“Nära skjuter ingen hare” – ny bortaförlust trots stark insats!

190511Kalmars Romário Pereira Sipião och Helsingborgs Mamudu Moro under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Kalmar och Helsingborg den 11 maj 2019 i Kalmar. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN / COP 170

Det blev en uddamålsförlust med 1-0 mot Kalmar efter en stark arbetsinsats av HIF, som inte hade turen med sig idag heller, och var centimeter från sin första bortapoäng.

HIF och Kalmar brukar bjuda på jämna matcher. Det är två lag som ofta har läst av varandra väl och som inte låter motståndarna få för stora ytor att operera på. Kalmar tränas av förre Malmö FF-tränaren Magnus Pehrsson, sen Kalmarikonen Henrik Rydström inte fick förnyat förtroende utan nu i stället tränar seriekonkurrenten IK Sirius i Uppsala.

Man har värvat friskt inför säsongen och bl a plockat in anfallaren brassen Maxwell (Resende FC), f d Häckenbekantingen Moestafa El Kabir (Bosman), Henrik Löfkvist (Dalkurd), Fidan Aliti (KF Skenderbeu), Chidiebere Nwakali (Bosman), Rafinha (Madureira EC), Piotr Johansson (Gefle) och York Rafael (Sandviken). Kalmar ligger på samma poäng som HIF och har fem oavgjorda, en vinst och en förlust fram till nu. HIF: s självförtroende var nog på topp, och man hade säkert en tro på att få med sig de första poängen på bortaplan i  årets allsvenska när man ställdes mot Kalmar FF på Guldfågeln Arena idag. Dels fick man spela på naturgräs, och dels hade man sin bästa insats för året med sig i bagaget, i form av andra halvlek i 1-1-matchen hemma mot Djurgården senast. Att vår notoriske målskytt Andri Bjarnason åter kan spela efter sin skadefrånvaro och gjorde ett piggt inhopp senast betydde också mycket, eftersom det främst var på hans position som HIF hade haft stora problem de senaste matcherna. På skadefronten i övrigt är Alexander Farnerud och Kundai Benyu borta några omgångar till. Pär Hansson är borta vårsäsongen ut. David Boysen och Noel Mbo var småsjuka och stog över matchen, medan HIF:s och landslagets kapten Andreas Granqvist var på gång att kunna medverka men fick lämna återbud i sista stund.  U 19-mittfältaren Adam El- Youssef gjorde debut i A-lagstruppen.

Kalmars Moestafa El Kabir och Helsingborgs Markus Holgersson fightas framför bortamålet

Eftersom Andri Bjarnason är i form igen, och gjorde en stark insats när han spelade den sista halvtimmen senast, blev man förvånad när Wanderson som inte imponerat speciellt i något av sina framträdanden, fick starta mot Kalmar. P-O Ljungs motivering var att han måste vara försiktig med Bjarnason så att han inte skadas igen. Elvan som inledde matchen bestod av Kalle Joelsson, Anders Randrup, Markus Holgersson, Charlie Weberg, Adam Eriksson, Mohammed Abubakari, Andreas Landgren, Mamudu Moro, Rasmus Jönsson, Max Svensson och Wandersson.

HIF verkade hungriga från start i vårsolen på Guldfågeln arena, och inledde matchen med hög press på Kalmar. Det var dock KFF som skapade den första målchansen i femte minuten när David Elm blev fri framför Kalle Joelsson men nickade rakt i famnen på HIF-målvakten.  Kalmar skapade några väldigt fina högeranfall med farliga inlägg in framför Joelsson. HIF jobbade bra på mitten och vann mycket boll men kom inte fram till några avslut. Wanderson verkade ha tagit kritiken på rätt sätt och var mer rörlig och företagsam än på länge. Firma Jönsson, Svensson och Moro var rappa, rörliga och spelbara. De första tjugo minuterna var jämna spelmässigt med anfallsförsök åt bägge hållen.

Försvarsgeneral Markus Holgersson dirigerade sina styrkor bra i de bakre leden så att defensiven såg stabil ut, även om Kalmarspelarna var på väg igenom ett par gånger. I 25:e minuten skapade HIF sin första målchans när Landgren avfyrade ett distansskott från 25 meter som smet strax utanför. I anfallet efter sköt Romario en fin volley strax utanför Joelssons högra stolpe. Max Svensson frestade så Kalmarmålvakten med ett ganska enkelt avslut som han plockade lätt. Annars lyste de riktigt heta målchanserna med sin frånvaro. Efter en halvtimme skapade HIF ett fint anfall som Wanderson avslutade med ett skott som målvakten tippade till hörna. Spelet böljade åt bägge hållen och i 37:e minuten hade HIF en jättefin kontring på gång men krånglade till det för sig i passningsspelet. I 42:a minuten satte Kalmar tryck på HIF och som tur var stog Markus Holgersson som varit bäste HIF:are så långt, i vägen för ett tungt skott som var på väg att gå i mål. Totalt sett var det en jämn halvlek där HIF behövde förbättra sitt passningsspel efter paus, men där man visade att man ville vinna den här matchen, även om Kalmar hade skapat vassare målchanser.

Helsingborgs Max Svensson och Kalmars Piotr Johansson under matchen mellan Kalmar och HIF

HIF fortsatte med samma lag i början av andra halvlek. Kalmar skapade en dubbelhörna i 48:e minuten utan resultat. I minuten efter kom så den stora målchansen för HIF när man samspelade vackert och frispelade Andreas Landgren till höger i straffområdet men målvakten räddade. I nästa anfall satte Rasmus Jönsson och Max Svensson fart till vänster men Kalmars målvakt gjorde än en gång en fin räddning på avslutet. Direkt därefter stack Kalmar upp i en farlig kontring som HIF-försvaret bröt till hörna. Nu hade HIF en väldigt fin period. Man hade skruvat upp tempot och visade mycket fin rörlighet och fantasi i passningsspelet. I 59:e minuten tvingades Abubakari gå ut och ersattes av Johan Persson. I 60:e minuten gjorde emellertid Kalle Joelsson en jättefin reflexparad på en Kalmarnick. Där var det nära 1-0 till hemmalaget. Matchen hade öppnat upp sig rejält första kvarten av andra halvlek. I matchminut 67 fick så äntligen Andri Bjarnason speltid när han ersatte Wanderson som hade försvunnit ur matchbilden.

I 74:e minuten rörde HIF runt i Kalmars straffområde och Bjarnason var mycket nära att göra mål, men en Kalmarspelare räddade på mållinjen. HIF:arna högg på returen och var en Kalmarblockering ifrån ett ledningsmål. HIF fortsatte sin anfallsoffensiv och det märktes att man blev farligare med Bjarnason på planen. Max Svensson, Rasmus Jönson och Moro sprang konstant och störde Kalmarförsvaret. Kalmars omställningar var farliga och i 84:e minuten drog Romario på ett kanonskott som täcktes till hörna. När hörnan damp ner framför mål lyckades Randrup få undan den på mållinjen. Men i nästa anfall kom så  1-0 till Kalmar när kaptenen Viktor Elm stötte in ledningsmålet efter att det blivit rörigt i HIF:s straffområde. Sammantaget kunde den här matchen slutat hur som helst men HIF gjorde en stark insats spelmässigt igen, och var centimeter från sin första bortapoäng.

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!