Jordans två klassmål bäddade för segern

Atakora fick återse sina gamla lagkamrater i gårdagens match, och även besegra dem Foto: Björn Wijk

Efter två raka förluster vände det för HIF. Med en kanonträff med vänstern och en kylig chipp med högern från unge herr Larsson sänkte de rödblå AIK hemma på Olympia. Segersiffrorna skrevs till 3-1.

När startelvan släpptes timmen innan avspark kunde man konstatera att det var samma elva som senast mot Djurgården trots den miserabla insatsen då. Men när spelarna äntrade planen hade en förändring gjorts i sista stund. Mittbacken Frederik Helstrup, som hade startat samtliga matcher i årets Allsvenska, tvingades avstå pga smärtor i höften. In kom istället Bojanic som tog plats på mittfältet där Pálsson fick kliva ner och ta Helstrups plats. Med denna förändring blev det också mer kreativt på mitten och det syntes också i första halvlek då mycket av spelet gick genom Darijan Bojanic, som var på spelhumör.

Första farliga målchansen hade AIKs Mohamed Bangura som vek in från sin ytterposition och avslutade lågt vid första stolpen, ett skott som gick strax utanför. I den 21:a minuten var det HIFs tur att skapa en möjlighet, och då skulle målet också komma. Johan Mårtensson fick bollen på mittplan och spelade upp den till Simovic, som spelade ner den kort till Bojanic som på ett tillslag lade fram den till Jordan Larsson. Strax utanför straffområdet avancerade den unge anfallaren några meter inåt i banan, för att sedan avlossa ett skott från cirka tjugo meter vackert intill bortre stolpen. Ett otroligt snyggt mål där Jordan valde att placera in bollen och använda precision istället för att gå på kraft.

Chanserna fortsatte att avlösa varandra och båda lagen ville spela en offensiv fotboll. En frispark utifrån från Wede nådde Atakoras huvud som skarvade bollen strax över ribban. Bangura kom åter fram på vänsterkanten och fick bollen i straffområdet, men skottet var för tamt och Pär Hansson kunde rädda. AIK fortsatte att trumma på och i slutet av halvleken kom ett inlägg från vänster in till norrmannen Fredrik Brustad som helt ren nickade strax över, efter dålig kommunikation mellan Pálsson och Uronen. Nämnde Uronen skulle sedan få ett bra läge strax innan halvtid, där han en bit utanför straffområdet avlossade sin vänsterbössa och fick till ett bra skott som dök precis innan AIKs målvakt Stamatopoulos, som räddade och styrde ut bollen till höger. Där fanns Lalawélé Atakora som dock fick till en snedträff och chansen rann ut i sanden.

I halvtidspausen tvingades HIF till en ny rockad då Darijan Bojanic kände av sviterna från en förkylning. In kom istället islänningen Arnór Smárason, som varit utlånad hela våren till ryska ligan och som inte hade spelat en tävlingsmatch med klubben på åtta månader. Det syntes inte nämnvärt utan Smárason kom in med en spelglädje, vilja och passion och visade upp ett bra spel under hela halvleken.
Andra halvleks första farlighet tillskrevs AIK. Efter ett långt inkast och lite småkaos i straffområdet nådde bollen Kenny Pavey som framför mål hade öppen kasse. Hans skott på halvvolley gick dock över ribban. Därefter fick HIF ett jätteläge efter att Wede snyggt lagt in bollen mellan försvararna till en onsidestående Simovic som fick friläge. Den gänglige anfallaren rundade målvakten och skulle bara lägga in bollen i öppet mål med vänsterfoten. Där fanns dock en AIK-are i vägen då mittbacken Sonko Sundberg hann emellan med en fot. Därefter fick Jere Uronen på nytt ett skottläge som var väldigt snarlikt det han hade i första halvlek. På nytt var det också ett bra skott från finländaren som AIKs målvakt styrde undan.

Efter mängder av chanser från båda lagen skulle tillslut målen komma. I den 60:e matchminuten hade HIF bollen i eget straffområde, då Pär bara skulle skjuta iväg den. Istället passar han i sidled till Victor Pálsson som står framför ett öppet mål. AIK pressar högt och islänningen stressas vilket resulterar i en misslyckad rensning som bara gick rakt upp i luften. På ett tillslag utan att vänta in studsen avlossade AIKs Henok Goitom ett skott som seglade in vid bortre krysset. Pär Hansson var på bollen men hann inte hela vägen hem till mål, och 1-1 var ett faktum. Istället för att borra ner huvudet i marken i besvikelse bröt HIF ihop och kom igen. AIKarna hann knappt fira färdigt innan ett nytt baklängesmål kom för Solnalaget. Direkt efter att HIF satt igång spelet igen fick Mårtensson bollen på offensiv planhalva. Han nickade fram till Simovic, och fick sedan tillbaka bollen strax utanför straffområdet efter ett motlägg. Då såg han Jordan sticka emellan försvararna och lade fram bollen i djupled. Framför målvakten var det inga konstigheter för Larsson som elegant chippade in bollen med högern över Stamatopoulos framför ett euforiskt södra stå. En minut hann gå efter AIKs 1-1-mål och HIF var på nytt i ledning. Strax därefter trodde många att HIF hade säkrat vinsten när Wede chippade in bollen i nät efter en retur, men målet dömdes bort pga offside.

AIKs kvitteringsjakt började därefter och man fick till två hyfsade chanser. Bangura fick en öppnande pass i straffområdet och sköt, men Hansson räddade. Ishizaki kom fram på vänsterkanten, vek inåt och avslutade mot bortre men träffade ribban. Däremellan hade även Smárason ett bra läge då han försökte skruva in bollen i bortre krysset men den gick strax utanför. Arnór skulle dock få sista ordet i matchen. Efter ett inkast på AIKs egna planhalva i den 89:e minuten bröt Atakora snyggt och bollen kom till Smárasons fötter. Han avancerade centralt och sköt sedan hårt och distinkt med vänstran rakt upp i bortre krysset, ett klassmål. Det blev också det sista som hände i en mycket händelserik match, som slutade 3-1.

Det här var verkligen skilda världar från förra matchen hemma mot Djurgården. HIF såg ut som ett helt annat lag. Det var bättre balans mellan lagdelarna, de visade upp ett presspel och en aggressivitet som vi inte sett på länge. Nästan alla andrabollar vanns av rödblå spelare och duellspelet likaså. Små, små detaljer som betyder så mycket för att en match ska sluta i antingen moll eller dur. En tråkig händelse hände dock i slutet när HIFs lagkapten Peter Larsson tvingades kliva av på bår efter en läskig duell i eget straffområde. Han befaras ha fått en hjärnskakning, och är osäker till spel i nästa match borta mot Åtvidaberg.

HIF – AIK 3-1 (1-0)
Mål: Jordan Larsson 21´, Henok Goitom 60´, Jordan Larsson 61´, Arnór Smárason 89´
Publik: 8 437
Domare: Martin Hansson, Holmsjö
Varningar: HIF: Robin Simovic, Peter Larsson, Anton Wede AIK: Dickson Etuhu, Kenny Pavey

Startelva: Pär Hansson – Andreas Landgren, Peter Larsson, Victor Pálsson, Jere Uronen – Lalawélé Atakora, Johan Mårtensson, Darijan Bojanic (ut 46), Anton Wede (ut 88) – Robin Simovic (ut 76), Jordan Larsson

Inbytta: Arnór Smárason (46), Mikael Dahlberg (76), Emmanuel Boateng (88)

Övrig trupp: Matt Pyzdrowski (mv), Carl Johansson, Jesper Björkman, Mattias Lindström

Spelarbetyg från gårdagens seger hittar ni här.