Matchreferat HIF – IFK Norrköping

Andra raka segern och upp på fjärdeplats i tabellen. Lalawélé Atakora stod för två mål och en assist när HIF igår vann över IFK Norrköping med 3-1.

Efter årets första allsvenska vinst senast mot HBK följde HIF upp det igårkväll men en ny vinst. IFK Norrköping hade inte mycket att säga till om och det var en ganska komfortabel seger. Första halvlek dominerades av HIF, med vissa uppstick från bortalaget då och då. Dock hade Peking faktiskt inte ett enda avslut under hela den första halvleken, men det skulle förändras i andra. HIF däremot tryckte på, och ledningsmålet skulle komma strax innan halvtidspausen. I den 39:e minuten hittade Johan Mårtensson en rättvänd Lalawélé Atakora på offensiv planhalva. Lala tog emot bollen och fortsatte obehindrat mot straffområdet, där han snyggt drog en Norrköpingsback med en “två-fotare” för att sedan placera in ledningsmålet vid bortre stolpen.

HIF skapade även innan 1-0-målet en del hyfsade chanser. Bland annat hade Atakora i den 17:e minuten skjutit ett tungt skott från sin ytterposition mot första krysset, som dock var för löst. Efter en halvtimme var Simovic nära när han nickade över på ett fint Krafth-inlägg.

Spelarna firar efter Atakoras 1-0-mål Foto: Bildbyrån
Spelarna firar efter Atakoras 1-0-mål

I början av andra halvlek stängde HIF matchen direkt när man gjorde två snabba mål. I 46:e matchminuten kom bollen ut på högerkanten till Atakora som utmanade och slog ett inlägg mot bortre stolpen där Simovic befann sig. Han nådde högst i duellen med Pekingförsvararen och nickade från nära håll bollen i nät – hans första mål i allsvenskan sedan hösten 2013. Strax därefter var det dags igen, närmare bestämt den 52:a minuten. På en helt magisk djupledsboll, Lindströmklass som Mattias kallade det, från Darijan Bojanic så löpte Atakora sig fri genom Norrköpings försvar och på ett tillslag stötte han in 3-0 bakom David Mitov Nilsson i bortamålet. Efter det var matchen i princip avgjord och HIF spelade mest bara av tillställningen. I den 89:e minuten fick dock Norrköping in ett tröstmål genom Emir Kujovic i samband med en tveksamt dömd hörna.

Gårdagens vinst var väldigt välförtjänt, HIF var bättre på alla plan och Norrköping kom inte upp i normal standard. Vinsten var även HIFs första på hemmaplan mot Peking sedan 2000, en dålig trend är alltså bruten!

– Jag är givetvis väldigt nöjd med tre poäng och sättet vi gör det på. Vi gör det väldigt svårt för Norrköping att skapa någonting på oss. Vi tar jobbet fullt ut hela vägen. Förutom deras reducering de får in är jag väldigt nöjd med vårt andrabollsspel, säger manager Henrik Larsson till klubbens hemsida.

Nästa match för HIFs del spelas om en vecka, måndagen den 27/4, borta mot IFK Göteborg.

HIF – IFK Norrköping 3-1 (1-0)
Mål: Lalawélé Atakora 39′, Robin Simovic 46′, Lalawélé Atakora 52′, Emir Kujovic 89′