Öster blev för svåra för U21-laget

Det var ett ungt lag Erik Edman förfogade över under måndagen vilket inte var så konstigt då A-laget besegrat Halmstad bara ett knappt dygn tidigare. Trots en bra insats visade det sig att det unga laget inte räckte till.

Erik Edman spelade mittback i gårdagens U21-match.

Med Edman själv som mittback så var det Akademilagets Jonas Ohlander som ledde laget från kanten. Första halvlek blev ganska böljande och lagen hade perioder när de gick framåt och perioder när de fick försvara sig. HIF hade den första farligheten när man i den åttonde minuten sågade sig genom Öster med ett fint passningsspel men skottet från Anton Kinnander vållade inga problem för målvakten.

Men Öster var inte ofarliga. Det var främst deras fasta situationer som skapade besvär för Helsingborgsförsvaret och i den 18e minuten hade Öster hörna från höger och hade inte Måns Lagmark varit vaken i målet hade den skruvats in i närmsta krysset. Men den unge målvakten var där och kunde boxa bort bollen.

Så i slutet på halvleken så kom Öster upp i ett anfall på HIFs vänsterkant och ett inlägg nästan nere från hörnflaggan gick mot bortre stolpen där en Österspelare smugit fram och enkelt kunde nicka in 0-1. Ett resultat som kanske inte riktigt speglade halvleken.

Redan i inledningen av andra halvlek gjorde Öster 0-2 och det kändes som att de växlade upp lite. De kom fram lite lättare och hotade lite mer.

I och med halvtidspausen klev Anton Kinnander av och in kom Faton Trstena, en 20åring som kommer från Div. 3 klubben Råå IF, och det var även han som senare skulle komma att reducera Östers ledning till 1-2 efter ett fint förarbete av Yonathan Getachew som tog sig fram på sin vänsterkant och rundade försvararen nere vid kortlinjen och serverade Faton som enkelt kunde rulla in bollen.

Efter reduceringen som kom i 78e minuten så fick HIF energi och man låg på för att få till en kvittering men det blev istället Öster som i slutminuterna fick fram en genomskärare som friställde en Österanfallare som enkelt kunde rulla in 1-3 bakom Lagmark i HIF kassen. På det stora hela en rättvis seger men lite väl stora siffror.

Yonathan Getachew spelade fram till HIFs mål.Foto: Bjarki Tordarson

HIF stod upp bra med det unga laget och spelade studtals jämnt med Öster som mönstrade en elva som hade åtta spelare ur sin A-trupp, gentemot HIFs tre, varav Jere Uronen som byttes ut efter ca. 70 minuters spel nog får sägas inte vara uppe i matchtempo än. Uronen gjorde en bra och stabil insats men det syns att han har en bit kvar till 90 minutersformen än även om det pekar på rätt håll.

En annan som jag vill lyfta fram ur dagens match är Victor Wahlgren som normalt spelar med Akademilaget. Idag tog han plats intill Edman som mittback. Det var en stabil insats både framåt och bakåt. Han var uppe och nickade på hörnor och kunde i första halvlek givit HIF ledningen om nicken bara varit mer välplacerad. I andra gick han på genombrott och hade ett farligt skott som målvakten tippade över ribban till en resultatlös hörna. På tilläggstid i andra halvlek så tog han en 90meters löpning från offensivt straffområde och hann tillbaka för att täcka skott i eget straffområde. Där kan man snacka om inställning och han var en av dem som Edman lyfte fram efter matchen.

“1-3 är 1-3 så är det ju, men jag tycker att med tanke på vad vi dukar upp på bordet så gör killarna det bra. David Svensson, Daniel Nordmark och Yonathan Getachew på mitten jobbar på bra och Victor Wahlgren gör det bra, han har inte varit med innan och möter ändå många allsvenska spelare. Jag tycker spelmässigt spelar vi minst lika bra som dem.”