Mats-Ola Schulze ” Det är enormt viktigt att vara ett Allsvenskt lag 2020″

AOHs, Mats Fuchs, satte sig ner med HIFs klubbdirektör, Mats-Ola Schulze, för att få svar på en mängd frågor. Det blev ett inspirerande möte om allt från nätverk och samverkan till organisation och målsättningarna inför de kommande åren

Jag hade förberett mig väl med en lång rad huvudfrågor, och följdfrågor, inför min träff med HIF:s klubbdirektör Mats-Ola Schulze. Dock märkte jag genast att vi tänkte i samma banor kring hur man ska få en förening och dess medlemmar att må bra, så att de ska känna en stark gemenskap och bygga upp ett hjärta och en livslång kärlek till sin klubb. Därför kunde jag lägga undan mitt block och i stället ha ett härligt spontant inspirerande samtal med Mats-Ola.

Bägge har vi en gemensam bakgrund i de mindre fotbollsklubbarna i Helsingborg. Han i Eskilsminne och jag i Högaborg. Det gör att vi känner ett starkt engagemang för medborgarna i staden, och har ett patos för att alla som vill ska kunna samlas i vår stora fotbollsfamilj.

Nätverk och samverkan mellan klubbarna

Grunden för att alla i staden som har ett fotbollsintresse ska känna sig hemma inom Helsingborgsfotbollen, är att klubbarna samarbetar på alla tänkbara plan. Därför fokuserade jag på att ställa de flesta frågorna kring hur HIF och Mats-Ola ser på nätverksarbete inom fotbollen i regionen.

HIF har upprättat samarbetsavtal med de större fotbollsklubbarna i Helsingborg, som Eskilsminne, Högaborg, Hittarp m fl. Det innebär att man regelbundet träffar styrelse, ledare och spelare i dessa klubbar. Representanter från HIF medverkar vid olika arrangemang i dessa föreningar, typ vid turneringar, klubbdagar etc. Allt för att bygga upp goda relationer. På så vis bygger man upp ett samarbete byggt på ödmjukhet och lyhördhet för varandra.

Vi kopplade detta till talangrekryteringen, där Mats-Ola menar att klubbarna där ungdomarna spelar känner killarna och tjejerna bäst. Därför är ledarna i talangernas moderklubbar de som bäst kan bedöma när en spelare är mogen att ta steget över till HIF. Fram till dess kan de få möjlighet att delta på träningar, och turneringar med HIF:s ungdomslag för att övergången ska kännas bra, när den genomförs.

HIF har insett vikten av att kunna bjuda tillbaka till de övriga klubbarna, så man har noga koll på vilka HIF-spelare som kan gå över till andra klubbar i utbyte.

Vidare håller HIF på att bygga upp samarbetsformer med fotbollsklubbar i hela Nordvästra Skåne, från Kullabygden, Bjäre och Ängelholm i norr, till Hässleholm, Perstorp och Klippan i öster, och till Landskrona i söder.

Vi var rörande överens om att HIF ska vara den naturliga samarbetspartnern på elitnivå, för alla klubbar i regionen.

Pojk- och ungdomsfotbollen

Mats-Ola och HIF har förnyat synen på pojk- och ungdomsfotbollen. Man har lagt ner mycket krut på att hitta former där bredden och den sociala biten får stort utrymme.

I de yngre lagen spelar man 5-, och 7-mannafotboll med flera lag i varje åldersgrupp, just för att så många som möjligt ska få spela. Först i 15-årsåldern spelar man 11-mannafotboll.

Nu kommer det också nya direktiv från Sv. fotbollsförbundet om en ”sund grundsyn” där seriesystem och resultat ska tas bort från pojk- och flicklagsfotbollen. Det främjar en större bredd på lika villkor. Något som Mats-Ola ser positivt på.

Vidare har HIF gjort smarta grepp genom att anställa Jens Karlsson som tränare för U 19, och Alvaro Santos som tränare för U 17. De har bägge ett stort engagemang för ungdomar, kombinerat med ett socialt perspektiv.

Alvaro Santos har numera en nyckelroll i klubben som, såväl, ungdomstränare som ansvarig för delar av HIFs satsningar i samhället Foto: Bildbyrån

Man inför också ett mentorssystem där A-lagsspelarna regelbundet träffar pojk- och ungdomsspelarna för att vara levande förebilder.

Vi kom också in på frågan om hur de stora talangerna ska kunna vara kvar i HIF lite längre. Mats-Ola hoppas att man ska träffa fler avtal typ det man tecknat med Bayern Munchen för Alexander Timossi Andersson, där spelaren kan vänta 1,5 år med att flytta till sin proffsklubb. Då kan spelarna utvecklas vidare i en trygg miljö.

HIF:s roll i samhället

Vi talade vidare om hur HIF ska kunna vara klubben i alla Helsingborgares hjärta. Mats-Ola berättar att A-lagsspelarna bl a verkar som HIF-ambassadörer, och regelbundet besöker barnsjukhus, äldreboenden, vårdboenden och olika mötesplatser i kommunen.

Alvaro Santos håller i ”fotboll för alla”, ett projekt som går ut på att barn och ungdomar kan spela fotboll ute i stadens bostadsområden.

En vision är att hemmatcherna på Olympia ska vara en mötesplats för alla. Olika biljettpaket ska locka familjer, pensionärer, skolungdomar m fl till arenan.

Man har också ett nära samarbete med supporterklubben Kärnan för att skapa en festlig, positiv läktarkultur.

Klubben samarbetar också med polisen för att hålla huliganismen borta.

HIF-hjärta i organisationen

Jag berömde den förändring av HIF:s organisation som gjorts sedan Mats-Ola tillträdde posten som klubbdirektör. Jag sa att jag är imponerad över hur man nu renodlat rollerna runt A-laget med Reine Almquist som scout med ett stort nationellt och internationellt nätverk, med ett välrenommerat koncept för fysträning och skadeverksamhet, med en avgränsad tränarroll och kanske framförallt med en idrottspsykolog. De flesta med ett hjärta för klubben sen tidigare. Då kompletterade Mats-Ola med att nämna hur viktig materialförvaltaren är för truppen, bl a som en extra psykolog.

Det värmde att höra hur klubbdirektören ser alla medarbetare som jätteviktiga i arbetet med att få samtliga personer i organisationen att må bra, och med att bygga HIF-hjärta.

På 90-talet var han tränare i klubben och numera är Reine Almqvist tillbaka som scout för HIF
Foto: Bildbyrån

Målsättning för A-laget

2017 startades Olympia invest. En sammanslutning med 35 investerare som stöttar HIF ekonomiskt. Detta har bidragit till att stabilisera ekonomin, så att man inte ska behöva anlita externa finansiärer vid spelarköp.

Givetvis kommer man som alla andra klubbar att vara tvungna att sälja spelare då och då för att finansiera verksamheten.

Det uttalade målet är att ta en av de två direktplatserna till Allsvenskan i år, och att etablera sig på den övre halvan i högsta serien under 2020.

Det är enormt viktigt att vara ett allsvenskt lag 2020, då avtalen för TV-rättigheterna ändras, så det blir stora ekonomiska skillnader mellan lagen i Allsvenskan och lagen i Superettan.

Mats-Ola känner att man har gjort ett mycket bra jobb med att omforma spelartruppen under verksamhetsåret. Man har gjort sig av med de som inte passar in i lagbygget, och fyllt på med kompetenta spelare. Dörren är också öppet för något mer nyförvärv.

När jag säger hejdå till Mats-Ola bultar mitt HIF-hjärta allt starkare (trots att Högaborgs BK är nummer 1 för mig). Detta mest p g a att vi hade så många gemensamma tankar kring hur man bygger klubbkänsla hos alla som är engagerade i och runt en förening.

Jag känner mig helt trygg med att HIF snart är tillbaka som ett av Sveriges allra bästa fotbollslag.

 Mats-Ola Schulze är 48 år, gift och fyrabarnspappa. Han är klubbdirektör i HIF sedan maj 2016, och kom från ett jobb som VD på OCAY. Han har vuxit upp med fotbollen i staden med en bakgrund som spelare i Eskilsminne och HIF, och som ledare och förälder i Hittarp.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*