Matchreferat Örebro SK – HIF

Jordan med ex-HIFaren Daniel Nordmark tätt bakom sig Foto: Conny Sillén / TT
Jordan med ex-HIFaren Daniel Nordmark tätt bakom sig

HIF åkte upp till Närke med vetskapen att de haft väldigt svårt där dem senaste åren. När de rödblå vände hemåt under onsdagskvällen hade de inkasserat en poäng, mycket tack vare den allsvenska debutanten Matt Pyzdrowski. Matchen slutade mållöst – 0-0.

När startelvan släpptes timmen innan match var det många förändringar på många positioner från senaste förlustmatchen mot AIK. Peter Larsson och Robin Simovic var båda avstängda i dagens match och räknades bort tidigt, även Jere Uronen var utanför truppen pga hjärnskakningen han fick senast. Och på matchdagen vid lunchtid fick målvakten Pär Hansson kasta in handduken pga magsjuka, vilket ledde till att Henke både fick skruva, snickra och ändra i elvan mot ÖSK. Han övergick till traditionella 4-4-2, där Landgren kom in som ersättare för skadade Uronen på vänsterkanten. Resten av backlinjen var intakt. Matt Pyzdrowski – som stod för en riktigt bra match – ersatte Pär i målet, Bojanic var tillbaka på mitten efter avstängning och Ajdarevic – också tillbaka efter avstängning – ersatte Simovic på topp. Hängde ni med där?

Det gjorde inte Örebros försvar i början av matchen, för redan i den andra minuten hade HIF en jättechans när Ema Boateng framför mål sköt via målvakten Oscar Jansson och ribba ut. På returen fick Ajdarevic bollen men han avslutade över från nära håll. HIF fortsatte att trumma på och var bra i den första halvleken. Boateng ville bidra mycket och i den 17:e minuten passade han fram till Jordan som inne i straffområdet sköt mot första stolpen där Jansson räddade. Örebro började så smått komma in i matchen och skapade mer och mer farligheter, och lägena duggade tätt för båda lagen. I den 21:a minuten sprang hemmalagets Daniel Gustavsson ifrån Landgren och kom till ett bra skottläge till höger i straffområdet som gick strax över.

Strax därefter kom Örebro fram igen när Ahmed Yasin avslutade lågt som Matt räddade. På returen täckte Emil Krafth snyggt ut bollen till inspark i en duell med hemmalagets Marcus Pode. Bara minuter senare kom ett nytt ÖSK-anfall som avslutades med att Nordin Gerzic sköt ett hårt distansskott i vänstra klykan och ut. Andreas Landgren var pigg i gårdagens match på sin nya position – vänsterback – och följde med upp många gånger längs kanten. Under båda halvlekarna hade han två skott på kort tid, dock utan några större bekymmer för Oscar Jansson i hemmamålet.

Både lagen fick varsin farlig chans precis innan halvtidsvilan. Örebro skaffade sig en hörna, där bollen först styrdes i stolpen och på returen räddade Matt på något konstigt, men snyggt sätt bollen från att gå i mål. Därefter hade HIF en bra möjlighet när Bojanic avlossade bössan på en frispark en bra bit från mål. Skottet var bra och gick mot målvaktens högra kryss, men Jansson var åter där och räddade.

I slutet av första halvlek skadade Johan Mårtensson – lagkapten för dagen – sig och i halvtid konstaterades det att han ådragit sig en hjärnskakning. Han var därför tvungen att utgå inför andra halvlek och in kom istället anfallstalangen och publikfavoriten Anton Kinnander, vilket betydde att Ajdarevic fick kliva ner som central mittfältare.

I andra halvlek gick HIF ner sig i spelet och började slarva med passningarna. Men chanserna fortsatte att avlösa varandra – för båda lagen – främst genom distansskott. Efter en timmes spel fick Jordan en ny chans när han avslutade med vänstern, men Jansson fortsatte hålla tätt. I den 71:a minuten kom nästa virkträff, denna gång genom Örebros Ahmed Yasin som med ett skott från straffområdeslinjen träffade ribban. Fyra minuter senare avancerade Jordan med boll och avslutade med högern, precis ovanför ribbans överkant.

I den 78:e minuten trodde så alla att målet skulle komma. Domare Johannesson dömde straff till Örebro efter att bollen oturligt studsat upp på Andreas Landgrens hand. Ahmed Yasin klev fram och sköt i rätt höjd för en målvakt till höger om Matt – som räddade. Matchen fortsatte att vara mållös!

Matt Pyzdrowski gjorde många matchavgörande räddningar i sin allsvenska debut Foto: Bildbyrån
Matt Pyzdrowski gjorde många matchavgörande räddningar i sin allsvenska debut

HIF hade matchens sista riktigt farliga chans när Kinnander och Boateng väggspelade vid straffområdet. Boateng sköt mot bortre stolpen, där Jordan befann sig och var ett par tår från att stöta in bollen i nät. Närmare än så kom man inte, och ju mer matchen led mot sitt slut så avtog chanserna allt mer. Matchen slutade också mållöst, det blev 0-0. Detta trots att avsluten slutade på 21-21 (!), men båda målvakterna storspelade denna kväll. HIF tog även poäng på en arena som varit en mardrömsplats under många år, vilket får ses som positivt. I nästa match – den sista denna vårsäsong – tar HIF emot Roar Hansens Åtvidaberg på Olympia. #rödlördag

PS. En positiv och trevlig nyhet för oss HIFare denna kväll var att utlånade talangen Elias Andersson, nu i Varberg, dundrade in en frispark rakt upp i krysset i deras match borta mot Athletic. Tyvärr räckte inte det till seger, Varberg förlorade med 2-3.

Örebro SK – HIF 0-0 (0-0)