Jönköping Södra-HIF 1-3

HIF åkte upp till Jönköping för återstarten av Superettan där vi för första gången fick se Andreas Granqvist och Rasmus Jönsson i den rödblå dressen i tävlingssammanhang. HIF imponerade med en 1-3-vinst mot J-Södra

HIF var laget som hade mest boll i inledningen och det var också de rödblå som skulle få den första chansen efter nio minuter när Max Svensson sköt tätt utanför efter inspel från Moro. HIF fortsatte att ha boll och Jönsson fick matchens andra chans när han frispelades men kunde inte trycka dit det som var en höjdboll utan Frank Petersson i J-Södra-målet räddade bollen till en hörna. Det var en matchbild som sedan allt mer började jämna ut sig spelmässigt utan att något av lagen skapade några farligheter av rang. J-Södra fick sin första chans i den 22:a minuten efter slarv i passningsspelet från HIF och hemmalaget fick en kontringsmöjlighet, Hansson räddade dock skottet som kom från vänster i straffområdet.

I den 26:e minuten tog HIF ledningen när Bjarnason fick bollen precis vid straffområdeslinjen och dunkade upp bollen i krysset, helt otagbart för Frank Pettersson i J-Södra-målet. Efter målet var det ett HIF som, likt matchinledningen, hade kontroll över bollen. HIF skulle sedan utöka ledningen genom Max Svensson i den 33:e minuten efter att han frispelats av Rasmus Jönsson och behärskat lagt in bollen. HIF fortsatte att dominera matchbilden och både Jönsson och Weberg hade två fina chanser att göra 0-3, den förste efter slarv av J-Södras målvakt och sedan när Weberg, relativt fri, nickade utanför efter en hörna. Den första halvleken slutade med en 0-2-ledning för Di Röe och det var en halvlek som HIF kontrollerade och där, när J-Södra, gick framåt mötte ett stabilt HIF-försvar.

Det märktes att det var ett J-Södra som ville ha till en förändring till andra halvleken då hemmalaget gjorde ett dubbelbyte i paus. Den andra halvlekens inledning var det också J-Södra som kontrollerade och fick i den 51:a minuten ett fint läge efter att bollen spelats in längs marken och HIF-försvaret rensat bollen. Strax efter hemmalagets chans fick HIF ett läge efter kontring där Rasmus Jönsson drev upp bollen och sedan efter väggspel fick tillbaka bollen och nickade den i famnen J-Södras målvakt. Även om HIF fick försvara sig under den första kvarten av den andra halvleken gjorde man det bra. Andra halvleken fortlöpte och det kändes som att HIF kontrollerade matchbilden rejält när klockan hade tickat upp till 65:e minuten. I den 67:e minuten fick HIF straff efter att Rasmus Jönsson haft en duell med hemmalagets Crona., en straffspark som kan diskuteras. Straff var det dock dömt och det var Bojanic som klev fram och han var säkerheten själv när han slog den lågt och hårt i målvaktens vänstra hörn. Efter 0-3-målet var det en ganska avslagen tillställning men i den 82:a minuten gjorde J-Södra 1-3 genom Smylie efter en hörna. I den 86:e fick Max Svensson en chans att göra 1-4 men den fina nicken räddades fint av Frank Pettersson till hörna. I den 91:a minuten var J-Södra väldigt nära att göra 2-3 när Orlov nickade bollen i stolpen. Domaren blåste av utan att ytterligare händelser skedde och HIF tog de tre poängen.

Sammanfattningsvis var det en stabil insats från HIF, speciellt den första halvleken, där HIF hade ett fint offensivt spel och en stabil defensiv. I den andra halvleken kontrollerade HIF matchen och det var trots reducering och stolpträff aldrig en seger som var hotad. Det märktes att på inställningen att både ”Granen” och Jönsson kommit in i laget. Jönsson var ett utropstecken och visade med spelförståelse att han kommer bli en enorm tillgång. I försvaret styrde och ställe ”Granen” som väntat och i återkomsten för de två rödblå hjältarna plockade HIF tre stabila poäng.

Jönköping Södra-HIF 1-3 (0-2)

HIF:

Startelva: Hansson- Randrup, Granqvist, Weberg, Eriksson- Abubakari, Bojanic- Moro, Jönsson, Svensson – Bjarnasson

Bänk: Joelsson, Landgren, Zahui, Seger, Thulin, Almeida, Sjöberg