Öster-HIF 4-4

181027 Helsingborgs supportrar infšr fotbollsmatchen i Superettan mellan …ster och Helsingborg den 27 oktober 2018 i VŠxjš. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 92138

I går stod det klart att avancemanget var bärgat och därför var kanske inte förväntningarna de högsta på att bortalaget skulle lägga 100% fokus i matchen. HIF visade dock var skåpet skulle stå och var i solklar ledning när matchen led mot sitt slut. Tyvärr så lyckades man inte hålla motivationen uppe och hemmalaget lyckades nå en poäng innan domaren blåste av matchen

Den stora frågan inför dagens bortamatch mot anrika Östers IF i Växjö, var om våra nyblivna allsvenska hjältar kunde motivera sig och göra en bra match. Inledningsvis såg det ut som om HIF inte var helt på tårna, och Öster tilläts ta tag i matchen.

Smålänningarna hade inte heller något mer än äran att spela för men dominerade matchbilden med eftertryck första kvarten. De skapade flera fina anfall och rullade upp HIF-försvaret, men kom inte till några direkt farliga avslut.

HIF hade så gott som samma lag som senast mot Halmstad. Enda skillnaden var att Jonathan Larsson fick göra sin första match från start.

I femtonde minuten skapade Öster matchens första riktigt heta chans när dagens vassaste anfallare Dragan Kapcevic tråcklade sig igenom och sköt i stolpen. Just Kapcevic höll HIF-försvaret sysselsatta hela första halvleken. HIF vaknade till efter ca tjugo minuter, när Bojanic började röra på sig. Han drog igång ett par anfall, gjorde några instick på Bjarnason, och ett par egna dribblingsraider. I 29:e minuten tråcklade han sig igenom Österförsvaret, och var nära att bli helt ren, men fick en hörna som han själv slog från vänster. Den blev farlig när Österförsvaret helt släppte markering på Adam Eriksson och Muhammed Abubukari vid straffområdeslinjen. Efter att försvararna fått problem att rensa bort bollen skickade man ut den först till Adam som sköt på täckande spelare, och sen till Abubukari som kyligt placerade in 1-0 till HIF till höger om målvakten.

Mohammed Abubakari stod för två mål i bortamötet med Öster

Efter målet tog HIF över matchbilden något. Man skapade ett par fina anfall. Bl. a. fick Jonathan Larsson chansen att göra sitt första mål när han sköt från nära håll, men målvakten räddade.

De sista fem minuterna jämnade spelet ut sig och Öster stack upp i ett par anfall. I halvlekens sista minut släppte Markus Holgersson Kapzevic förbi sig nära mål, och drog honom i armen så att domaren blåste straff för Öster. Simon Helg placerade snyggt in 1-1  på straffen. Direkt därefter tvingades Bjarnason att byta mot Mikael Dahlberg.

HIF tog tag i taktpinnen från avspark i andra halvlek. Man trummade på med sitt vanliga höga presspel och fick igång ett snabbt rörligt passningsspel på kanterna och på djupet.

I 51:a minuten slog Bojanic en fin frispark mot mitten som Andreas Granquist nådde högst på och kunde nicka in 2-1 till HIF.

Nu dominerade HIF matchbilden helt och kom i våg efter våg. I 55:e minuten var Mikael Dahlberg nära att nicka in 3-1 men målvakten räddade. Dahlberg fick dock tag i returen och lade ett snyggt inlägg på pannan på Abubukari som kunde nicka in 3-1. Öster fick knappt låna bollen nu och i 59:e minuten ryckte Adam Eriksson sig loss till vänster och spelade snett inåt bakåt till Rasmus Jönsson som stötte in 4-1 till HIF.

Nu trodde alla att matchen var avgjord, och att HIF skulle fortsätta trycka på framåt. ”Di röe” ägde fortsatt mycket boll och Markus Holgersson nickade i mål från nära håll, men han var offside.

Den sista kvarten lyfte Öster upp spelet och skapade flera fina anfall. Kalle Joelsson fick göra en kanonräddning på ett tungt skott i 67:e minuten.

Så från ingenstans drog Mattias Pavic på ett kanonskott från 25 meter som satt snyggt i högra krysset till 2-4. Öster fick ny energi och HIF tappade allt. Två minuter senare slarvade HIF:s försvar så att Dragan Kapzevic kunde rulla in 3-4 i borte hörnet.

Andreas Granqvist jublar efter att han gjort 1-2-måŒlet  Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

I 89:e minuten bytte Jonathan Larsson med Johan Persson som fick lite speltid efter sin långa skadefrånvaro. Det blev ingen rolig återkomst då Öster först nästan gjorde mål på en fin frispark, och så på matchens sista nick kunde Månz Karlsson knoppa in kvitteringen till 4-4 på en hörna.

Ingen kan säga att det inte var en målrik match som ändrade skepnad många gånger.

Grattis till den allsvenska platsen Helsingborgs IF!