Stark arbetsinsats gav andra raka hemmasegern

190415 Helsingborgs Mohammed Abubakari jublar med Rasmus Jönsson och Andreas Granqvist efter 1-0 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Hammarby den 15 april 2019 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / 92281

Det blev en tung HIF-seger inför drygt 10.000 personer mot Bajen. Slutresultatet skrevs till 2-1 efter en stark arbetsinsats över 93 minuter.

I tredje omgången av årets allsvenska ställdes HIF mot Hammarby IF hemma på Olympia. Hammarby var länge med i toppstriden i fjolårets högsta serie och slogs om platserna som innebar spel i de europeiska cuperna. Man tappade tredjeplatsen till Malmö FF som hamnade på samma poäng, men som hade bättre målskillnad, i slutomgångarna. Man grämde sig i Bajen, som har sin bas på söders höjder i Stockholm, men bestämde sig för att vara med och slåss om guldet i år i stället.

Hammarby är en av storheterna i svensk fotboll precis som HIF. Man ligger på tolfte plats i den allsvenska maratontabellen, och tog sitt hittills enda så hett efterlängtade guld 2001 med HIF-bekantingen Sören Cratz som tränare. HIF från Stockholm och HIF från Helsingborg har många gemensamma nämnare. I nuläget finns de tidigare HIF-spelarna Nicola Djurdjic, Imad Khalili, Darijan Bojanic och Alexander Kacaniklic i Hammarbys trupp. Lägg därtill att sportchefen heter Jesper Jansson med ett mångårigt förflutet i Helsingborg och HIF, och att tidigare HIF-aren islänningen Arnor Smarason spelade i Hammarby fram till i fjol, så har många i den grönvita klubben en historia hos Skånes stolthet. Bajen har gjort flera tunga värvningar inför årets säsong, såsom målvakten Gianluca Curci  (AFC Eskilstuna), Kossounou Odilon (ASEC Minosas), Dennis Widgren (Östersund), Darijan Bojanic (HIF), Alexander Kacaniklic (Nantes) och Vidar Örn Kjartansson (FC Rostov).

Intresset runt Bajen är enormt, vilket inte minst visade sig i den senaste hemmamatchen mot Kalmar när en hårfin offside och ett bortdömt ledningsmål fick känslorna att koka såväl hos spelare, som hos avbytare och hos publiken. Hammarby har inlett med två oavgjorda matcher och inte riktigt hittat sin identitet än, men laget har en väldigt stor potential bl a med målskyttar som Durdic och Kjartansson och spelgenier som Kacaniklic och Bojanic. I det långa loppet kommer man säkert att vara med i den absoluta toppen av allsvenskan. Men vi vill inte se fler f d HIF-are göra mål på Olympia, det räcker med Jordan Larsson i premiären.

HIF gjorde en stark sista halvtimme mot Häcken i förlustmatchen förra helgen. Man visade moral när man lyfte upp laget, tog över matchen, tryckte tillbaka Häcken och var nära att kvittera. Det kunde man verkligen ta med sig till matchen mot Bajen. Vår skyttekung Andri Bjarnason fick utgå skadad efter en halvtimme mot Häcken och fick vila från dagens match. I stället såg startelvan ut så här; Kalle Joelsson i mål, backlinjen bestod av från vänster Adam Eriksson, Markus Holgersson, Andreas Granqvist och Anders Randrup. Alexander Farnerud och Mohammed Abubakari bildade defensivt mittfält, offensivt spelade Mamudo Moro, Rasmus Jönsson och Max Svensson, och så fick Wanderson ta Bjarnasons plats på topp.  I Bajen fanns alla de f d HIF:arna Bojanic, Kacaniklic och Djurdjic i startelvan.

Stämningen var på topp i vårsolen på Olympia med stor publik och hög stämning när bollen sattes i spel. De första tio minuterna var det mycket spel på mittplanen när de bägge lagen kände på varandra. I den fjortonde minuten fick HIF en frispark ca tjugo meter från mål. Wanderson träffade stolpen och Mohammed Abubakari placerade snyggt in 1-0 till HIF på returen. Det var nog extra skönt för honom som så långt i matchen hade blivit nersparkad av de grönvita ett par gånger. Direkt efter målet tog HIF tag i taktpinnen och satte press på Bajen, man skapade ett par fina anfall och var nära att göra 2-0. I den 17:e minuten blev Wanderson varnad när han sparkade ner en Hammarbyspelare bakifrån. Bajen kontrade direkt på frisparken och Kjartansson avslutade anfallet med att placera in kvitteringen till 1-1 vid Joelssons högra stolpe.

Mohammed Abubakari jublar efter 1-0   Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Spelet jämnades ut efter Hammarbys mål och bägge lagen anföll i vågor. Firma Farnerud, Jönsson och Abubakari var på spelhumör och höll motståndarlaget fullt sysselsatta. Bajenbacken Mats Solheim samlade ihop till ett gult kort i den 32:a minuten när han sparkade ner Wanderson bakifrån på en HIF-kontring. Det var en jämn match med en hel del hårt spel från Bajens sida så långt, och där HIF hela tiden lyfte upp spelet och kom igen efter Hammarbys anfall. Wanderson jobbade bra i sin anfallsposition och vann en hel del boll, men tyvärr kändes Moro lite tunn mot de fysiskt starka Bajenspelarna. Försvaret gjorde ett bra jobb i första halvlek och hade bra koll på Hammarbyspelarna. Det var en klart godkänd halvlek med ett litet plus av HIF. Man behöver få upp bolltempot något, bredda kantspelet och öka på den höga pressen till den andra halvleken.

Andra halvlek började lite avvaktande precis som den första. I den 48:e minuten fick HIF en vänsterhörna och skapade en fin målchans. Man höll kvar bollen och i andravågen sköt Farnerud strax över. Moro såg mycket piggare ut i inledningen av andra halvlek och vann en hel del boll. I den 53:e minuten gjorde Kalle Joelsson en fin räddning på ett distansskott. Nu ökade bolltempot något hos bägge lagen som tog ut varandra ganska bra.  I den 59:e minuten var Rasmus Jönsson på väg igenom och drogs strax utanför straffområdet. Wanderson knorrade frisparken mot bortre hörnet men målvakten kunde rädda ganska lätt. Minuten efter byttes Max Svensson ut mot Johan Persson. Nu hade HIF en bra period, man pressade högt och etablerade ett fint anfallsspel på Bajens planhalva. Hammarby bytte ut Mats Solheim mot Kossounou Odilon i minut 65. HIF fick ännu en frispark vid straffområdesgränsen som Wanderson sköt på målvakten. Därefter varnades Farnerud och Kjartanson.

Så ersattes en f d HIF:are av en annan i Hammarby i den 67:e minuten när Khalili ersatte Kacaniklic. HIF-spelet kändes stabilt.  Man låg rätt i sina positioner och ägde mest boll. Bajen kom inte till några riktigt vassa avslut. I den 76:e minuten gick Farnerud ut och ersattes av Kundai Benyu, och strax därefter bytte Bajen ut Bojanic mot Tim Söderström. Så ur ingenting gjorde Adam Eriksson en underbar raid på sin vänsterkant i den 82:a minuten, rundade en försvarare och lade in en boll mot mitten som Hammarbymålvakten schabblade in till 2-1 för HIF. Det är inte många man unnar det målet mer än Adam. I den 83:e minuten byttes Wanderson ut mot David Boysen. HIF fortsatte sitt offensiva spel efter ledningsmålet och även om Bajen ville framåt krigade HIF:arna tappert och vann mycket boll och vann rättvist.