Reflektion – Supercupen mot Malmö FF

Årets första titel är bärgad efter en mycket väl godkänd match, Sveriges bästa lag slog de regerande svenska mästarna!

Det var rena rama dragster-starten från start. HIF inledde  i ett rasande tempo vilket fick MFF-spelarna  att se ut som statister och jag liksom alla andra undrade säkert om MFF-spelarna visste att domaren blåst igång matchen? Redan efter knappa minuten hade vi första farligheten då Gerndt sköt från dålig vinkel och det var bara oturen som gjorde att den bollen inte gick in. Men bara minuten senare träffade Marcus Nilsson bollen med en riktig  “Van Basten-träff” på halvvolley som satt otagbart i bortre hörnet.

HIF’s kollosal-dominans varade i ca tio minuter, sen åt sig MFF in matchen. Mycket tack vare sin vänsterkant, HIF’s högerkant, där Crisse inte riktigt kunde stå emot Durmaz snabbhet och teknik. Och det var mycket riktigt på den kanten som det brast på då MFF fick sin kvittering. Men den tåfjutten såg inte helt otagbar ut? Fick Pär solen i ögonen?

***

Våra yttrar, Bergholtz och Jönsson, kändes inte riktigt helt stabila ut på sina kanter. Jönsson blixtrade till lite då och då, men var rätt mycket utanför spelet för det mesta. Rachid kändes som en frisk fläkt när han kom in, 25 minuter från slutet.

***

Gerndt har tagit a giant leep i sin utveckling från medelmåtta i Gefle för två säsonger sedan.

***

Tempot och farten på spelet under den första halvleken gav sken om att det var mitt i brinnande säsong, men den andra halvleken skvallrade mer om att det fortfarande är försäsong.

Och detta med försäsong…

…egentligen borde väl alla ha mer kondition och kraft då man tränat i två och en halv månad nu? Sverige har “världens längsta försäsong” och ändå tryter ork redan efter 45-60 minuter av en match? Det där är en gåta…

***

Bäst idag: – HIF (Vinner man Supercupen så är det en laginsats!)

Dagens hjärnsläpp: – Jeffrey Aubynn (Kommentar överflödig…)

***

Det brukar vara standard för media att såga gräsplaner i början av säsongen. Men jag vill påstå att, efter att sett dagens match, nog borde det dessutom påpekas hur ojämn domarinsatserna är, år efter år?

Strömbergsson rankas som en av de bättre domarna (han är dessutom FIFA-domare), men hans insats idag visar att han borde ha längre försäsong och träna mer…

***

Andra halvlek blev som sagt lite mer avvaktande och mer slarvig. Även om det fanns lite ljusglimtar med firma Gerndt&Sundin som regissörer så blev det inte förrän i de sista fem minuterna som det gav utdelning. Först missar Sundin öppet(?) mål, och jag höll på att såga honom för dålig koncentration. Ett par minuter senare så ligger han påpassligt där framme och fiskar och får napp, med ett förlösande segermål. (Jag tippade 2-1 till HIF på matchen, 100 bagare i insats blev ju till en helt ok utdelning. Tack Sundin!)