Säsongens bottennapp i Göteborg

190422 Helsingborgs Markus Holgersson deppar under fotbollsmatchen i allsvenskan mellan IFK Göteborg och Helsingborg den 22 april 2019 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Om de tre inledande matcherna fick oss att drömma om svunna tider så fick dagens möte, mot IFK Göteborg, verkligen oss att vakna upp igen. Efter en solklar förlust (3-1) så får vi hoppas att detta var säsongens bottennapp och vi, framöver, får se ett HIF som snarare växer än viker ner sig…

Efter HIFs imponerande vinst mot Hammarby IF med 2-1, var det idag IFK Göteborgs tur att stå för motståndet. Ett IFK Göteborg som kan ta sig över nedflyttningsstrecket vid vinst och ett Helsingborgs IF som kan gå upp på andra plats vid vinst. Båda lagen har tuffa skador på viktiga spelare i HIF är det Andri Bjarnason och i IFK är Robin Söder skadad, men även den viktiga Giorgio Kharasishvili är avstängd i IFK.

Lasse Vibe som är ny inför säsongen gjorde sin första start sedan återkomsten för och löftet Alhassan Yusuf gjorde sin första start för Göteborg, även sensationen Benjamin Nygren starta. I HIF gjorde man en förändring sedan vinsten mot Hammarby och det var att Johan Persson gjorde sin första startmatch för året medan Max Svensson fick börja matchen på bänken. Johan Persson bildade mittfält med Mohammed Abubakari och Alexander Farenrud fick ta steget upp på mittfältet där han hade Rasmus Jönsson och Mamudo Moro vid sin sida och Wanderson framför dem samt en oförändrad backlinje sedan matchen mot Hammarby

De första minuterna på ett soligt Ullevi, med en fantastisk gräsplan, var passiva. Båda lagen kände på varandra och det var mycket kamp, med många passningar utan rätt adress. I den elfte minuten gjorde dock Lasse Vibe sitt och matchens först mål. Målet kom till efter ett inspel från Sebastian Ohlsson högerkant och skottet var otagbart för Kalle Joelsson i HIF målet. Och det var just Sebastian Ohlssons högerkant som skapa mest oro för HIF försvaret inledningsvis. I den sextonde minuten gjorde Calle Starfelt IFKs andra mål efter en hörnvariant och HIFs försvar såg minst sagt förvirrat ut. Och om det såg förvirrat ut i den sextonde så det minst lika förvirrat ut när August Erlingmark sköt strax över målet i den nittonde minuten efter dålig kommunikation mellan Granqvist och Joelsson. Och efter den chansen tog HIF över bollen och åt sig in i matchen, dock utan att skapa något farligt och de gånger det blev farligt var när IFK Göteborg kontrade och 2-0 var ett rättvist resultat i halvlek. HIF hade märkbara problem med IFKs höga press och djupledsspel, Och dessvärre fanns det inte så mycket att glädja sig över i första halvlek för HIF. I första halvlek skedde även en otäck huvudskada på Helsingborgaren Junes Barny som utgå skadad med ett befarat brutit okben.

Max Svensson gratuleras av Rasmus Jönsson efter sin reducering i slutminuten

Andra halvlek började som den första, IFK Göteborg tog taktpinnen och började direkt skapa ett antal chanser. I den 53 minuten gör Kalle Joelsson en viktig benparad efter att Lasse Vibe kommit loss och skjutit ett vasst skott mot Helsingborgs målet. Andra halvleks första kvart var IFK Göteborgs som gång på gång kom bakom HIFs backlinje och skapade oreda. I den 60 minuten gjorde HIF ett trippelbyte! Och Peo såg inte allt för glad ut när kameran fånga honom. Spelarna som fick utgå var Alexander Farnerud, Johan Persson och Wanderson och spelarna som kom in var David Boysen, Max Svensson och Kundai Benyu. Med andra ord ett rejält offensivt byte som tyvärr inte skulle ge den utdelning som HIF-supportrarna hoppats på…

I den 63 minuten gör Joelsson ett misstag och spelar bollen rätt ut till Lasse Vibe i eget straffområde som resulterar i att Holgersson drar ner Vibe och domaren pekar på straffpunkten. Från straffpunkten utökade Benjamin Nygren till 3-0 bakom en chanslös Joelsson. Efter straffmålet var det en transportsträcka till slutsignalen men Max Svensson fick göra ett tröstmål i den 91 minuten efter en fin individuell prestation men dessvärre förlora HIF rättvist med 3-1.

Man kan bara konstatera att det spelet vi har fått se när vi mött Norrköping, Hammarby och till vis del mot Häcken var som bortblåst. Försvarsspelet såg förvirrat ut och vi kom väldigt sällan rättvända mot IFK Göteborgs mål och vi lyckades inte skapa något trots 54 % bollinnehav. Som sagt det fanns inte att glädja sig åt denna annandag påsk och nu blickar vi framåt mot GIF Sundsvall på torsdag!

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!