Reflektion från Pressläktaren

Helsingborgs IF tar ensam över serieledningen med två poängs marginal efter en mycket bra och underhållande match idag mot Elfsborg!

Det var bra förutsättningar för att kunna bli en bra match. Solen sken, ca tolv grader varmt och två lag som vill och kan spela fotboll på allra högsta klass i Allsvenskan. Men, det var endast 7.479 personer som hade tagit sig upp till Olympia. det var endast 7.479 personer som fick vara med om när HIF spräckte tre nollor.

Varför kom inte fler? Jag “saknade” minst 4-5 tusen personer till idag. Den frågan ska vi reda ut vid ett annat tillfälle. Nu koncentrerar vi oss på matchen och HIF’s spelare.

***

Första halvlek var precis som Conny sa, årets bästa, (i konkurrens med den första halvleken mot IFK Göteborg). Trots att HIF inte fick in bollen i mål, spelade dom stundtals ut Elfsborg och lät inte de gule få mycket möjlighet till sitt invanda spelsystem. Hög press och ett aggressivt mittfältsspel fick Elfsborg ur balans.

***

Erik Edman har blivit ett bra tillskott i anfallsalternativen i årets HIF, eller hur?

***

Haglund gjorde således ett par förändringar i paus,som enligt honom gjorde skillnad. Och det får jag väl hålla med om, även om det inte blev effektivare.

Att gå in andra halvlek och fortsätta en sådan dominans som HIF hade i första, är nästan i princip helt omöjligt. Och andra halvlek blev inte heller dominerat helt och hållet av HIF. Elfsborg bjöds in i matchen och började anfalla på ett mer nyanserat vis. Stor del i det hade Haglunds drag att plocka ut Keene och ersätta honom med Avdic. Det blev en helt annan matchbild.

Trots det var det HIF som fick första bollen i mål. Och vilket mål han gör, Gashi! Garanterat kommer detta bli röstningsbart på Fotbollsgalan, som ett av årets snyggaste. Och där spräcktes nolla nummer ett!

Det blev en snabb replik från Elfsborg. Minuten efter satte nyinsatte Avdic bollen bakom Pär Hansson, och där fick vi se nolla nummer två spräckas. Oerhört imponerande trots all att denna nolla varade så länge! Cred till försvar och till Pär så klart.

Jublet bland de tillresta från Elfsborgsmedia som satt bakom oss, hade precis lagt sig när nolla nummer tre spräcktes, då Holgersson dundrar in 2-1 målet.

HIF årgång 2010 är överraskande men inte orättvist inblandat i toppen redan. Och jag tror även att snart kommer de obotligt negativa se att HIF är tryggare och säkrare än på många år. Vi kan helt enkelt lita mer på försvarsspelet, även om det vid ett fåtal tillfälle idag blev lite rörigt i försvaret, så klarade laget HIF av detta, utan att man som åskådare (HIF’are) fick hjärtat i halsgropen.

Vi har redan åtta poäng ner till IFK Göteborg och elva ner till de regerande mästarna AIK. Visst, det har bara avverkats fem omgångar, men det är väl ingen som hade trott detta? Till och med Conny kände sig glatt överraskad.

***

Det blev många varningar utdelade idag. Det hade inget att göra med att det var en tuff match. Domare Johannesson tappade bara kontrollen, och fick stundtals hjärnsläpp då han viftade till höger och vänster med sina kort.

***

Det enda som kan tyckas kännas lite osäkert nu, är anfallet. Sundin är skicklig och löpvillig i sitt spel, men han får inte till avsluten. Och det är ett måste för att kunna få Conny & Co’s taktik att bli optimal. Det måste helt enkelt skapas mer och framförallt, det måste avslutas mer från anfallet, mål!

***

På frågan om spelare kommer att vilas, till exempel under matchen på onsdag mot Åtvidaberg, svarade Conny helt sonika nej.
Han anser att HIF’s spelare ska vara så pass vältränade att de klarar av att kunna spela match söndag, onsdag för att sen kunna vila till tisdag. Och jag håller fullständigt med. Det handlar trots allt om heltidsarbetande fotbollsspelare. Botmedlet mot trötthet och slitna spelare, är lättare träning emellan matcherna. Inget märkligt med det.