Major League Soccer på framfart

Kan Major League Soccer, den högsta professionella fotbollsligan i USA och Kanada, konkurrera med Europa vad gäller spelare, fans och sponsorer? Den nordamerikanska ligan upplever en uppgång i popularitet utan slut i sikte. Men kommer det någonsin att bli lika stort som europeisk fotboll?

De flesta av oss var aldrig särskilt belästa eller intresserade av ligan förrän i januari 2007 när David Beckham skrev på ett kontrakt värt 250 miljoner dollar för att spela för Los Angeles Galaxy. Beckhams mål var att föra fotbollen, via Major League Soccer, till en helt ny publik. Det amerikanska folket. Pressen var inte snäll mot Beckham. De kallade flytten ett publicitetstunt som var  avsett att misslyckas. Men Major League Soccer 2019 är väldigt annorlunda från det MLS det var år 2007.

Ligan har exploderat under de senaste 11 åren, både vad gäller fans, löner, tv-tittare, biljettförsäljning och sponsring. Ökningen ligger på cirka 13% per år. Ett par av orsakerna till att det blivit mer populärt går att härröra till demografin: en ökning latinamerikaner i Nordamerika, och den yngre generationen är mer intresserade. När ligan startade år 1993 var det bara 10 lag. År 2011 var det 18, och år 2022 kommer det att finnas 28 lag.

Resa till USA för att se fotboll

Det blir mer och mer populärt att resa till USA för att gå och se matcher i MLS. Förutom biljetter är det inte mycket man måste fundera på inför sin resa, förutom att man måste skaffa ett ESTA; elektroniskt inresetillstånd. En ESTA ansökan till USA är enkel, och man gör den online hemifrån innan man reser. Det är ett slags resegodkännande som utfärdas av säkerhetsdepartementet i USA, och man måste ha ett ESTA för att ens komma på ett plan till USA. Så länge man inte ska stanna i mer än 90 dagar, och bara åka på semester, så räcker det med ett ESTA.

Det som är verkligt intressant med utvecklingen av MLS är spelarnas löner. De som spelar i ligan behöver inte längre ta andra jobb vid sidan om för att kunna försörja sig. Medianlönen har fördubblats de senaste tio åren, och antalet miljonärer i ligan har gått från 28 till 46 bara under förra säsongen. De som tjänar mest har löner i samma nivå som de övriga stora sportligorna; NBA, NHL, NFL och MLB.

Foto: Bjarki Tordarson

Beckhams flytt till Los Angeles Galaxy öppnade dörrarna för många europeiska spelare att komma över till USA. Zlatan Ibrahimovic är ett annat exempel på spelare som har lyckats bra i USA, och sedan blivit erbjuden ett bättre kontrakt i Europa. Inom bara några år kommer MLS att kunna erbjuda sina spelare löner som inte bara är konkurrenskraftiga jämfört med de andra nordamerikanska ligorna, men även med de europeiska ligorna. Precis som vi plockat duktiga amerikanska spelare, till exempel Alejandro Bedoya som under våren 2013 var en av de viktigaste spelarna i HIF, kommer även MLS snart att vända sig till Europa och plocka spelare som är i början och mitten av sina karriärer. Ingen vet om MLS någonsin kommer att nå den europeiska ligan när det gäller ekonomi eller exponering – men det är inte längre otänkbart.

I dagsläget spelare, förutom Bedoya, ytterligare tre fd HIFare i MLS. David Accam, som spelade i HIF 2012-2014, är klubbkamrat med Bedoya i Philadelphia Union. I Zlatans LA Galaxy hittar vi Ema Boateng (i HIF 2013-2016) och Jörgen Skjelvik (utlånad till HIF 2011). I Boatengs fall så ser framtiden något oviss ut då hans kontrakt, med Galaxy, gick ut vid årsskiftet. Dock skall det, enligt uppgifter, pågå diskussioner om en ev förlängning över den kommande säsongen för mittfältaren

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*