nu kändes det som att Djurgården kom närmare HIF:s straffområde och provade med några inlägg främst från vänster, när HIF sjönk allt lägre. Buya Turay var en halv meter från att nå ett inlägg men Lindegaard nådde bollen framför fötterna på honom. I nästa anfall gjorde Lindegaard en fenomenal enhandsräddning på ett tungt distansskott. Sen stack HIF upp i en kontring där Vaiho i Djurgårdsmålet räddade ett fint skott från Adam Eriksson som kom loss i straffområdet från sin vänsterposition.

Nu lyckades HIF slingra sig ur Djurgårdspressen och skapade ett par fina anfall. I 24:e minuten kom Lindegaard fel vid en utrusning men Buya Turay fick inte ordning på bollen. En av de mest aktiva på arenan var Olof Mellberg som coachade intensivt från sidlinjen hela tiden. I 26:e minuten var det bud på 1-0 till HIF när Moro blev helt frispelad av Max Svensson men Vaiho räddade igen. Visst kunde vi skönja ett annat HIF med mycket löpningar på djupet och på kanterna, och med ett rappt rörligt och säkert passningsspel, där lagdelarna var nära varandra. Max Svensson imponerade stort, han hade bibehållit sin toppform från matchen mot Östersund. Gero visade också att han är en bra spelare och rörde sig över stora ytor. I 37:e minuten blev Adam Eriksson varnad  efter en tuff tackling. Djurgården fortsatte att äga mest boll men stoppades ofta på sista tredjedelen av Abubakari, Gigovic och Granqvist. I 44:e minuten blev Buya Turay varnad efter att ha satt en armbåge i ansiktet på Liverstam. På det stora hela gjorde HIF en bra första halvlek där man hade ganska bra koll på Djurgårdsspelarna, och skapade ett par vassa målchanser.

190916 Djurgårdens Fredrik Ulvestad i kamp med Helsingborgs Alhaji Gero under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Djurgården och Helsingborg den 16 september 2019 i Stockholm.

Djurgården var piggast i inledningen av andra halvlek, och tog tag i taktpinnen. HIF hade lite längre mellan lagdelarna nu än i första halvlek så man fick inte igång något fungerande passningsspel. I 53:e minuten gjorde Lindegaard ännu en fin räddning på ett skott av Ring. I anfallet efter tryckte Max Svensson en Djurgårdare i ryggen så det blev frispark fem meter utanför straffområdet. Frisparken gick i muren till hörna. Nu blev HIF tillbakatryckta och i 56:e minuten fick Djurgården en ny frispark i farligt läge. Även den gick i muren. Nu var det stark Djurgårdsdominans en period. HIF fick inte igång något eget spel och sjönk allt djupare. Farnerud var trött och ersattes av Tobias Mikkelsen i den 67:e minuten. I 68:e minuten gjorde Lindegaard ännu en jättefin räddning på ett skott av Ring. Följdriktigt gjorde Emir Kujovic 1-0 till Djurgården när han bara hade varit på planen i en minut, på en nick efter att Buya Turay prickade hans skalle med ett misslyckat skott på mål. Det var ett rättvist resultat med tanke på att Djurgården hade ägt den andra halvleken, och fortsatte att trycka på framåt efter sitt ledningsmål. Så efter ett mönsteranfall stötte Kujovic in sitt och Djurgårdens andra mål för dagen i 79:e minuten. I 80:e minuten fick Dortmundlånet Tashreeq Matthews göra allsvensk debut när han ersatte Fredrik Liverstam. De sista minuterna rullade Djurgården runt bollen inom laget och skapade ett par vassa avslut som Lindegaard åter briljerade på. I 88:e minuten ersatte Filip Sjöberg Max Svensson som hade försvunnit ur matchbilden i andra halvlek. Matthews fick gult kort i 89:e minuten efter en ful kapning. Det blev en 2-0 förlust för HIF i Olof Mellbergs premiärmatch som huvudtränare. Men man ska ta med sig en stark första halvlek där man stog upp riktigt bra och kunde gjort både ett och två mål.