Krafth Björkman Larsson Hanstveit

Nordmark Gashi

Lindström E.Andersson C.Andersson

Sörum

Nyförvärvet Robin Simovic var uttagen till att starta i den här träningsmatchen men fick utgå under uppvärmningen med känningar i baksidan av låret. Istället fick Sörum åter igen förtroendet från start i Roars 4-2-3-1 system. Det är nog skönt för norrmannen att känna en tränares förtroende igen, hösten var tung för honom och det nya tränarteamet ger han en rejäl ”new beginning”. Dagens mest glädjande nyhet var 17 åriga Elias Andersson som gjorde mål i sin A-lags debut.

Första halvlek:

Jimmy ForsDe första tio minuterna kände lagen mest på varandra, även om HIF tog över det mesta av spelet redan efter ett par minuter. När tio minuter var spelade så tilldelas HIF en frispark vid straffområdets kant, en lätt klack når debutanten Elias Andersson som enkelt lägger in bollen bakom målvakten i mål. En glädjande nyhet så här i början av säsongen, att en 17 åring från de egna leden ges chansen från start mot ett så pass starkt motstånd. Att döma av traditionerna så verkar det vara en U19 manér att göra mål i sin första match, förra året var det Björkman och nu Andersson. (Läs vår intervju som vi gjorde med Elias i höstas här).

Århus arbetar sig in i matchen mer och mer och är framförallt mycket kvickare på kanterna än vad HIF är, för dagen har Roar valt att spela Lindström och Chrisse som yttrar. Man kommer in mer och mer i matchen och skapar ett par bra lägen där Pär fick visa upp sin kvalitet på ett av dem. Det var först i den 24:e matchminuten som de fick hål på HIF, då gjorde Vatsadze 1-1 på ett ”lite för enkelt” inspel. Efter målet håller Århus lågan uppe, de sätter press på HIF och även om man i Helsingborg försöker att etablera ett spel så lyckas man inte. Danskarna är däremot effektiva och när Kirkeskov i den 34:e minuten får bollen vid straffområdets kant drar han iväg ett skott som letar sig upp i krysset intill Pär. Skottet är inte otagbart och efter tidigare räddningar i matchen förmodade nog de flesta att Pär skulle ta denna också. Under de sista tio minuterna av halvleken är det mest Hawaii-fotboll från de bägge lagen, inget mer händer innan domaren sätter visselpipan till munnen och blåser av den första halvleken.

Halvleksanalys:

Att möta danska lag på försäsongen har alltid i min mening icke varit optimalt. Matchen säger mer om deras form än vår eftersom att deras säsong börjar före vår vilket leder till att deras lag också är längre fram i försäsongen. Spelmässigt förväntar jag mig mer av Helsingborg och framförallt att man i andra halvlek gör förändringar med kantspelet så man tvingar Århus spelarna tillbaka i banan lite mer.

Andra halvlek:

Till den andra halvleken har inga byten gjorts, vet inte om vi har sett samma match eller inte för i min mening behövdes där verkligen till någon förändring för att ändra matchbilden. Bedoya och Mahlangu var visserligen indisponibla för dagen men Accam med sin speed vore något för att sätta fart på en av kanterna. Precis som i den första halvleken börjar även denna halvlek med att lagen känner på varandra. Taktpinnen håller dock danskarna efter att snabbt tagit kommandot, i den 55:e minuten gör Skhitladze 3-1 efter ett one-touch väggspel som fick försvaret att likna statister i en av ”Goal” – filmerna. Det är uppenbart vilket lag som är bättre idag och det syns i samtliga lagdelar. För att förändra matchen gör man två byten i den 67:e minuten, Nordmark och Elias utgår och Accam och Lindgren kommer in. Det är svårt att rubba Århus nu, inte ens bytena påverkar situationen, danskarna är helt enkelt ett bättre lag än HIF idag. Ett tredje byte görs i den 77:e minuten när Stoffe lämnar planen och den unga Måns Ekvall får göra entré. Men kort där efter så lyckas ett inlägg från vänsterkanten hitta den gamla Djurgårds spelaren Sören Larsens panna och 4-1 är ett faktum. Nattsvart och ridå för ett väldigt blekt HIF.  Sista tio är ett sömnpiller att se, man vill bara att det ska ta slut så att man får analysera den här matchen, träna på vad som behöver förbättras och komma tillbaka som ett starkare lag i nästa match.

Analys:

Det är förstås glädjande att Roar vågar släppa fram de yngre spelarna så här tidigt och ge dem nödvändig rutin för framtiden, man kan aldrig glömma att det är ungdomar och inte “färdiga produkter”, därför måste vi ha tålamod med så väl spelarna som tränarna. Men där finns spelare med många års rutin från högsta nivå som gör bleka insatser i kvällens match och får en att fundera över både det ena och andra, men framförallt hur mycket jag saknar den kvällen i december där HIF spelar ut Twente på bortaplan i Europa League. Den fotbollen kunde få vilken kyla som helst att överträffa 32 grader på en sandstrand i Thailand, så mycket värmde den. Utifrån dagens match är startsträckan till den nivån oerhört lång men det är en önskan att man hinner få ihop alla trådarna tills cupen drar igång om några veckor. Nya tag om några dagar.