Malmö FF – Helsingborgs IF

1-1 (0-0)

Publik:

Swedbank stadion, Malmö

Solen sken i Malmö när Jonas Eriksson blåste igång Skånederbyt i kväll. Fram till matchstarten hade det mesta gått Malmös väg. Både AIK och Elfsborg förlorade sina matcher under eftermiddagen. Under de inledande två minuterna var det HIF som var mest framåt och det ledde till ett skott från Lindström som gick ganska högt över.

Lindström
Lindström hade ett par lägen i inledningen att ge HIF ledningen.

Efter de inledande minuterna så jämnade spelet ut sig och Malmö kom fram i några lägen men inget som blev direkt hotande. Istället var det HIF som i den 13:e minuten fick en bra chans. Dahlberg avancerade med bollen och spelade fram Lindström som avslutade rakt på målvakten, returen som blev tog han själv hand om men sköt då över.

Det stora bollinnehav som många förväntade sig att Malmö skulle ha uteblev, istället var de första 20 minuterna präglade av ganska hafsigt spel och inget av lagen lyckades ta tag i spelet. Man bytte boll ofta och i den 27:e minuten hade först Smárason ett skott som malmömålvakten tippade ut och strax efter så var Malmö uppe och provade skott som Pär Hansson tippade över.

Med dryga halvtimmen spelad fick HIF frispark dryga 30 meter från mål. Uronen slog in den i straffområdet och hade inte Rosenberg tagit tag i Peter Larssons byxor hade Larsson nått bollen och kunnat avsluta. Bara minuten efter var det riktigt nära att Malmö tog ledningen på en hörna när bollen lite turligt studsade sig fram i HIFs straffområde men bollen rullade HIFs väg och rann ut till inspark.

Över de första 45 minuterna får man säga att HIF stod upp bra och tog kampen ute på plan. Att man blev berövad på en straff, Lindströms chanser och även Smárasons skott gjorde att HIF mycket väl kunde haft minst två bollar i mål men fick gå in till halvtidsvilan mållösa.

Andra halvlek var knappt en minut gammal när Malmö kom fram i ett första farligt anfall. Rosenberg fick bollen från kanten och avslutade i höjd med straffpunkten men sköt utanför. Strax efter blev Krafth nersparkad strax utanför Malmös straffområde men frisparken som Uronen tog hand om seglade upp på läktaren.

Samone Falkman
Smárason hade en chans i början på andra halvlek.

HIF stod upp bra även i inledningen av den andra halvleken men Malmö tog över allt mer. HIF hade ett par bra chanser i inledningen av halvleken bland annat Smárason som fick ett fint läge och drog till på halvvolley men en Malmöförsvarare hann emellan och täckte bort skottet. Men närmast var Rosenberg i Malmö när han provade skott på en kontring och träffade insidan av stolpen. Men turen var ännu en gång på HIFs sida och bollen studsade ut. Stolpskottet väckte Malmö som kom fram i flera farliga attacker och HIF fick koncentrera sig på försvarsspel.

I 68:e  minuten blev Uronen varnad för en vårdslös tackling och nästan samtidigt gjorde Roar sitt första byte när han tog av Lindström och satte in Boateng. Även Pálsson som jobbade hårt under matchen drog på sig en varning när han i den 73:e minuten sparkade ner Rosenberg.

Med kvarten kvar så var HIF tillbakapressade men samtidigt så höll man sig kompakt i försvarsspelet och kunde manövrera bort bollarna som kom in. Man gjorde helt enkelt en mycket bra försvarsinsats helt enkelt. Man offrade sig för varandra och såg till att täcka upp. Även Pär Hansson fick visa upp sig ett antal gånger under matchen.

Domarens ojämna nivå under matchen gjorde att det var ganska irriterat från alla håll vid i stort sett varje avblåsning.

Sen gick det fort. I den 85:e minuten hände två saker. Först byttes Jordan Larsson in och Smárason klev av, sen gjorde Rosenberg 1-0 till Malmö. Från nära håll slog han in bollen bakom Hansson i målet. En och en halv minut senare var det Dahlberg som tystade Malmöpublikens guldjubel när han på framspelning från Jordan Larsson nickade in kvitteringen.

På stopptid hade Boateng ett skott utifrån som såg ut att kunna leta sig in i Malmömålet men bollen seglade över.

Rakt över kan man inte göra annat än berömma insatsen från HIF. De visade en moral som varit saknad länge och kämpade hela vägen in i kaklet. Det betalade sig.

Mål: Dahlberg

Gula kort: Uronen, Pálsson

Startelva: Hansson – Krafth, P. Larsson, Björkman, Uronen – Lindström (68), Pálsson, Mårtensson, C. Andersson – Smárason (85), Dahlberg

Avbytare: Johansson, J. Larsson (85), Santos, Bojanic, Boateng (68), Linde, E. Andersson