Ny förlust på bortakontot…

190429 Östersunds Dino Islamovic gör 2-0 bakom Helsingborgs målvakt Kalle Joelsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Östersund och Helsingborg den 29 April 2019 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Skadeeländet ställde till det för HIF som kämpade väl med en stark andra halvlek. En jobbig inledning ställde dock till det mot ett spelskickligt Östersund som vann med klara 3-0.

För andra gången på en vecka ställdes HIF mot ett  av de två Norrlandslagen i allsvenskan, när man reste till Jämtland för match seriens nordligaste lag Östersunds FK. På pappret var detta en avsevärt tuffare utmaning än en hemmamatch på Olympia mot GIF Sundsvall. Skälen till detta var många, bl a så bör Östersund vara ett bättre lag än GIF:arna, HIF har spelat mycket sämre borta än hemma, det är konstgräs på Östersunds hemmaplan Jämtkraft Arena, och HIF har några av sina bästa spelare på skadelistan.

Östersund har landets mest internationella trupp med spelare från världens alla hörn. Laget tränas för andra året av engelsmannen Ian Burchnall, och har inför den här säsongen haft stor omsättning i truppen och värvat spelare som Ravel Morrison (Lazio), Eirik Haugan (IL Hödd, Norge), Marco Weimans (AFC Tubize), Charlie Colkett (Chelsea), Thomas Isherwood (Bayern Munchen) samt Alhaji Gero och Isak Sssewankambo bägge på fri transfer. ÖFK har inlett årets serie helt okej men väntar väl fortfarande på jämnhet och stabilitet. Man har två segrar, två oavgjorda och en förlust, och ligger så långt strax före HIF i tabellen. Senast HIF och Östersund möttes var i allsvenskan 2016, då vann ÖFK hemma med 2-0 och matchen på Olympia slutade 1-1.

Östersund spelar en snabb rörlig teknisk fotboll med ett mycket fint passningsspel där alla spelare fyller sin aktiva roll i spelet. Jämtarna gällde som favoriter, men vi hoppades att HIF hittade sitt trygga grundspel trots en del tunga återbud såsom Andri Bjarnason och Andreas Granqvist som bägge är skadade, och Anders Randrup som ska bli pappa. Detta innebar stora problem framförallt i backlinjen. Carl Thulin, 19  år, som är utlånad till Eskilsminne i division 1 fick göra allsvensk debut på en för honom ovanlig position som högerback, Markus Holgersson och Charlie Weberg bildade mittlås och Adam Eriksson spelade som vanligt till vänster. Kalle Joelsson stog i mål. På det defensiva mittfältet spelade återigen Alexander Farnerud och Mohammed Abubakari, offensivt spelade Mamudu Moro till höger, Rasmus Jönsson centralt och Max Svensson till vänster, och David Boysen fick chansen att starta som ensam anfallare. David Boysen gjorde ju ett mycket piggt inhopp senast mot Sundsvall och gjorde 1-1 målet på slutet. Han visade mycket mer power, löpstyrka och speed än Wanderson som hade spelat på topp i de senaste två matcherna.

HIFs Alexander Farnerud tvingades, precis som Mohammed Abubakari, utgå redan i första halvlek

Östersund ägde bollen de första fem minuterna och rullade runt inom laget, man fick bl a tre hörnor på rad inom en minut. I den sjunde minuten skapade ÖFK en vass målchans när Dino Islamovic vara nära att nicka in 1-0 på ett högerinlägg. Efter nio minuters spel drygades HIF:s skadelista ut när Abubakari tvingades utgå med smärtor i höger lår, och ersattes av Kundai Benyu. Farnerud, Moro och Rasmus Jönsson gjorde vad de kunde för att lyfta upp spelet och skapa längre anfall på Östersunds planhalva. Det lyckades bara halvhjärtat. Så i den femtonde minuten slog Hosam Aiesh ett långt vackert inlägg från höger som landade på fötterna på Isak Sssewankambo som tryckte in 1-0 i bortre hörnet. Nu ökade ÖFK-spelarna tempot och hittade varandra med ett väldigt fint passningsspel. Två minuter efter ledningsmålet ruschade Jamie Hopcutt sig loss till vänster och slog ett fint inlägg som Dino Islamovic språngnickade in till 2-0. Första gången HIF var i närheten av ÖFK:s straffområde sköt Moro fem meter över från tjugo meter i den 25:e minuten. I minuten efter såg det ut att vara färdigspelat även för Alexander Farnerud, som också han hade ont i baksida lår. I 30:e minuten ersatte Johan Persson så Farnerud.

HIF gjorde nu flera ansatser till att anfalla, till höger var det Moro och till vänster var Rasmus Jönsson på väg att tråckla sig igenom i samspel med Adam Eriksson ett par gånger. Dock skapade Östersund målchanser i varje anfall de stack upp i. I 38:e minuten spelade Markus Holgersson handboll när han var på väg att bli överspelad och fick sitt andra gula kort för säsongen. Östersund dominerade matchen med eftertryck i det här läget och anföll i våg efter våg. I 44:e minuten fick HIF en hörna som inte ledde till någon målchans, och när ÖFK skulle kontra fick Johan Persson gult kort när han kapade en Östersundspelare. I andra tilläggsminuten skapade Adam Eriksson och Max Svensson ett fint anfall som avslutades med ett skott från Max som styrdes ut till hörna. På övertid, i första halvlek, fick HIF dessutom sitt tredje gula kort när Kundai Benyu ställde till det för sig

HIF började andra halvlek med en bra attityd när man lyfte upp spelet och satte press på ÖFK på deras planhalva. Man visade tålamod och fantasi i sin speluppbyggnad och skapade bl a en dubbelhörna i 50:e minuten. Samtidigt trampade ÖFK:s målvakt Aly Keita snett och var på väg att gå ut men valde att fortsätta spela. HIF fortsatte med sitt optimistiska spel och etablerade ett fint passningsspel på motståndarnas planhalva. I 56:e minuten var Max Svensson på väg att dribbla sig loss men bollen slogs undan nära mål. I nästa anfall var ÖFK nära 3-0 med ett skott i ribban och en fantomräddning av Kalle Joelsson på returen. I 62:a minuten gjorde HIF sitt tredje byte när Noel Mbo ersatte David Boysen som inte hade imponerat idag. I 66:e minuten gjorde Kalle Joelsson ännu en fin räddning på ett skott från Hopcutt, och i nästa anfall blev Moro varnad efter en kapning.

Rasmus Jönsson försöker och försöker men just nu har HIF det väldigt jobbigt framåt

HIF stog upp  väldigt bra i andra halvlek men slarvade en del i passningsspelet. I 72:a minuten skapade Rasmus Jönsson och Max Svensson ett fint HIF-anfall, där Max smekte bollen strax utanför Keitas vänstra stolpe. Fem minuter senare skapade Rasmus Jönsson ett identiskt vänsteranfall nu med Adam Eriksson som avslutade med ett bra skott som Keita räddade. I anfallet efter revs Rasmus Jönsson ner en halvmeter utanför straffområdet när han var på väg igenom. Skottet mynnade ut i en hörna för HIF som nu spelade riktigt bra med långa anfall som satte press på Östersund. ÖFK stack upp i en kontring och Jamie Hopcutt gjorde snyggt 3-0 på volley på ett högerinlägg från Curtis Edwards i andra tilläggsminuten. HIF föll ändå med flaggan i topp med flera spelare borta p g a skada, och två till som fick utgå skadade idag. 19-årige Carl Thulin kom undan sin debut med hedern i behåll, och Adam Eriksson, Kundai Benyu, Max Svensson och Rasmus Jönsson jobbade hårt och gav aldrig upp.

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!