Matchreferat IF Elfsborg – HIF

Pär storspelade i mål - men det hjälpte inte till några poäng igår Foto: BILDBYRÅN
Pär storspelade i mål – men det hjälpte inte till några poäng igår

Bortamatch i Borås på plasten. Då inkasserade HIF tredje raka förlusten efter ett sent avgörande av Lasse Nilsson.

Manager Henrik Larsson hade valt att ställa upp med ett försvar bestående av fem backar i gårdagens batalj mot Elfsborg, med ett centralt tremannamittfält framför och sedan två forwards. Dagarna innan match pratade Henke om att man mycket väl kunde “parkera bussen” mot det gulsvarta laget. Taktiken var också tydlig igår då man tillät Elfsborg ha ett stort bollinnehav och styra spelet.

Men det var HIF som fick matchens första farlighet efter bara några minuter. En djupledspassning från högerkanten rann igenom Elfsborgs försvar rakt fram till Simovic som kom fri. Robin kom in lite sent i duellen med Elfsborgs målvakt, men hann ändå få en tå på bollen innan Kevin Stuhr-Ellegaard kom ut och rensade bollen på HIF-anfallaren och ut till inspark. Hemmalaget tog sedan över och ägde stora delar av första halvlek. Laget kom upp i en handfull chanser, men Pär Hansson stod emot. Bland annat i den 35:e minuten när Arber Zenelli – som var bra igår – återigen kom förbi på sin vänsterkant och hittade anfallaren Per Frick snett-inåt-bakåt. Han sköt dock rakt på Hansson och därefter missade, turligt för HIFs del, Simon Lundevall returen från två meters håll.

Ett Elfsborgsmål hängde verkligen i luften. Då passade Darijan Bojanic på att utnyttja ett misstag från hemmaförsvaret nära ena hörnflaggan. Han snodde åt sig bollen och drev mot straffområdet. Adam Lundquist försökte reparera sig, men bollen nådde bara till en framrusande Emil Krafth som dunkade in bollen upp i nättaket – 0-1 till HIF i den 44:e minuten. Avslutet var så krafthfullt att nätet gick sönder, vilket tvingade vaktmästarna till arbete under halvtidsvilan.

I andra halvlek fortsatte hemmalaget trycka på och man fick till slut utdelning. Mittfältaren Viktor Claesson klev fram och bröt på mittplan, avancerade och sköt sedan ett skott längs marken som gick in via Pär Hanssons händer intill hans högra stolpe. 1-1 i den 64:e minuten. Strax därefter fick Elfsborg straff efter en något tveksam duell där hemmaspelaren lade sig lite enkelt i närkamp med Pálsson. Nyförvärvet inför denna säsong Simon Lundevall klev fram och sköt lågt och till höger, men det läste Pär som stod för en riktigt fin räddning.

Pärs storspel fortsatte. Ett långt inlägg ställde Lasse Nilsson fri i straffområdet, men Hansson var snabbt nere och räddade. I den efterföljande situationen får Per Frick på en nick som Pär gör en magisk räddning på, där han visar sina snabba reflexer. Tyvärr räckte inte Pär Hanssons fina spel till någon poäng, för med två minuter kvar svepte ett inlägg från högerkanten över Krafths huvud till en fristående Lasse Nilsson på bortre. Han tog emot bollen och placerade den bredvid Hansson in i nätmaskorna. HIF försökte sedan komma tillbaka, men den riktiga forceringen till ett kvitteringsmål uteblev. Matchen slutade 2-1. Nya tag mot Hammarby på måndag!

IF Elfsborg – HIF 2-1 (0-1)
Mål: Emil Krafth 44´, Viktor Claesson 64´, Lasse Nilsson 88´
Publik: 8 834
Domare: Johan Hamlin, Bro
Gula kort: IFE: Viktor Claesson HIF: Astrit Ajdarevic, Darijan Bojanic

Startelva: Pär Hansson – Emil Krafth, Victor Pálsson, Peter Larsson, Frederik Helstrup, Jere Uronen – Johan Mårtensson, Astrit Ajdarevic, Darijan Bojanic – Robin Simovic, Mikael Dahlberg (ut 82)

Inbytta: Andreas Landgren (82)

Övrig trupp: Matt Pyzdrowski (mv), Carl Johansson, Lalawélé Atakora, Mattias Lindström, Emmanuel Boateng, Jordan Larsson