Publik 9135

Borås Arena, Borås

Guldtåget verkade vara på väg att lämna stationen. Teoretiskt var det inte kört. Det gällde bara att gripa de halmstrån som fanns kvar. Det första av dem bestod i att försöka besegra Elfsborg på bortaplan.

Calle Johansson tog Peter Larssons plats.

Det var rejäla ändringar i startelvan där Carl Johansson ersatte avstängde Peter Larsson. David Svensson tog Smárasons plats då även islänningen var avstängd. Christoffer Andersson ådrog sig en  fotskada i matchen mot Malmö och platsen till vänster på mittfältet tillföll Daniel Nordmark. Tre helt nya startspelare i truppen alltså  samtidigt som Imad Khalili kom tillbaka från sin avstängning och tog plats på topp bredvid David Accam. På bänken fanns även ett efterlängtat namn i Jere Uronen som är på väg tillbaka efter sin skada.

Det var två lag med sviktande form som gick ut på Borås Arena och båda lagen var mer eller mindre piskade att vinna. Elfsborg för att ha en chans att nå Europaplatserna och Helsingborg för att fortfarande ha en teoretisk chans att nå guldet och samtidigt för att skaffa sig ett bra läge för att inte tappa Europaplatsen till en konkurrent.

Elfsborg startade med en hög press som verkligen såg ut att stressa Helsingborgarna. Men det var Helsingborg och David Accam som fick den första chansen när han efter det första riktiga anfallet i matchen försökte lobba över målvakten men bollen landade ovanpå målet tyvärr.

I den 11 minuten kom Khalili rusande på högerkanten och försökte hitta ett inspel till Accam eller Nordmark som fanns med i straffområdet,  men läget kom aldrig och Khalili försökte själv men vinkeln blev för snäv och han kom för nära målvakten vilket ledde till en resultatlös hörna.

David Accam och Khalili trivdes ihop.

HIF spelade mycket på kontring till en början och det märktes tydligt vilken skillnad det var med Khalili och Accam på topp. Det blev en rörlighet som varit saknad länge och man hotade i djupled på ett helt annat vis än tidigare. Men det var Elfsborg som tilläts hålla bollen även om det inte ledde till några direkta farligheter.

Det dröjde till den 32a minuten innan första riktiga Elfsborgsfarligheten kom. Då kom den med besked i och för sig när det blev trippelchans men Pär Hansson gjorde en benparad och med uppoffrande spel från försvararna kunde chansen blockeras ut till en hörna. Men fyra minuter senare var det dags för HIF att, som vanligt, släppa in första målet. En strulig situation där Sadiku snubblar och försvaret inte får bort bollen kunde Lasse Nilsson få en fot på en retur som lite turligt letade sig in via stolpen.

Sen började pressen på riktigt. I 40 minuten kommer en passning från Hult genom HIFs straffområde till Ishizaki som möter med ett direktskott. Hur Pär Hansson kom tillbaka in i målet och fick upp en hand på bollen är för mig en gåta men det var väldigt skönt att se.

Efter målet så handlade det mesta om Elfsborg och de problem som tidigare funnits i Helsingborgsförsvaret visade sig igen i slutet på halvleken. Det började bra och med Accam och Khalili på topp kom en rörlighet och en snabbhet som saknats länge i laget. Det visade att man kunde hota Boråslaget, men strulet i backlinjen gör att man inte får tryggheten i spelet där man kan kliva upp med laget.

Ihmad Kalili kan utvecklas till landslagsman.
Khalili kvitterade Elfsborgs ledning.

Andra halvlek, liksom den första, inleddes med en bengalbränning från HIF klacken vilket kommer rendera klubben dryga böter. Vid starten av andra halvlek försvann inte röken som den gjort under första halvlek och Stefan Johannesson tog spelarna av planen i väntan på att röken skulle skingras.

När spelarna kom ut dröjde det inte mer än 30 sekunder innan Emil Krafth fick bollen av Khalili och sedan slog in den tillbaka till Imad Khalili som enkelt kunde nicka in 1-1.

Under minutrarna som följde kom David Accam fri två gånger och andra gången blev han nerdragen bakifrån av Sebastian Holmén vilket resulterade i en frispark från ca 25 meter och en utvisning på Elfsborgaren.

Elfsborg valde att flytta ner Anders Svensson i backlinjen och det stabiliserade upp laget tämligen bra och initialt lyfte man sitt spel och kunde fortsatt hota Helsingborg. I den 61a minuten kom de fram i ett anfall och det slutade med en frispark för Elfsborg där David Svensson blev varnad. Frisparken som följde såg först ut att gå in men det visade sig att den smitit precis utanför stolpen.

Första bytet för HIF kom i den 71:a minuten då Daniel Nordmark byttes ut och Rachid Bouaouzan kom in. Det behövdes någon som kunde ändra mönstret då spelet gått i stå efter utvisningen och man spelade lite väl mycket på Elfsborgs villkor.

Rachids inhopp blev en injektion i HIF och man kunde flytta upp spelet högre i banan och börja hota Elfsborg.

I 79e minuten kom ett inspel från Elfsborgs vänsterkant som Carl Johansson höll på att stöta i eget mål men Pär Hansson fick till en reflexräddning anno 2011 och räddade bollen från att gå i mål. Det hade varit olyckligt för den unge mittbacken som gjorde en bra match att få den förstörd av ett självmål.

Jere Uronen gjorde ett kort inhopp.

I den 88e minuten var det dags för ännu en efterlängtad comeback. Jere Uronen gjorde ett inhopp efter sin knäskada som har tvingat honom borta från planen i 10 månader.

Elfsborg gjorde det bra efter utvisningen och det kändes som att de hade hyfsad koll på vad som hände på planen i andra halvlek. HIF kom inte framåt något vidare och man fick definitivt inte till den press man hade hoppats. Mot slutet så försvann det röda kortet som indikerade att Elfsborg hade en man utvisad och den som inte visste om det kunde mycket väl förledas att tro att det var spel elva mot elva.

Det blev 90 minuter för både David Svensson och Carl Johansson och de gjorde en godkänd insats och det ser ut som att det finns kapital att plocka av bakom den ordinarie startelvan.

Trots att det har varit svårt med att få tre poäng på Borås Arena så känns den här pinnen mer som två förlorade. Med en man mer på banan i 40 minuter ska man kunna förvänta sig en bättre insats.

Mål: Khalili

Gula kort: Svensson, Sadiku

Startelvan: Pär Hansson –  Emil Krafth, Carl Johansson, Loret Sadiku,  Erlend Hanstveit(88) – Mattias Lindström(79), Ardian Gashi, David Svensson, Daniel Nordmark (71) – Imad Khalili, David Accam.
Avbytare: Daniel Andersson, Robin Simovic(79), Álvaro Santos, Rachid Bouaouzan(71), Rasmus Lindgren, Jere Uronen(88), Gustav Jarl.