Premiären i den Svenska cupen slutade oavgjort

Idag drog Svenska cupen igång och HIF tog emot Assyriska på Olympia. Med strålande sol hade 3493 människor infunnit sig på plats för att stötta sitt hemmalag. Trots att man hade en lovande första halvlek och skapade fler målchanser än motståndarna fick HIF nöja sig med ett oavgjort resultat.

Man märkte att säsongen har varit efterlängtad på Olympia, framförallt märktes det sektionerna 36-37 som höll igång med sång ramsor från början till slut. När domaren blåste igång matchen var stämningen på topp och HIF satte press på Assyriska direkt. Alejandro Bedoya stod för den första målchansen när han i den sjunde minuten provade ett avslut som rullade strax utanför den vänstra stolpen. Helsingborg hade ett bra passningsspel och gav aldrig Assyriskas backlinje en lugn stund. David Accam bjöd publiken på många dribblingar men lyckades aldrig släppa bollen i rätt ögonblick utan att försvararna hann med att stoppa honom.

Det var HIF som styrde den större delen av första halvleken, men trots ett massivt spelövertag lyckades man inte komma till ett ordentligt avslut vilket skapade en viss frustration hos ett flertal spelare, inte minst Gashi. Den lille norrmannen drog på sig ett gult kort efter att upprepade gånger haft muntliga tvister med domaren. Det var många närkamper runtom Assyriskas straffområde vilket ledde till inte mindre än tre frisparkar och ett flertal hörnor för HIF:arna. Publikens väntan på ett ledningsmål växte sig större och större och det var först i den 40:e minuten som glädjejublet fick sprida sig över Olympia då Bedoya säkert rullade in 1-0 efter ett vackert framspel och man kunde gå till halvleksvila med ett strålande humör.

Även om HIF inte var lika överlägsna i den andra halvleken så var det dem som stod för de flesta målchanserna under hela matchen. Assyriska började spela mer och mer offensivt och det uppstod många närkamper och tjafs kring domarens bedömningar vilket i sin tur resulterade i att HIF tappade ledningen i den 65:e minuten. Assyriskas Philip Hellquist passade på att nicka in 1-1 efter ett kortare tjafs om en okorrekt placering av ett tidigare inkast.

Mål eller inte mål?

Kvitteringen frambringade stress och nervositet hos HIF-spelarna som började tappa mer och mer. En spelare som dock var glödhet matchen igenom var Mattias Lindström. Han stod för dribblingar och finter av högsta klass och bjöd även på en klackpass från mittfältet till straffområdet som inte var att leka med. Lindström var minst sagt hungrig på att avgöra matchen och därmed säkra tre poäng vilket vi alla trodde han gjorde i den 89 minuten då han efter ett inlägg sparkade in bollen i mål. Glädjen på läktaren blev dock kortvarig då målet dömdes bort efter en omdiskuterad offside.

– ”För min del känns det inte som att det var offside då jag kom springandes bakifrån men eftersom att domaren stod i linje med passningen och var ganska säker på sin sak när han vinkade så visste han väl vad han gjorde, annars är det dåligt”, säger Mattias Lindström efter matchen.

Vad har du att säga om resultatet?
– ”Resultatet var inte bra men man ska inte springa och skylla på domarna utan vi vinner inte för att vi inte gör mål helt enkelt. Personligen så kändes det bra för att vara första matchen men jag är inte nöjd med oavgjort för vi ska vinna hemma på Olympia. Men vi faller på att vi inte får in bollen i mål samt att i släpper in mål. Vi måste bli mer kompakta och lyckas bättre med våra avslut.”

Trots ett fortsatt kämpande under tilläggstiden så fick HIF-spelarna vandra av planen med en märkbar besvikelse, inte minst hos Alejandro Bedoya som gav ifrån sig ett rejält skrik på väg till omklädningsrummen.

”Det är klart att det känns som något utav en halvförlust med oavgjort men jag är nöjd med vår förta halvlek och för att vara första matchen så jobbar vi oss bra in i det. Vi kommer kunna göra bättre ifrån oss men när vi skapar tillräckligt med målchanser för att vinna matchen så blir man givetvis besviken. Men i helhet så gör vi en bra prestation”, säger HIFs tränare Roar Hansen efter matchen.

Nästa match för HIF i den Svenska cupen äger rum söndagen den 10 mars då laget möter Varberg BoIS på bortaplan.

HIF:s startelva: